Лекуват силни болки с микроелектроди
24 часа | 14 Октомври 2021 г. | 6 показвания | 0 коментара

Изследователи от университета на Лунд, Швеция са разработили нов метод за стимулиране с ултратънки микроелектроди за лечение на силни болки, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА.

То осигурява ефективно и персонализирано облекчение на болките без обичайните странични ефекти на болкоуспокояващите лекарства.

Резултатите от изследването, проведено върху мишки, са публикувани в научното списание "Сайънс адвансис".

Липсата на лечение за дълготрайните болки значително влошава качеството на живот на засегнатите пациенти. Без лечение с аналгетици постоянната болка затруднява всекидневните дейности на пациентите.

Традиционното лечение намалява болките, но в същото време засяга чувствителността и мисловните функции, като съществува и значителен риск от развитие на зависимост към болкоуспокояващите лекарства.

В университета на Лунд изследователски екип под ръководството на професора по неврофизиология Йенс Шуенборг е разработил метод за третиране на болката чрез персонализирана стимулация чрез ултратънки и щадящи тъканите микроелектроди.

"Електродите са много меки и изключително щадящи мозъка. Т есе използват, за да активират специфично центровете за контрол на болката в мозъка, без да активират мрежите на нервните клетки, които предизвикват страничните реакции. Методът включва имплантиране на система от ултратънки електроди и подбор на подгрупа електроди, които осигуряват само успокояване на болката, без допълнителни ефекти.

Тази процедура дава възможност за изключително прецизно и персонализирано стимулационно лечение, което се доказа, че действа при всеки индивид", обясни Йенс Шуенборг. 

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Операцията около кораба “Вера Су” завърши успешно. Успяхме да спасим моряците при една много тежка операция, да опазим околната среда, както и да изтеглим кораба и да го съживим. Благодаря на всички, които участваха, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на брифинг

Действа подмолно, прекъсва връзки в невронните мрежи На базата на милиони случаи европейски държави приравняват тежестта на психичните пост-COVID симптоми с физическите страдания от инфекцията. Дори когато тялото е успяло да се изчисти от вируса, съзнанието не се освобождава така бързо. Но мисълта за болестта мъчи не само боледувалите, а тези

Кирил Петков внесе за втори път в Конституционния съд искане да бъде конституиран като заинтересована страна по делото с гражданството му и да бъде изслушан в открито заседание, съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промяната". В съобщението се твърди, че според правни експерти това "нарушава правото му на защита"

Актрисата Йоанна Темелкова хвана филмовата клапа в ръце по ...
Адвокатът на ЦСКА-София Първан Първанов оспори твърденията ...
Валентин Антов отново остана резерва за италианския ...
Фенове на "Пирин" поискаха оставката на треньора Уорън ...
Лекарите на британската кралица я съветват да бъде ...
Няма нужда да си рисувате котешко носле и мустачки за ...
Партньорката на Шарл Мишел потвърди за брака, като ...
Децата остават почти тройно по-дълго от препоръчаното време ...
Китайският телекомуникационен гигант „Хуауей“ (Huawei) ...
18-годишният Никола - синът на Яна Маринова от първия ...
ОВЕН: АГРЕСИЯ Работа: Съветвам ви, без значение какво е ...
От космическия център в Куру, Френска Гвиана, бе изстреляна ...
Елена Алексиева с „Прекъсването на Самсара" спечели ...
Той казва, че е щастлив човек, защото работи професия, ...
Илияна Йотова ще остави неделната вечер за тримата ...
Наследникът на големия поет никога първи не казва чии гени ...