НАСА избра място за прилуняване на своя луноход
24 часа онлайн | 21 Септември 2021 г. | 12 показвания | 0 коментара

НАСА обяви, че е избрала кратера Нобайл близо до Южния полюс на Луната, за да прилуни там през 2023 г. своя луноход, който ще издирва лед на естествения спътник на Земята, предаде Франс прес.

Американското космическо управление се надява, че роувърът ще може да потвърди наличието на ледена вода точно под повърхността на Луната, която би могла един ден да бъде превърната в гориво за ракета за мисия до Марс или на друго място в космоса, предава БТА.

Кратерът Нобайл се е образувал в резултат на сблъсък с друго по-малко звездно тяло. Това е един от най-студените райони на Слънчевата система, който е бил проучван само от разстояние досега с помощта на сензори на борда на три сонди.

Роувърът ще проучи отблизо лунната почва и дори ще порови на метър дълбочина.

Луноходът ще се нарича VIPER, което е акроним на латинското Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (в превод приблизително роувър, изследващ за летливи елементи в района на полюса). Той ще е с тегло 430 килограма, а размерите му ще са 1,5 на 1,5 на 2,5 метра. Ще има известно сходство с друидите от "Междузвездни войни".

За разлика от марсоходите VIPER може да бъде пилотиран в реално време заради по-краткото разстояние между Земята и Луната, което е само 300 000 километра или 1,3 светлинни секунди.

Луноходът ще е също така по-бърз в сравнение с марсоходите и ще се движи със скорост от около 0,8 километра в час. Той ще е задвижван от слънчевата енергия и ще има батерия с трайност 50 часа. Ще може да издържа на екстремни температури. Ще се придвижва така, че неговите слънчеви панели винаги да са насочени към слънцето.

Учените от мисията на лунохода ще се опитат да разберат как ледената вода е достигнала Луната и как се е запазила там в продължение на милиарди години.

Първата пилотирана мисия до Луната пък САЩ предвиждат за 2024 г.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българчета от Търговище спечелиха един супер златен медал, два златни и един сребърен на международен арт конкурс в Япония с дългогодишна история. Децата са художници от местна арт школа. Рисунките на българчетата са избрани сред над 7000 творби на деца от 36 държави в рамките на 51-вият Международен Арт конкурс в Токио

Следвайки своята социално отговорна политика като клуб, който освен спортен е и социален феномен, обединяващ любовта на хиляди българи, „ПФК Левски“ ще се включи в кампанията по ваксиниране срещу COVID-19, съобщава сайтът на "Левски". "Съвместно със Столична регионална здравна инспекция в Сектор „А“ на стадион „Виваком Арена – Георги Аспарухов“

МБАЛ „Уни Хоспитал“ е успешно акредитирана от Global Healthcare Accreditation (GHA). Лечебното заведение е единствената многопрофилна болница в България със сертификат за акредитация от Глобалната здравна акредитационна организация (GHA). Основната цел на GHA е чрез своята акредитационна програма да потвърди високото качество на услуги за

ОВЕН: НЕОЧАКВАНОСТИ Работа: От началото на седмицата ви ...
Едно от "златните" момичета на българската художествена ...
Актьорът Райън Рейнолдс обяви, че временно спира да се ...
Tестване три пъти седмично на всеки човек от екипа, ...
Боряна Калейн също взима титла в Клуж С отново подобрен ...
Наблюдения с телескопа "Хъбъл" от 1999 г. до 2015 ...
Капитанът на "Царско село" Иван Бандаловски атакува крилото ...
"Показах това на синовете си, сега съм съботната им ...
Чудовищна щука успява да улови рибар на водоем в ...
В неделя рожден ден празнува изпълнителният директор на ...
Безразсъдна любов, сложни житейски преживявания и трудни ...
Често спорят с майка си Мартина на тази тема “Въпросите и ...
Статуетката не се печели с пари. А с много, много ...
Бившата колоездачка Лучия Яворчекова подивя и се разсъблече ...
Френският президент Еманюел Макрон вкара гол от дузпа за ...
С тенис поддържа формата си бившият футболен национал ...