ЕС има нова първа дама. Шефът на Евросъвета се ожени тайно за майката на дъщерите си

Шарл Мишел и жена му Амели пристигат на прием в кулоарите на срещата на върха на Г-7 през юни 2021 г.

Партньорката на Шарл Мишел потвърди за брака, като покани други двойки на художествена изложба

От седмици председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отказва да каже дали той и дългогодишната му партньорка са се оженили. Дългоочакваната новина най-после бе потвърдена. Дори попитан директно по време на посещението му в Ню Йорк за дебатите на високо равнище на Общото събрание на ООН миналия месец, Мишел категорично не искаше да разкрие семейното си положение, заявявайки, че това е личен въпрос. Не носеше и брачна халка.

Но 40-годишната Амели Дербодренгиен Мишел сега отговори на въпроса -

правейки своя

официален дебют,

като покани други половинки на лидери от Европейския съвет на “партньорско събитие” по време на срещата на върха тази седмица, пише в. “Политико”.

Гостите получиха покана за участие в мероприятието в четвъртък, като тя бе отправена към президента или премиера на всяка от държавите, представлявани на Европейския съвет, по време на който основни теми бяха COVID-19, дигиталната трансформация, цените на енергията, миграцията и външните отношения. В поканата, изпратена от служител в протоколната служба на съвета, тя е представена като “г-жа Амели Дербодренгиен Мишел”. 

Британският премиер Борис Джонсън и съпругата му Кари посрещат семейство Мишел на британски плаж за срещата на Г-7, на която Амели Дербодренгиен впечатли с необичаен тоалет.
Британският премиер Борис Джонсън и съпругата му Кари посрещат семейство Мишел на британски плаж за срещата на Г-7, на която Амели Дербодренгиен впечатли с необичаен тоалет.

На партньорите на лидерите бе предложено екскурзоводско посещение на изложба на Дейвид Хокни в Центъра за изящни изкуства “Бозар”, последвано от вечеря в едноименния ресторант в центъра на Брюксел, който може да се похвали със звезда “Мишлен”.

Шарл и Амели Мишел, които имат две дъщери - Жана и Луси, родени през 2016 и 2019 г., трябваше да се оженят миналата година с празненство във Франция, но

бяха принудени да

отложат сватбата

поради ограниченията

заради COVID

Мишел, който е бивш белгийски премиер, има и син тийнейджър от своя предишна връзка.

Говорителят му потвърди, че с Амели са се оженили “дискретно” през лятото и са организирали малко празненство за семейството и близките си приятели, но добави, че председателят на Евросъвета не желае да разкрива повече подробности.

Събития за партньори или съпрузи не се провеждат обичайно във връзка с редовните срещи на върха на Европейския съвет в Брюксел, които често включват маратонски работни сесии за държавните и правителствените ръководители. Понякога продължават по цяла нощ. Но такива социални мероприятия понякога са характеристика на неофициални срещи на върха на Европейския съвет, които се провеждат извън столицата на ЕС и често се организират по време на други международни събирания като Г-7 или Г-20. 

Първата дама на Франция Брижит Макрон (вляво) и половинката на Шарл Мишел във Версай през 2018 г.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Първата дама на Франция Брижит Макрон (вляво) и половинката на Шарл Мишел във Версай през 2018 г. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Съпругата на 45-годишния Шарл Мишел е служителка в белгийското правителство и понастоящем работи в Министерството на външните работи. Белгийските медии я описват като “дискретна” и подчертават, че тя не е склонна към публичност, тъй като изявите ѝ пред камерата по време на мандата на съпруга ѝ като премиер може да се преброят на пръсти. Често се припомня моментът от 2015 г., когато тогавашният президент на САЩ Барак

Обама намеква за

бременността ѝ по

време на фотосесия,

казвайки: “Мисля,

че на снимката

сме петима”

Амели Дербодренгиен дори не обича да я наричат “първа дама” и с безрезервната подкрепа на съпруга си тя винаги се е опитвала да запази личния им живот. Никога не се е съгласявала на интервю.

Родена е в белгийския град Турне, близо до границата с Франция, на 21 декември 1980 г. Учи политически науки в Университета на Съсекс във Великобритания и в Свободния университет в Брюксел. Работила е в Държавната агенция за прилагане и координиране на белгийската външна политика за развитие, участвайки в няколко мисии в Камбоджа и Бразилия. Владее португалски, английски, холандски и френски. Работи и в Министерството на политиката за развитие, където през 2007 г. се срещна с новоназначения тогава министър Мишел.

Амели придружаваше шефа на Европейския съвет на тазгодишната среща на Г-7 във Фалмут, Англия. Съпругът на шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен - Хайко, също присъстваше на Г-7, което

направи възможна

рядка среща за двете

първи двойки в ЕС

На 11 юни лидерите бяха посрещнати от британския премиер Борис Джонсън и съпругата му Кари. Пристигайки на плажа, Амели Дербодренгиен събра погледите с необичаен тоалет, който се състоеше от карирани панталони и блуза в златист цвят с дълбоко деколте. Допълващ външния вид ѝ бе черен колан с катарама и маслиненозелени обувки без пръсти. Облеклото на г-жа Мишел бе обявено за модерно, делово и стилно. В Брюксел Фон дер Лайен спи в малък кът от кабинета си на 13-ия етаж на централата на Еврокомисията и не беше ясно дали Хайко фон дер Лайен ще посети Брюксел за изложбата и вечерята, за да се повтори срещата на първите двойки. 

Амели Дербодренгиен придружаваше тогавашната първа дама на САЩ Мелания при посещението им с Доналд Тръмп в Белгия.
Амели Дербодренгиен придружаваше тогавашната първа дама на САЩ Мелания при посещението им с Доналд Тръмп в Белгия.

Заседанието на Европейския съвет тази седмица най-вероятно ще е последното, на което ще присъства напускащата германска канцлерка Ангела Меркел и се очакват сбогувания. Съпругът на Меркел, Йоахим Зауер, от време на време се присъединява към нея на международни пътувания, но обикновено не в Брюксел.

Един дипломат предположи, че добавянето на партньорско събитие отразява

амбицията на Амели

Мишел да повиши

позициите си

Но председателят на Европейския съвет винаги е показвал много малко от личния си живот, дори и да е либерал по партийна принадлежност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене