Учени разработиха ядлива опаковка за хранителни продукти

СНИМКА: Pixabay

Специалисти от Индия и Русия са разработили уникално ядливо фолио, подходящо за опаковане на хранителни продукти - плодове, зеленчуци, месо, риба, пише сп. "Джърнъл ъв фууд енджиниъринг".

Учените отбелязват, че разработката им е от изцяло естествени съставки и е абсолютно безвредна за човешкото тяло и околната среда.

Опаковката освен това е водоразтворима - за 24 часа се разтваря почти на 90 процента, предава БТА.

Разработката е базирана на естествен полимер от водорасли - натриев алгинат, чиито молекули имат филмообразуващи свойства.

Към фолиото могат да се добавят естествени антивирусни агенти - съединения на чесън, куркума, джинджифил, които ще удължат срока на годност на храната. За производството му не е необходимо специално оборудване, което обяснява по-ниската му себестойност, обяснява Григорий Зарянов от Катедрата по органична и биомолекулярна химия на Уралския федерален университет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Принц Хари и Меган искат 100 000 долара за вечеря
Брад Пит поведе в делото срещу Анджелина Джоли
Актьорът Георги Мамалев има второ внуче
Накъде с децата през уикенда (20-21 декември)
Кристин Кабот, уволнена след афера на концерт на Coldplay: Превърнах се в меме

Напишете дума/думи за търсене