Иван Милев - човекът на банкнотата от 5 лева

Проект за "Шипка"

Всяка негова рисунка е като фиш от тотото, казват познавачи

Галерия „Лоранъ“ представя колекция от рисунки на големия български художник Иван Милев (1897-1927) от 27.10 до 17.11. (вижте го в портфейла си - на банкнотата от 5 лева...)

Най-скъпият художник на днешният артпазар!

Рисувал е кратко, но изключително продуктивно.

Сбирката произхожда от наследството на дъщерята и внуците на художника и е собственост на галерията. В подредената изложба могат да се видят главно работи с молив и креда. Това основно са подготвителни рисунки и скици, свързани с лабораторния процес при създаването на живописното произведение. Друга част отпращат към приложната дейност на Милев като сценограф, илюстратор и декоратор. В някои от примерите разпознаваме набелязани идеи на завършени произведения като „Бежанци“, „Баба Марта“, „Хероят“ и др. Експозицията показва и няколко пейзажа с архитектурни мотиви от Трявна, а най-голяма част са листовете, свързани с работата на художника по конкурса за паметник на връх Шипка (1925 – 1926).

Познат предимно със стилизираните си композиции в цвят, Иван Милев звучи различно в тази камерна изложба. От бегло нахвърлените скици до завършените рисунки, в нея той може да бъде усетен през най-съкровените жестове на ръката. Рисунката винаги се възприема като най-неподправената форма, доближаваща ни оптимално до художника, до неговото автентично „аз“, до искрата на творческия порив.

През краткия си житейски път Иван Милев създава мащабно като смисъл и художествено новаторство творчество. Още неговите модерно ориентирани съвременници признават изключителното му дарование, необикновеното му умение да вплита родната традиция с един авангарден за българското изкуство от началото на ХХ век, нов художествен език. Големият български критик и естет Сирак Скитник пише за него през 1927 пророчески: „Но ще минат години и всички ще почувстваме цената на златото, което той носеше в душата си. И с щедростта на приказен цар разсипваше в своите декоративни видения. Едва ли страната ни е давала друг художник с по-богат вътрешен живот, с по-неудържима творческа сила: сякаш из чернозема на родината ни израснаха странни цветя, носещи легендата на миналото ни и приказката на сегашното.“

Галерия „Лоранъ“ подготвя за печат и пълен каталог на колекцията с автор Анелия Николаева.

Изложбата може да бъде видяна от 27 октомври до 17 ноември в салона на ул. „Оборище“ 16 в София.

"Венеция" - една от творбите в изложбата
"Венеция" - една от творбите в изложбата
"Задушница" - творба на Иван Милев
"Задушница" - творба на Иван Милев
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене