Китайски учени откриха защо се ускорява топенето на глетчерите в Цинхай-Тибетското плато

Китайските учени откриха, че намаляването на албедото е важен двигател за топенето на глетчерите в Цинхай-Тибетското плато и околните райони, съобщи Радиото на Китай.

Платото е известно като „водната кула на Азия“ и е дом на множество глетчери, които са от жизненоважно значение за водния цикъл и ресурси.

През последните години глетчерите се топят, предимно заради глобалното затопляне. Промяната им е силно повлияна от повърхностното албедо, се посочва в статия на учените в сп.“ Earth-Science Reviews“. Ефектът на албедо обикновено се отнася до това колко добре повърхността отразява слънчевата енергия.

В своето проучване учените от Китайската академия на науките и Университета на Ланджоу сравнили данните за албедото на снега по повърхността на глетчерите и евентуалното му въздействие върху топенето за периода 2001 г. – 2018 г. Резултатите показали, че свиването е най-силно в Хималаите и югоизточните райони на Цинхай-Тибетското плато. Учените стигнали до извода, че ефектът от намаляването на повърхностното албедо може да предизвика около 30 до 60% от топенето на ледниците.

Заради силното поглъщане на светлина черният въглерод в снега има съществен принос за намаляването на албедото, което увеличава топенето на глетчерите на платото през лятото с приблизително 15%, се казва в статията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене