Джордж Оруел - пророкът отвъд литературата
Mila.bg | 26 Юли 2021 г. | 1062 показвания | 0 коментара

Джордж Оруел е известен като един от големите писатели в дистопичния жанр. Със своя несравним роман „1984” той поставя основите на своите идеи, насърчавайки читателя да заеме по-критична гледна точка за света около него.

Джордж Оруел е британски романист, есеист и журналист, чиито романи „ Животинска ферма“ и „1984“ го правят известен във всяко домакинство.

Неговата работа, базирана на личния му опит, е разделена на три много различни категории. Първо, неговите произведения срещу британския империализъм. Второ, някои от неговите творби подкрепят демократичния социализъм. И накрая, произведенията, които той пише, за да заклейми нацисткия и сталинисткия тоталитаризъм.
Оруел е един от най-важните есеисти през 40-те години. Най-значимите му творби са фокусирани върху противопоставянето на фашизма.

Испанската гражданска война го засяга дълбоко и той дори участва в нея, за да се бори срещу нацистите. Опитът му по време на Втората световна война също има влияние върху творбите му.

Неговият роман „1984” е най-добрата му работа срещу тоталитарните общества. Светът, който Оруел пресъздава в този роман, ражда термина „Оруел“, използван от хората за обозначаване на този тип режими.
В книгата той се занимава с понятия като манипулиране на езика, психически контрол и злоупотреба с власт. Чрез използването на дистопичната обстановка той представи ужасяващ бъдещ свят, който хората се опитват да избегнат.

Ранен живот

Джордж Оруел всъщност е псевдонимът на Ерик Артър Блеър. Писателят е роден в Мотихари, Индия, през 1903 година. Баща му е британски агент в отдела за опиум на индийската държавна служба.
Младият Ерик е изпратен в Англия с майка си, когато е още много малък. Там той се обучава в най-добрите училища.

В тях Джордж Оруел изгражда приятелства, които оказват влияние върху първите му творби. След като завършва обучението си в Итън, той решава да се присъедини към императорската полиция в Бирма. Там работи пет години. През този период здравето му се влошава и започва да отхвърля империализма.

Джордж Оруел и войната
След като напуска Бирма, Оруел се завръща в Англия, където започва да публикува някои от своите произведения. Преподава и известно време работи в книжарница. Въпреки това писането е основната му професионална дейност.

По-късно той живее с една от лелите си във Франция с надеждата да се утвърди като писател. Времето му в галските земи също се оказва разочароващо.

Когато се завръща в Англия през 1933 г., той решава да започне да се подписва с името Джордж Оруел. През 1936 г. решава да пътува до Испания, за да се бори с фашизма в тамошната гражданска война.

Въпреки че някои от приятелите му, в това число и Хемингуей, се опитват да го разубедят, той пристига в Барселона в края на същата година. Идеалист до ушите, той се бие на фронта „Уеска“, където е ранен от куршум в шията.

Участието му в испанската гражданска война завинаги променя перспективата му за света. Когато се завръща от фронта, той е приет в болница, защото страда от сериозен пристъп на туберкулоза.
Впоследствие той се присъединява към дворните войски по време на Втората световна война. Записва своите мисли и преживявания през това време в своите работни дневници.

Оруел работи за Би Би Си по програми, предназначени да спечелят подкрепа за съюзническите военни усилия от страните от Източна Азия.

Малко преди смъртта си той се жени за Соня Браунел. Джордж Оруел умира на 21 януари 1950 г. от туберкулоза.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА отказа само за 41 минути “Хебър” от купата, като дръпна с 3:0 и доигра мача в тренировъчно темпо. Стойчо Младенов остави на пейката Юрген Матей, Георги Йомов, Густаво Бусато, Томас Лам и Карло Мухар, но пусна част от тях през второто полувреме, за да поддържат игрови тонус. След дълго лечение на контузия в състава се върна един от основните

Европейската комисия подписа договор с американска фармацевтична компания за нов препарат с антитела за лечение на коронавирус. Медикаментът вече се разглежда от Европейската агенция по лекарствата. 18 страни-членки са се включили в съвместната поръчка за покупката на над 220 хил. дози, предава Би Ти Ви

Изборите „2 в 1“ за президент и парламент ще стимулират избирателната активност. Това показват резултатите от най-новото социологическо проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. То е проведено сред 1076 лица над 18 г. в страната в периода 14-20 септември 2021 г., по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета

Непримиримостта е силното оръжие на "Реал" (Мадрид). В това ...
Джанели: Успяхме, плаче ми се! Страдахме, но постигнахме ...
Страната ни записа най-доброто си представяне от 1997 г. ...
България е сред последните места по брой зарядни станции за ...
Гореща и вкусна пица си похапна Весела Бабинова. Актрисата, ...
Чешката тенисистка и мъжът й се качиха на върха на ...
Модерно електронно наргиле топли в студените вече вечери ...
Видя се, че само в младите българчета е бъдещето, казва ...
Мексиканският барабанист Антонио Санчес, който четири пъти ...
Голям риболовен турнир за журналисти организира ...
Седемдесет и третото издание на наградите "Еми", еквивалент ...
“Делото на Вазов, всичко, което той е написал и изрекъл, ...
Най-успешният сръбски сериал за последните 20 г. вече е в ...
Бившият световен шампион по бокс Амир Хан се замеси в ...
Набиращият популярност в Англия певец Харви Кантуел си ...
Полякът Левандовски изпревари Герд Мюлер и Юп ...