Как Елизабет II мина на сух режим

Кралица Елизабет II и кралят на Испания Фелипе VI вдигат наздравица в Бъкингамския дворец.

Лекарите на британската кралица я съветват да бъде по-предпазлива със здравето си, след като изкара една нощ в болница

За близо 70 г. на трона британската кралица е вдигнала хиляди наздравици. Пила е с най-влиятелните мъже на планетата и винаги е впечатлявала със своята бистра мисъл по време на официални вечери.

На последния прием, който даде в замъка Уиндзор за глобални лидери, борещи се с климатичните промени, сред които Бил Гейтс, Елизабет II обаче не се докосна до чаша. В пиенето със световния елит този път я отмениха синът ѝ Чарлз и внукът ѝ Уилям, което по своеобразен начин потвърди появила се преди дни информация, че Нейно Величество се е отказала от алкохола.

Списание “Венити Феър” съобщи, че това е станало по съвет на нейните лекари.

“Казано е на кралицата да се откаже от вечерното си питие, което обикновено е мартини. За нея това няма съществено значение, тъй като не е голям пияч, но изглежда малко несправедливо, че на този етап от живота си трябва да се откаже от едно от малкото удоволствия”, казал приятел на кралското семейство пред изданието.

Засега Бъкингамският дворец предпочита да пази мълчание по въпроса и това е обяснимо, особено след като се наложи Елизабет II да отмени посещението си в Северна Ирландия и да прекара една нощ в лондонска болница за изследвания. Според официалното съобщение тя се чувства добре, но лекарите й са решили да предприемат предпазлив подход по отношение на нейното здраве предвид напредналата й възраст. Тя стана на 95 г. през април, само дни след като почина нейният съпруг принц Филип на 99-годишна възраст. След траура по него последните месеци тя се върна към натоварения си график с ангажименти, но изглежда, че се налага да промени някои неща в него и начина си на живот. Отказът от алкохол вероятно е едно от тях, въпреки че доброто питие винаги е било част от живота на британското кралско семейство.

Твърди се, че майката на кралицата даже си е позволявала по няколко дневно до последните си дни. Елизабет Боуз-Лайън почина на 101 г. през 2002 г. и никога не е била обвинявана в прекаляване с алкохола. Може би, защото през дългия ѝ живот на него все още се гледаше като на средство за социален контакт и разпускане, а не като опасност за здравето. Нейната племенница и приближена дама Маргарет Родс разкри, че

кралицата майка е

пийвала редовно

коктейл от джин и

вермут “Дюбоне”

преди обяда, а след това с храната - чаша вино. Аперитивът ѝ преди вечеря бил мартини, а с нея предпочитала шампанско. “Този режим никога не се променяше”, казва Родс.

За същото свидетелства и адютантът Колин Бърджъс в мемоарите си. По думите му Елизабет Боуз-Лайън била всеотдаен пияч и той се стараел винаги да има бутилка “Дюбоне” по време на срещите ѝ.

Въпросният вермут, смесен с джин, е любимото питие и на нейната дъщеря. 95-годишната Елизабет II предпочита такъв коктейл за вечеря или пък чаша сухо мартини. Британският в. “Телеграф” пише, че харесваното от монарха съотношение е една част джин и две части “Дюбоне”. Обикновено коктейлът бил правен от нейния съпруг принц Филип. Самият той обичал бира и му било досадно да се налива с вино или шампанско по време на официални вечери и приеми по спомени на бившия дворцов готвач Дарън Макгрейди. Даже през 90-те години отказал вино като подарък от италиански премиер със следните думи: “Донесете ми бира, не ме интересува какъв вид, просто ми донесете бира”.

Преди години твърдение на Дарън Макгрейди, че кралицата пие първия си коктейл с резенче лимон и много лед още преди обяд и достига до четири питиета дневно също като своята майка, предизвика доста шум и притеснения, че подобно поведение е сигнал за алкохолна зависимост. Готвачът обаче уточни, че не е бил разбран добре.

Позволявала си да

пие чак с обяда,

който обикновено

бил от зеленчуци

и риба, както и

парченце шоколад

Според Макгрейди тя отлично знае какво и колко да консумира, така че, ако е решила да се откаже от алкохола, вероятно има сериозен мотив.

“Кралицата иска да се чувства възможно най-добре, за да се наслади на 70-годишния юбилей от възкачването си на трона, за който са планирани редица тържества през следващото лято и лекарите са ѝ казали, че намаляването на алкохола ще бъде от голяма полза. Нейно Величество взе лично решение да се откаже напълно от него, въпреки че никога не е пиела много”, твърди кралски източник пред английските медии. Новината идва само дни след като Елизабет II за първи път се появи с бастун на публичен ангажимент, но бе съобщено, че го носи, за да се чувства по-комфортно, а не защото има нужда да се подпира.

И макар на пръв поглед сухият режим на кралицата да изглежда като нещо много здравословно и положително, социалните мрежи са пълни с негативни коментари.

“Тя е на 95 г. Оставете я на мира. Обзалагам се, че никой от лекарите, които ѝ дават тези съвети, не е достигнал тази възраст”, гласи един от тях. В друг пък пише: “Боже мой, тя е живяла 95 години в добро здраве. Характерно за медицинската индустрия е да се намесва и да съсипва добрите неща”. Голяма част припомнят, че Нейно Величество е от отиващите си поколения, които са преживели война и много несгоди и са

успявали да съхранят

психичното си здраве

с успокояващо питие,

а не с антидепресанти

и наркотици,

както правят сега младите.

Освен това съществуват проучвания, които показват, че пиенето при възрастните е по-малко вредно, отколкото при младите. Изследване на Бостънския медицински център например е установило, че алкохолът ограничава разпространението и ефектите на някои болести, свързани с остаряването, като сърдечносъдови заболявания, деменция, остеопороза и диабет.

Проучване на университета в Орегон е открило, че едно-две питиета дневно в късния етап от живота могат да ограничат загубата на костна маса. Скорошни британски изследвания обаче отхвърлиха съществуването на безвредно количество алкохол. Проучване на Импириъл колидж в Лондон установи, че пиенето на каквото и да е количество, дори в рамките на препоръките на Световната здравна организация, има токсичен ефект върху нашите органи. Тестове на колегите им от университета в Съсекс пък са показали, че дори халба бира или чаша вино нарушават чувството за контрол над действията, което е важен аспект от човешкото социално поведение. 

Твърди се, че майката на кралицата даже си е позволявала по няколко дневно до последните си дни. Елизабет Боуз-Лайън почина на 101 г. през 2002 г. и никога не е била обвинявана в прекаляване с алкохола.
Твърди се, че майката на кралицата даже си е позволявала по няколко дневно до последните си дни. Елизабет Боуз-Лайън почина на 101 г. през 2002 г. и никога не е била обвинявана в прекаляване с алкохола.

Така че отказът на кралицата е напълно в духа на най-новите изследвания, но ако бъде обявен официално, съществува риск

да създаде доста

проблеми за

производството

на напитки в

нейните имения,

което по време на пандемията значително се увеличи в опит да бъдат компенсирани приходите от липсата на туристи. Замъкът “Сандрингам”, който е сред любимите резиденции на кралското семейство, пусна в края на годината джин, ароматизиран с растения от полята около него. По-рано Бъкингамският дворец представи свой джин, а също и престолонаследникът принц Чарлз от имението си в Глостършър. Първородният син на кралицата произвежда и уиски в резиденцията си в Шотландия от органичен малц.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене