Надпис на 11 века открит, докато Бойко Василев снима документалния филм “Графити от Златния век”
24 часа | 14 Януари 2022 г. | 82 показвания | 0 коментара

Една скала крие тайни на 11 века. Накъде ни водят те?

Този въпрос си задава документалният филм на БНТ “Графити от Златния век” (автор Бойко Василев, оператор Михаил Врабчев, режисьор Миглена Атанасова).

В средновековния скален манастир над село Крепча, Поповско, са вдълбани два от най-важните надписи на Първото българско царство. Първия открива бащата на българската археология Карел Шкорпил още през ХIХ век. През 1971 г. археологът и епиграф проф. Казимир Попконстантинов намира другия, който се оказва сензация: първият датиран надпис на кирилица в света – от октомври 921 година, разцвета на Златния век. По време на снимките на филма с помощта на експерти по телекомуникации и лазерни технологии професорът прави поредното откритие в скалата – точно 1100 години след надписа и половин век след разчитането му.

Надписите от Крепча разказват за загадъчен монах и книжовник – светия отец Антоний, както и за неговите ученици Михал и новооткрития Пафнутий. Кои са те? Откъде са? Какво е била тяхната роля в Симеонова България? Филмът пита свещеници, интелектуалци, учени от България и Русия.

Следват големите въпроси - за раждането на кирилицата, за грамотността тогава и днес; за древните крепости и водещата роля на Североизтока в Българското средновековие; за ценностите, завещани от монасите книжовници; за следовниците на Антоний. Един от тях е поетът и преводач от Крепча Ахмет Емин Атасой. Вдъхновен от скалния манастир, той живее, за да гради мостове на духа.

Една скала крие тайни от Симеонова България. И учените ги разкриват. Но можем ли да разберем духа на онова време? Можем ли да си представим неговите герои? Можем ли да осмислим посланията им?

Това ще видят зрителите в “Графити от Златния век” утре, 15 януари, в 21 часа по БНТ 1.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

За откритието:

За кирилицата:

За грамотността на българите през Средновековието:

За храма и хамбара:

За Атасой:

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-голямата дъщеря на княз Кирил и Росарио Надал избра да се венчае на остров Майорка, където преди 33 г. това сториха и родителите ѝ. Церемонията ще е само гражданска, защото булката е католичка, а младоженецът, който е с ливански произход - маронит В кметството на Палма де Майорка днес ще е оживено и аристократично

Прекрасна снимка на прекрасна абитуриентка. Зрелостничката от Американския колеж Никол Литова, заснета от професионалния обектив на нейния баща, фоторепортера Николай Литов. Никол, която е дъщеря на Марияна Литова, зам. главен редактор на “24 часа”, блесна на своя бал на 27 май в изискана рокля с телесен цвят

Борис Джонсън  се опитва да прокара свое предложение за нова система на политически, икономически и военен съюз, която да е алтернативна на ЕС. Тя би трябвало да събере страните от съюза, които са обединени от скептицизма си спрямо Брюксел и към отговора на Германия на руската военна агресия, съобщи в. “Кориере дела сера”

Няма човек, който да не иска да кара нов автомобил, но в ...
Хазартните игри са едни от най-популярните средства за ...
Половината от видовете пеперуди, разпространени в ...
Китайски учени започнаха експерименти с развъждането на 12 ...
Световната премиера на биографичния филм "Елвис" на ...
В началото на тази седмица изтече двумесечната забрана за ...
Капитанът на "Левски" Николай Михайлов и половинката му ...
Китайският суперкомпютърен иновационен център „Джъдзян“ ...
Александра Богданска, която е и един от най-успешните ...
“Войната: възходът на западната военна мощ” е забележително ...
Бригадир Аспарухов провери обстановката около столично ...
В скута на друг мъж полегна красивата Сара Драгулева. ...
Мохамед Салах и Винисиус ще са най-скъпите на терена в ...
23 години след първия си сатиричен роман рекламистът написа ...
Звездата Карлос Насар: Отивам за злато Българският ...
Умря като Постол войвода, на 26 май щеше да навърши 90 ...