Боряна Маноилова участва във филм с актьор, номиниран за "Оскар"

Кадър на Маноилова от филма "Дотук добре"
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Внучката на Чапа получава номинация за “Икар” за дебюта си в “Серотонин”

Едно 24-годишно българско момиче, облечено в дълго червено кожено палто с пух, в центъра на Лондон през нощта. Така изглежда актрисата Боряна Маноилова, внучката на скулптора Георги Чапкънов - Чапа в късометражния филм “Дотук добре” (So Far So Good) на режисьорката Мария Павликовска. 

Актрисата влиза в образа на Елена, който е създаден специално за нея.
Актрисата влиза в образа на Елена, който е създаден специално за нея.

Маноилова влиза в образа на Елена, която е наета от дребен гангстер, за да прелъсти съдебен заседател и да контролира гласуването му по време на съдебния процес. Проблемът е, че започва да изпитва чувства към мишената си и се изправя пред дилема дали да последва моралния си компас. “Не мога повече да издавам от сюжета, защото ни предстоят още няколко снимачни дни и пак ще летя до Лондон”, обяснява актрисата. Надява се късометражната лента да бъде излъчена и на фестивал в страната ни, когато е готова.

Ролята на Елена е

създадена специално

за българката

Режисьорката на филма разбира за нея месеци преди да се свърже с Маноилова. “Тя е видяла моя снимка в интернет, след което онлайн е разгледала в какво съм участвала досега”, казва хубавата актриса. Павликовска е търсела видео, в което да чуе как българката говори английски език.

Намира нейно интервю от Tokyo Film Fest, където бе показан филмът “Сутиенът”. Част от актьорите, сред които е и Маноилова, са на събитието. В лентата тя си партнира с Мики Манойлович, като дори хвърля сутиен в лицето му.

“Ох, добре, тя

говори английски”,

си казала Павликовска. Така след около 3 месеца проучване се свързала с Маноилова. Направили си среща в ZOOM. 

Актрисата си партнира с двама свои колеги.
Актрисата си партнира с двама свои колеги.

“Три часа говорихме, тя ми разказа за ролята. Това, което ми сподели, е, че в момента, когато ме е видяла, толкова ме е харесала, че е развила по мен самия образ. Рядко имам такива срещи в живота, когато усещам истински човека. Тя е прекрасна”, разказва актрисата.

Режисьорката, която написва и сценария на лентата, по подобен начин избира и останалите актьори. Сред тях са англичанинът Едуард Дейвид, който участва в номинирания за “Оскар” филм “Ема” заедно с Аня Тейлър Джой, а другият е албанецът Генг Джакоби. Тримата много лесно се сработват. 

Маноилова снима и през нощта в Лондон.
Маноилова снима и през нощта в Лондон.

Павликовска спонтанно решила да гостува на Маноилова в България през лятото. “Живяхме заедно вкъщи с майка ми 15 дни”, смее се Маноилова. Макар че била пред премиера, намерила време да отидат до морето. Дори

чели сценария за

лентата, докато се

препичали на плажа

На режисьорката много ѝ допаднала София. По това време в Лондон мерките за коронавируса бяха доста по-строги от тези в страната ни. “Тя се запозна с всички мои приятели - актьори, режисьори, хора на изкуството... Мисля, че много ѝ харесаха и столицата, и морето, и хората”, с усмивка казва Маноилова.

“Снимането е доста сложно по време на пандемия особено в чужбина”, допълва тя. Именно това е причината да има малък снимачен екип. Пристигайки в Лондон през ноември миналата година, прекарва 14 дни в карантина, като отсяда при Павликовска. 

Актрисата в пиесата "Серотонин"
СНИМКА: СТЕФАН Н. ЩЕРЕВ
Актрисата в пиесата "Серотонин" СНИМКА: СТЕФАН Н. ЩЕРЕВ

Там в изолация празнува и рождения си ден. “Бяхме двете с режисьорката в дома ѝ”, разказва актрисата. Въпреки това била щастлива, че е в компания на нов приятел, при това в град, където преди това не е стъпвала.

Снимат “Дотук добре” основно на открито. Локациите са в централните части на Лондон. “Не сме ходили в крайни квартали, но си беше приключение. Снимахме и нощем.

Лондон беше тотално

празен, а беше

и студено”,

казва Маноилова. Случвало се дори в късните часове на деня екипът да попадне на буйстващи хора. “Трябваше да ги изчакваме да минат, за да може да снимаме”, спомня си тя.

“Облагодетелствана съм поне да мога да пътувам малко заради работата. Трудна ситуация е. За жалост, много хора са ощетени - и в нашия бранш, и не само”, казва Маноилова. Освен актриса тя е и модел. Наскоро пътува до Майорка заради модни снимки.

Може да е завършила наскоро, но вече получи първата си номинация за “Икар” за дебют заради участието си в пиесата “Серотонин” на Крис Шарков в театър “Азарян” по едноименния роман на Мишел Уелбег. “Много е вълнуващо. Благодарна съм на целия екип, на режисьора и на Съюза на артистите в България, че са се спрели на мен, за да бъда една от номинираните”, казва тя. 

“Наистина ли?”, няколко пъти си задавала този въпрос, когато разбрала за икара, докато цялото ѝ тяло треперило от емоции. Майка ѝ - Албена Ставрева, която също е актриса, искрено се зарадвала. “Тя ми помогна да си направя кафе, защото от вълнение аз не успях”, смее се Маноилова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка

Напишете дума/думи за търсене