Мрачни перспективи в доклада "Глобални тенденции 2040"

Нови технологии ще унищожават все повече работни места и цели индустрии
Снимка: pixabay

"Продължаващата пандемия на COVID-19 е най-значителното уникално глобално разстройство от Втората световна война насам, със здравни, икономическ, политическ последици и и последици за сигурността, които ще се вихрят години напред. Изменението на климата и влошаването на околната среда вероятно ще увеличат 
недостига на храни и вода за бедните страни, ще увеличат миграцията, ще донесат нови здравни предизвикателства и загуби в биологичното разнообразие

Ще се появят нови технологии, те ще се разпространяват все по-бързо и по-бързо, намалявайки работните места, разрушавайки индустрии, общности, естеството на властта, и дори човешката същност." 

Това пише в най-новия доклад "Глобални тенденции 2040", публикуван от Съвета на американското национално разузнаване (NIC) - структурата, занимаваща се със средносрочни и дългосрочни анализи и прогнози на общността на разузнавателните агенции на САЩ.

В следващите 20 години отношенията между обществата и техните правителства във всички части на планетата ще са все по-разочароващи. В същото време хората ще бъдат овластявани все повече от технологии, групови идентичности и публично-частни партньорства. С течение на времето тази динамика може да отвори вратата към чувствителни промени в начина, по който хората се управляват и самоуправляват.

"Населението разполага с все повече средства за натиск и изисква все повече, поради което правителствата са под растящ натиск от нови предизвикателства и все по-ограничени ресурси", пише в доклада.

"На държавно ниво отношенията между обществата и техните правителства във всеки регион вероятно ще са под постоянен и непрекъснат натиск и напрежение поради растящото разминаване между това, което хората искат и това, какво могат да им предоставят властите. Тази разширяваща се дистанция може да доведе до повече политическа нестабилност, ерозиране на демокрацията и разширяваща се роля на алтернативни източници на управление."

Най-оптимистичният сценарий за бъдещето на управлението е наречен "ренесанс на демокрациите". Според него демократичните правителства ще докажат, че по-добре могат да стимулират научните разследвания и технологични иновации, както и да катализират икономически бум. Така те ще могат да се справят с вътрешния стрес и да противостоят на международните си съперници. Авторитарни страни като Китай и Русия - ако запазят сегашния си вид - няма да успеят да догонят и поведат тези процеси, защото системите им са изградени така, че в крайна сметка сдържат или дори потискат изобретателността и иновациите.

Най-песимистичният сценарий - "трагедия и мобилизация", описва как COVID-19 и глобалното затопляне съсипват глобалните хранителни вериги и водят до безредици и бунтове или дори до разпадане на държавността. Разнообразието в капацитета на държавите, идеологиите и опитът в мобилизиране на населението ще диктуват как и кога недоволството избухва в политическо насилие. Към 2040 г. след вълна от глад по света глобална коалиция, предвождана от ЕС и Китай с участие на неправителствени организации и реформирани из основи международни институции, извършват дълбоки промени за овладяване на първите последици от климатична катастрофа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене