Успяла БГ лекарка напуска Париж, тъгува по младежка любов

Нов роман от авторката на “Странстващият албатрос” Деметра Дулева

Текат дните на българската култура в Пловдив, идея на ИК "Хермес"

"Потърсете "Ще се видим на пиацата" - гид из Италия е писателката Франсис Мейс

“Преобърнати съзвездия” (ИК “Хермес”) - новият роман от авторката на “Странстващият албатрос” Деметра Дулева, поставя началото на Дни на българската книга 2021. По традиция от 11 до 24 май издателска къща “Хермес“ ги организира.

Йоана Костова е най-добрият неонатолог в парижката болница “Некер”. Едно телефонно обаждане от София точно на рождения ѝ ден преобръща нейния уреден и щастлив живот. Жената е покрусена от смъртта на своя пръв любим - неустоимия и безпощаден Найден.

Йоана приема отлагана дълго командировка до остров Мадагаскар, където да работи в местна болница. Там тя ще опита да възстанови миналото си, за да намери отговор на въпроса защо тази отдавна отминала любов продължава да я измъчва. И да види с очите на зряла и успешна жена годините на своето порастване, прекарани в пансиона на елитната езикова гимназия.

Това е един майсторски написан роман, болезнено откровен, еротично и любовно провокативен. Роман за смисъла на живота, за надеждата, за свободата, за магичното в раждането и смъртта.

“Моето израстване се случи в края на социализма. Опитах се бъда максимално честна към онези години и да ги погледна отново с очите на момичето, което бях. Моята героиня, както повечето ми връстници, има два напълно различни живота: Преди скучните, строги и безлични години, прекарани в училищен пансион, разтърсен единствено от голямата любов, и сега – кариерата на успешен лекар в Париж. Истинският ми живот и литературната фикция се сляха и произведоха интелектуален взрив, който някои наричат вдъхновение”, разказва Дулева.

"Ще се видим на пиацата" - без пътеводител из Италия

Гид е майсторката на кулинарните пътувания Франсис Мейнс

Франсис Мейс ни разкрива непознатата Италия в един интригуващ разказ за пътешествията й из страната.

Нова книга от авторката на трилогията „Под небето на Тоскана“, „Красивата Тоскана“ и „Всеки ден в Тоскана“ и романа „Жени в слънчева светлина“.

Франсис Мейс е известна поетеса, ценител на изисканата кухня и автор на пътеписи. Особено популярна става с книгата си „Под небето на Тоскана“, която още с излизането си се превръща в бестселър и остава в класациите на „Ню Йорк Таймс“ в продължение на повече от 2 години. По нея е направен и едноименният филм с участието на номинираната за „Оскар“ актриса Даян Лейн.

А сега Мейс ни разкрива непознатата Италия в „Ще се видим на пиацата“.

За книгата

Колизеумът в Рим, кулата в Пиза, площад „Сан Марко“ във Венеция са първите неща, за които се сещаме, когато мислим за Италия. Но тези забележителности само загатват за чудесата, които може да предложи тази страна.

В „Ще се видим на пиацата“ Франсис Мейс ни представя една Италия, позната единствено на местните, която двамата със съпруга й са обикнали по време на кулинарните им пътешествия из тринайсетте региона – от Фриули до Сицилия. По пътя те търсят културните и историческите съкровища, които не могат да се открият между страниците на традиционните пътеводители.

Авторката ни повежда из очарователни малки улички, през глъчката на пазарите и магията на онези лежерни следобеди, в които просто се наслаждаваш на деня.

Включени са практични съвети за пътуването, информация за местни забележителности и много автентични рецепти от италианската кухня.
Франсис Мейс за Италия

Италия не престава да ме удивява

Местата, които съм избрала в тази книга, са примерни, защото, ако пътувате с приключенски дух, ще откриете други, които ще ви притеглят по-силно и ще ви позволят да разберете защо сте стигнали толкова далече и какво ще отнесете със себе си, когато си тръгнете. Може би едно плуване в хладното октомврийско море при Карлофорте на остров Сан Пиетро в Сардиния, едно потапяне, което ще ви изтръгне от летния унес и ще ви зареди с енергия за есента? Или чиния рукола, подправена с лимонов сок и пресен зехтин в Соренто, когато вкусът се слива с упоителното ухание на цитрусовите дървета, цъфтящи в стъпаловидните градини навсякъде около вас? Ще поискате да се храните така до края на живота си. Царствен кардинал, който крачи из Ватикана.

Какво помпозно зрелище, си мислите вие и в същия момент зървате как расото е прищипано на задните му части, доказвайки, че божественото е човешко. Лудата, която изпълнява арии от „Аида“ във фонтана на площад „Кампо де Фиори“ в Рим; потрепващите сенки на фенерите, когато поглеждате към пустата Пиаца Навона в три през нощта и чувате само плискането на необикновените фонтани долу. И после някой започва да свири Вивалди на флейтата си. Вашият Рим само в един ден. Личните преживявания, малките експлозии от тайни значения, които пътуването може да даде, древната светлина, процеждаща се между гръцките колони в Селинунте, докосвайки лицето на детето ви, за да го запечата в безкрайния поток на историята. Местата ни предлагат такива дарове, ако сме готови да ги получим.

Дали познавам Италия добре?

Не. И не защото не съм пътувала, наблюдавала, съзерцавала милиони картини, и не защото не съм чела заплетената й история. За да опознаеш Италия, са нужни десет живота. Всеки път, когато се връщам, изпитвам същото вълнение, което ме изпълваше в първите години, когато заживях тук. Толкова много може да се научи и какъв късмет, че имам пет седмици или шест дни, или три месеца – и естествено, ще започна да придобивам усещането, че разбирам това място. Но Италия си остава неуловима.

Класация на издателството

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене