Свирепата битка за милионите на Майкъл Джексън

Съдът постанови, че наследниците му няма да плащат 700-те млн. долара данъци, което ги увълчи още повече

Cлед дълга съдебна битка 12 години след смъртта на Майкъл Джексън наследниците му най-накрая ще могат да разполагат с наследството му. Съдът в САЩ разпореди, че американската данъчна cлужбa e нaдцeнилa към мoмeнтa нa cмърттa нa Джeкcън cъcтoяниeтo му и зaтoвa нacлeдницитe e трябвaлo дa плaтят изключитeлнo виcoк дaнък.

Размерът на дълга към държавата е само част от сложния казус, който остави след себе си Краля на попа. От години се твърди, че

Джексън има тайно завещание,

в което фигурират негови мъже любовници, и именно те получават голяма част от имотите и достъп до банковите му сметки. Междувременно дори след смърта му се водят няколко дела за сексуално посегателство, като крайната цел на замесените лица е да получат част от оставеното от Майкъл. Появи се и тайна извънбрачна сестра от клана Джексън, която написа книга за лошото отношение на фамилията към нея.

Сега, след като стана ясно, че огромната сума няма да отиде под формата на данъци за държавата, това още повече ще изостри битката във фамилията на музиканта.

Официални наследници са трите му деца, както и неговата майка, но заради сложните отношения и проблемите с музикалната му компания войната за наследството още не е приключила.

С решението на съда семейството на поп идола спести над 700 млн. долара данъци, за които претендираха американските власти.

Заедно с делото за дължими данъци приключи и казусът с Джеймс Сейфчък и Уейд Робсън, които се превърнаха в главни герои в скандалния документален филм за живота на звездата "Напускайки Невърленд". Те твърдят, че са

били сексуално малтретирани

стотици пъти от певеца в края на 80-те и началото на 90-те години, докато са гостували в неговото ранчо, в присъствието дори на служители. Тогава те са съответно на 10 и на 7 години.

Съдия от Лос Анджелис постанови, че двамата не могат да търсят финансова отговорност от семейството на поп звездата, а наследниците й обявиха, че лентата е "публичен линч".

"Това е опит да се очерни неговото име - коментира адвокатът на наследниците на Джексън след началото на възобновения процес през 2020 година. - За много хора е твърде удобно да поддържат тезата как Майкъл е педофил приживе, как тормози деца и е демон. Истината е, че няма нито едно доказателство за всички тези думи."

Адвокатът на Робсън обаче реагира остро на решението на съда. Според него то съдържа "фатални недостатъци" и той ще отнесе исканията на своите клиенти до Върховния съд. "Това решение създава опасен прецедент, което прави децата в развлекателната индустрия уязвими и създава опасност от сексуално насилие", твърди адвокатът.

"Беше един от най-добрите, най-внимателните и любвеобилни хора, които познавам - казва Робсън в показанията си пред съда. - Помогна ми много – с кариерата, творчеството, с най-различни неща. И също така ме малтретираше сексуално в продължение на 7 години."

Думите му са подкрепени от бившия рок музикант Джеймс Сейфчък, който твърди, че Джако изнасилвал и него и двамата дори са се венчали на измислена от тях сватба и си разменили обети за вечна вярност. След запознанството им певецът започнал бавно да го ухажва – подарявал му дрехи,

водел го на почивки, давал му пари в брой

и накрая го завел в Невърленд, където започнало насилието.

Аналогично е началото и на историята на Уейд. Той се запознава с Майкъл, след като печели конкурс за танци. По това време е бил на 5 години, а 2 години по-късно при екскурзия до Дисниленд заедно със семейството му отсядат в приказното ранчо на поп легендата. След което Уейд се превръща в негов близък приятел и любовник. Когато излиза филмът "Напускайки Невърленд", двамата мъже завеждат дело, в което търсят финансова компенсация за нанесените им травми и щети. Те настояват семейството на звездата да им плати обезщетение от близо 1 млн. долара.

На фона на този скандал започна още един. Бивша говорителка на Майкъл разкри за негово завещание, написано още през 2006 година. Твърди се, че в него той старателно е очертал как да се разпредели имуществото му.

"Исках, надявах се и се молих завещанието от 6 октомври 2006 година да бъде намерено. Истината е, че нямам предства къде е то сега", казва тя. В документа, който никой не е виждал освен нея, фигурирали конкретни имена, на които Майкъл оставя пари. Имението "Невърленд" го подарявал на благотворителна организация.

Именно прочутият замък

се превърна в ябълката на раздора за семейството след смъртта на музиканта. То бе обявено за продан, като по настояване на майката на певеца първоналната цена е почти 100 млн. долара. Въпреки че от години е необитавано и никой не иска да го купи, Катрин Джексън настояваше цената да не се понижава. В крайна сметка имотът е продаден за 22 млн. долара, а майката на Джексън обвини внуците си, че са готови да продадат всичко на безценица. Може би защото приживе певецът винаги е казвал, че "Невърленд" е най-скъпото му място. "Като малък до късно нощем пеех в студиото – спомня си той. – Ако не уцелех даден тон веднага, баща ми ме биеше. Никога няма да му го простя." След години Майкъл се опитва да си върне изгубеното детство, като създава своя замък, прави си частна зоологическа градина, собствено кино, променя лицето си до неузнаваемост и се обгражда с деца. Факт, който води до тежки обвинения в педофилия.

След смъртта му започват да излизат неизвестни подробности от живота му в няколко биографични книги. Включително как той е бил един изтощен човек, който бавно се е самоубивал чрез успокоителни, а всички около него са правели сметки как да си поделят богатството му.

Дали е така, не е ясно, но след смъртта му

списъкът с наследниците рязко се увеличава

Преди няколко години се появи и автобиографична книга със заглавието "Копелето" на Джовани, която сама си слага фамилията Джексън. В книгата освен разкритието, че е сестра на певеца, тя разказва и за перипетиите си със семейството му, "защото аз исках да получа част от това, което ми се полага – наследството на Джексън". Когато сестра му Ла Тоя в своя книга признава, че Джовани е Копелето, Майкъл събира цялата фамилия в "Невърленд". "Нито веднъж не ме целуна или прегърна - казва Джовани. - Мислех си, че той ще иска да се видим насаме, да поговорим, да се опознаем, но той не прояви никакъв интерес към мен. Бях много наранена от отношението му. Но към дъщеря ми се държеше съвсем различно – прегръщаше я, целуваше я. Признавам си, не ми беше приятно, ревнувах." Тези дни стана ясно, че по съдебен път Джовани също няма да получи нищо от богатството на брат си Майкъл.

Майкъл Джоузеф (вляво) и Парис Джаксън са деца от брака на Краля с
Деби Роу, а най-малкият 
Принс Майкъл II e роден от сурогатна майка. 

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Майкъл Джоузеф (вляво) и Парис Джаксън са деца от брака на Краля с Деби Роу, а най-малкият Принс Майкъл II e роден от сурогатна майка. СНИМКИ: РОЙТЕРС
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене