Вера Йорданова първо снима с Тарантино, сега с Иво Аръков

Актрисата влиза в ролята на богатата Вера Дерменджиева

След години в Париж и Ню Йорк актрисата се върна у нас, за да участва в сериал

За първи път на българския екран се появи българо-финландският модел и актриса Вера Йорданова. Дебютът ѝ е в сериала “Белези” на Би Ти Ви. Ролята, в която тя влиза, е на властна жена, която е изтърпяла много трудности, за да стигне до богатия и охолен начин на живот. Героинята ѝ Вера Дерменджиева загърбва семейството си само за да сбъдне мечтите си.

Актрисата живее в Ню Йорк и от екипа на “Белези” я намират доста трудно, за да ѝ предложат ролята в сериала. Тя е одобрена да участва в него чрез видео кастинг. Така се връща у нас и в продължение на три месеца снима епизодите от новата семейна драма.

Докато родителите на Вера - музиканти по професия, обикалят Скандинавия по турнета, тя се ражда във Финландия. Макар че е закърмена с музика, никога не се е занимавала професионално с нея. Обича изкуството, рисуването, свири на пиано, но мечтата ѝ е да бъде актриса. Затова се записва на уроци по актьорско майсторство в Лос Анджелис, където живее по-късно, и започва да се явява на кастинги. Така мечтата ѝ да се занимава с кино се сбъдва.

Вера Йорданова е участвала в различни финландски сериали и филми. Първата ѝ голяма роля е в Hostel 2 - “Хотел на ужасите 2”. Режисьор на хоръра е Илай Рот и продуцент - самият Куентин Тарантино.

“Снимахме за три месеца в Прага. Беше ми интересно да видя как се прави холивудска продукция, беше много хубаво преживяване”.

Българската актриса успява да се срещне с легендарния кинаджия малко след снимките на филма. “Видяхме се с Тарантино в студио, когато правихме записи за филма, след това се срещнахме и на премиерата. Седнахме с целия екип и говорихме. Куентин Тарантино е изключително талантлив, гений, вижда се в речта му. Голям кавалер, много приятен и добър човек.”

Премиерата на “Хотел на ужасите 2” е през 2007 г., но и досега филмът се радва на голям интерес от почитателите на хоръри.

Срещата с Куентин Тарантино не е единствената ѝ със световноизвестни личности. Животът на Вера Йорданова ѝ поднася много приятни и запомнящи се запознанства. Още на 14-годишна възраст Вера, много висока и слаба, има предложение да започне да работи като модел. Тя се съгласява, за да си спечели допълнителни пари през лятото, и това нейно решение ѝ отваря вратите към света. “Много обичам да пътувам, интересно ми е да се запознавам с нови култури - кухнята е една част, която ми е любопитна. Обичам да събирам малки истории като защо например пържените картофи на английски се казват френски картофи”, казва актрисата. Едва 17- годишна тя се премества в Париж за пет години. Живяла е в Барселона, в Южна Африка - Кейптаун, в Италия, Латинска Америка, последните години в Съединените американски щати - Лос Анджелис, Ню Йорк, Маями. Благодарение на работата ѝ като модел се среща с модни величия като Карл Лагерфелд, моделите Наоми Кембъл, Клаудия Шифър. “Срещала съм се с много големи личности в модата, например с великия фотограф Хелмут Нютон, което за мен беше чудесен момент”, обяснява Вера.

За нея работата на модела е като тази на спортиста. “Започваш млад, трябва да бъдеш силен, защото има много критика около теб, бързо порастваш и ставаш самостоятелен, трябва и дисциплина. Кариерата на модел свършва рано, както при спортистите. Има и много опасности, затова трябва да бъдеш внимателен. При мен огромна роля изигра възпитанието вкъщи, защото все пак бях сама в големия свят”.

Другата голяма страст на Вера Йорданова, освен да рисува, да слуша музика, да свири на пиано, е кулинарията. Като цяло обича “всички неща, свързани с това да създадеш някаква емоция у другите хора”. Актрисата сега няма никакво свободно време и се надява след снимките на “Белези” да има възможност да се отдаде повече на готвенето. “Искам да се посветя на тази моя дарба, защото тя наистина ми дава много. Обичам всичко, което кара времето да лети. Когато не знаеш къде си, колко е часът, дали си гладен, или не си, това значи, че правиш нещо хубаво и смислено.”

Преди няколко години Вера издава собствена кулинарна книга във Финландия, в която описва 100 рецепти и няколко истории към тях от своя живот. Те са свързани с кухнята на държавите, в които е живяла.

Страстта на актрисата към готвенето тръгва от нейната баба. Когато Вера е на 6-7 години, родителите ѝ я оставят при баба ѝ в България, за да я гледа. “Тя беше вегетарианка и правеше невероятни гозби, малко по-различни от останалите. Разбираше от това, което сега наричаме здравословно хранене, практикуваше го още тогава. От нея получих първото си вдъхновение. След това, когато бях на 12-13 години, започнах сама да си готвя, правих баници и разни други неща. Майка ми също е невероятна готвачка и за мен прави най-добрата храна на света. Много обичаме да се събираме на партита заради някакви празници, двете заедно обмисляме менюто и какво да приготвим на гостите. Това е нашият начин да се забавляваме”, разказва актрисата.

Любимото ѝ място и до днес е къщата на майка ѝ в село Капитан Димитриево, между Пазарджик и Пещера. До него има хубава пътека, откъдето се виждат Родопите. Там тя е тичала като малка, а сега води 4-годишния си син Кийран. Двамата обичат да се разхождат по полетата с лавандула и макове. Там тя често го снима и редовно му разказва истории за детството си. “Ето тук мама, когато е била малка, редовно е тичала, препускала е с колелото по този баир”, но не знам дали все още разбира какво значи това мама да е била малка”, казва актрисата.

Момченцето все още не знае добре български, защото баща му е колумбиец и вкъщи му говорят на испански и английски. Според Вера Йорданова синът ѝ не прилича на нея, защото тя е интровертна личност, а той е много социален и не се срамува от никого. “В детската градина винаги е най-шумният, хиперактивен е, обича да рисува, интересува се от готвене, знае планетите, много е любознателен”, казва тя. Като малка обаче актрисата също е била палаво дете, което е играло с момчета, катерило се е по дървета и е правило бели.

След като приключи тримесечният период на снимките на сериала “Белези”, той със сигурност ще липсва на Вера. Ще ѝ липсват и колегите, с които работи. Съпругът ѝ на екран е актьорът Валентин Ганев, Анастасия Лютова е сестрата на Вера, Климентина Фърцова и Балена Ланджева влизат в ролите на дъщерите ѝ, а Иво Аръков играе доведения ѝ син Никола. Но след това идва другото голямо вълнение - как ще бъде приет той от зрителите. “След “Белези” планът ми е да си дам малко почивка, да остана в България, да се насладя на тази хубава пролет, която се задава, и след това ще видя какви проекти ще започна”, казва Вера Йорданова.

 

Вера Йорданова и Валентин Ганев, които са съпрузи в сериала
Вера Йорданова и Валентин Ганев, които са съпрузи в сериала
Вера Йорданова с Ирина Атанасова (Силвия) по време на снимките на сериала
Вера Йорданова с Ирина Атанасова (Силвия) по време на снимките на сериала
Актрисата със сина си Кийран
Актрисата със сина си Кийран
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене