5 настолни игри за една незабравима лятна вечер

Лятото съвсем наближи, а с него идват приятните и прохладни вечери, които да прекарвате с приятелите или близките си. Годината, която отмина, ни показа, че отношенията ни с хората са най-важното, а липсата на комуникация и контакт действа негативно на всеки един от нас.

Летният сезон е времето, в което можем да създадем най-много красиви спомени с любимите хора. Възможностите за забавление са много, а това как ще направим максималното от дори най-малките неща зависи изцяло от нас самите. Не всички приятни моменти обаче са свързани с пътувания или излизания. Можем да прекараме приятна вечер някъде на двора например, с близките си, докато пием нещо разхлаждащо и играем настолни игри, които винаги са повод за добро настроение и усмивки. Прието е, че те се използват основно през студените месеци, когато времето навън е неблагоприятно и е по-уютно и приятно да си седим вкъщи. Обратно на тези разбирания, ние ще споделим с вас пет настолни игри, които да играете още това лято, докато се забавлявате със семeйството и/или приятелите си през ведрите вечери на най-топлите месеци от годината.

Dixit

Първото ни предложение е Dixit – прекрасна илюстрована игра, пряко свързана с креативността и познанието. В нея най-важното умение на играчите е тяхното въображение, което ще ги отведе към победата. В играта всеки един от играещите трябва да се възползва от разнообразните и детайлни карти, с които разполага, за да завоалира връзката между историята си и картата, с която е играл. Останалите хора, които в случая са ваши противници, трябва да разгадаят коя е картата, но това е само половината от самата игра. Успехът се крие в това да можеш да изиграеш някоя от картите, свързани с историята, за да объркаш съперниците си, че всъщност твоята карта е правилната. При Dixit всяка игра протича по коренно различен начин, което означава, че всеки път ще изживявате нови и различни емоции, докато сте в обкръжението на най-близките си.

Catan

Catan е стратегическа игра, в която играчите, които тук пък са мореплаватели, търсят нови хоризонти, опитвайки се да завладеят далечния, но много богат остров Катан. Играта започва с откриването на множество пристанища и региони от местността – полета, планини, гори и пустини например, които трябва да посетите и проучите.

За да играете тази игра, трябва да имате много добре изградена стратегия. По пътя към победата ще трябва умно и правилно да работите с парите си и да осъществявате търговски дейности, които да ви помагат за развитието ви. Чрез търговията вие ще трупате ресурси, които по-късно ще използвате, за да градите пътища, сгради и цели селища. В играта тези ресурси са под формата на карти, които ще са ви от помощ за развитие на вашата цивилизация – когато съберете десет точки, вие печелите. Ако смятате, че можете да мислите стратегически, да предвиждате ходовете на останалите и да планирате правилно вашите, то тази игра е за вас!

Mysterium

Mysterium е мрачна игра, която ще направи вечерите ви още по-вълнуващи. В нея някой от играчите влиза в ролята на призрак, който няма правото да говори, но може да споделя виденията си с останалите участващи, които пък влизат в обувките на медиуми. Тяхната задача е да успеят да разгдаят изображенията, в които се крие тайната на призрака и чрез тях да успеят да помогнат на духа да си спомни как е бил убит, както и кой стои зад това стряскащо деяние. Мястото и причината на случилото също са от особена важност, но за да стигнат от отговорите, медиумите трябва да се сблъскат с купища трудности в името на това да бъдат от полза на духа.

В Mysterium отборната игра е от изключителна важност, тъй като колкото повече си сътрудничат медиумите, толкова по-бързо те ще открият отговорите. Всеки от тях трябва да дава предположения, докато не стигнат до извод, който, надяваме се, да бъде правилен.

Splendor

Splendor е динамична игра, в която всичко се случва бързо – трябва да следите действието внимателно, за да бъде вашето забавление и удоволствие гарантирано. Основното в играта е събирането на чипове и развиването на колоди от карти. Играчите се превръщат в търговци от Съпротивата, чиято цел е закупуването на мини за добив на скъпоценни камъни, както и откриване на средства за транспорт на стоката си. Когато играта напредне, те трябва да намерят и магазини, за да трупат престижни точки, които в случая имат огромно парично състояние, чрез което да се привлече вниманието на някоя знатна особа. Всеки ход трябва да бъде премислен, за да можете да бъдете на върха. Дали това ще се случи зависи изцяло от вас и вашите умения да мислите стратегически.

Monopoly

Завършваме списъка с може би най-популярната настолна игра някога, а именно Монополи. В нея играчите се състезават помежду си, добивайки печалби от купуване, наемане и отдаване на имоти. В тази игра стратегията също е от огромна важност, както и късмета на играчите. Всичко се случва с помощта на игралните пари, както и заровете, които определят всеки ваш ход и това как ще се развие играта.

Хубавото при Монополи е, че има разновидности, които да зарадват феновете на различни филми, сериали и игри. Предложената от нас версия на Монополи е свързана със сериала „Приятели” – по време на играта ще се гмурнете изцяло в атмосферата и спомените от часовете, прекарани пред екрана, докато сте се забавлявали с групата приятели.

Напишете дума/думи за търсене