Първо и второ място взеха българчета на европейския конкурс за наука

Отбора, представящ България на EUCYS 2021 г.

Страната ни записа най-доброто си представяне от 1997 г. насам в EUCYS

Първа и втора награда взеха млади български учени в конкурса на Европейския съюз за млади учени, който е създаден от Европейската комисия още през 1989 г.

Всички от българския отбор завоюваха награди за проектите си, като така записаха най-доброто представяне на страната ни от първото й участие през 1997 г.

Първото място отиде при Виктор Колев. Той представи проект Neural Abstract Reasoner. Разработката му, под ръководството на д-р Светлин Пенков, представя невронен пакет за решаване на широк спектър логически задачи и по-рано тази година вече беше представена и на друго състезание NeurIPS. Виктор вече е студент в Станфорд.

Йордан Цветков пък спечели втората награда. Той представи робот с иновативна походка, базирана на невронни мрежи и ръце със специфични способности да захваща с тях. Йордан е студент в университета на Единбург и стажант в лаборатория.

Христо Тодоров спечели наградата на Swiss Youth Talent Forum с разработката си, изследваща възможностите за атаки към невронните мрежи. Проектът, който би могъл да позволи по-точно трениране и по-добро изследване на устойчивостта на невронните мрежи е разработен под ръководството на Кристиян Георгиев, български участник в EUCYS през 2015 г. и един от менторите на Ученическия институт по математика и информатика. Христо все още е ученик в ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил

Теодор Кирилов спечели наградата на European Synchrotron Radiation Facility с разработката си, която представя сбор от софтуерни инструменти за изследване на ДНК репликация. Теодор развива проекта си в Института по Молекулярна Биология на БАН, където неговият софтуер се използва активно. Теодор все още е ученик в СМГ „Паисий Хилендарски“.

Конкурсът EUCYS е създаден, за да насърчи сътрудничеството и между млади учени от Европа и да им даде възможност да се срещнат с някои от най-известните изследователи на стария континет. Броят на участващите млади учени е нараснал от 53 на първото състезание през 1989 до около 150 годишно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене