Ваксинираха 9 човекоподобни маймуни срещу COVID-19

Девет човекоподобни маймуни в зоологическата градина в Сан Диего влязоха във ветеринарната история като първите нечовешки примати, ваксинирани срещу COVID-19, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Маймуните - четири орангутана и пет бонобо, са инжектирани с две дози от експериментална ваксина, предназначена първоначално за кучета и котки, след като осем горили в съседния Сафари парк се разболели от Ковид-19 през януари. Нежелани странични ефекти не са наблюдавани. Всички животни са добре, предаде БТА. 

Сред ваксинираните е 28-годишният женски суматрански орангутан Карен, която стана известна като първата човекоподобна маймуна, претърпяла отворена сърдечна операция през 1994 г.

Ваксиниран е и 48-годишният Уинстън, който е страдал от пневмония и сърдечно заболяване. Оттогава състоянието му се е подобрило и е на път да оздравее. Уинстън е лекуван с различни медикаменти, включително и ветеринарна терапия с антитела срещу новия коронавирус.

Горилите на са били ваксинирани, защото ветеринарите предположили, че вече имат антитела срещу вируса - един от служителите е бил заразен без симптоми. Орангутаните и боноботата са подбрани като най-застрашени от зараза, а и по-лесни за ваксиниране.

Животните са ваксинирани, като служители на зоопарка са ги разсеяли с лакомства. Ваксинацията е започнала през януари и е продължила през февруари. Последните инжекции са направени през март.

Още три бонобо и една горила ще бъдат ваксинирани.

Ваксината е разработена от компанията Zoetis, но не е тествана върху големи маймуни. Използването на ваксини, създадени за други видове, е широко разпространено във ветеринарната практика. Ваксини срещу грип и варицела за хора редовно се поставят на човекоподобните маймуни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене