Първо и второ място взеха българчета на европейския конкурс за наука
24 часа | 20 Септември 2021 г. | 13 показвания | 0 коментара

Страната ни записа най-доброто си представяне от 1997 г. насам в EUCYS

Първа и втора награда взеха млади български учени в конкурса на Европейския съюз за млади учени, който е създаден от Европейската комисия още през 1989 г.

Всички от българския отбор завоюваха награди за проектите си, като така записаха най-доброто представяне на страната ни от първото й участие през 1997 г.

Първото място отиде при Виктор Колев. Той представи проект Neural Abstract Reasoner. Разработката му, под ръководството на д-р Светлин Пенков, представя невронен пакет за решаване на широк спектър логически задачи и по-рано тази година вече беше представена и на друго състезание NeurIPS. Виктор вече е студент в Станфорд.

Йордан Цветков пък спечели втората награда. Той представи робот с иновативна походка, базирана на невронни мрежи и ръце със специфични способности да захваща с тях. Йордан е студент в университета на Единбург и стажант в лаборатория.

Христо Тодоров спечели наградата на Swiss Youth Talent Forum с разработката си, изследваща възможностите за атаки към невронните мрежи. Проектът, който би могъл да позволи по-точно трениране и по-добро изследване на устойчивостта на невронните мрежи е разработен под ръководството на Кристиян Георгиев, български участник в EUCYS през 2015 г. и един от менторите на Ученическия институт по математика и информатика. Христо все още е ученик в ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил

Теодор Кирилов спечели наградата на European Synchrotron Radiation Facility с разработката си, която представя сбор от софтуерни инструменти за изследване на ДНК репликация. Теодор развива проекта си в Института по Молекулярна Биология на БАН, където неговият софтуер се използва активно. Теодор все още е ученик в СМГ „Паисий Хилендарски“.

Конкурсът EUCYS е създаден, за да насърчи сътрудничеството и между млади учени от Европа и да им даде възможност да се срещнат с някои от най-известните изследователи на стария континет. Броят на участващите млади учени е нараснал от 53 на първото състезание през 1989 до около 150 годишно.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българчета от Търговище спечелиха един супер златен медал, два златни и един сребърен на международен арт конкурс в Япония с дългогодишна история. Децата са художници от местна арт школа. Рисунките на българчетата са избрани сред над 7000 творби на деца от 36 държави в рамките на 51-вият Международен Арт конкурс в Токио

Следвайки своята социално отговорна политика като клуб, който освен спортен е и социален феномен, обединяващ любовта на хиляди българи, „ПФК Левски“ ще се включи в кампанията по ваксиниране срещу COVID-19, съобщава сайтът на "Левски". "Съвместно със Столична регионална здравна инспекция в Сектор „А“ на стадион „Виваком Арена – Георги Аспарухов“

МБАЛ „Уни Хоспитал“ е успешно акредитирана от Global Healthcare Accreditation (GHA). Лечебното заведение е единствената многопрофилна болница в България със сертификат за акредитация от Глобалната здравна акредитационна организация (GHA). Основната цел на GHA е чрез своята акредитационна програма да потвърди високото качество на услуги за

Tестване три пъти седмично на всеки човек от екипа, ...
Боряна Калейн също взима титла в Клуж С отново подобрен ...
Наблюдения с телескопа "Хъбъл" от 1999 г. до 2015 ...
Капитанът на "Царско село" Иван Бандаловски атакува крилото ...
"Показах това на синовете си, сега съм съботната им ...
Чудовищна щука успява да улови рибар на водоем в ...
В неделя рожден ден празнува изпълнителният директор на ...
Безразсъдна любов, сложни житейски преживявания и трудни ...
Често спорят с майка си Мартина на тази тема “Въпросите и ...
Статуетката не се печели с пари. А с много, много ...
Бившата колоездачка Лучия Яворчекова подивя и се разсъблече ...
Френският президент Еманюел Макрон вкара гол от дузпа за ...
С тенис поддържа формата си бившият футболен национал ...
Половинката на Григор Димитров - Лолита Османова, раздава ...
От два дни Антония Петрова - Батинкова - мис България и ...
Мис Национален отбор по футбол Радост Тодорова и първият ...