Боецът Мариян Димитров: Ще изкача стъпалата на световното ММА!

Мариян Димитров ще се бие на 25 февруари срещу Фабиан Едуардс

Шампионът на Макс Файт Мариян Димитров (10 победи, 7 с нокаут и 2 загуби) подписа договор с една от най-престижните ММА вериги на планетата - "Белатор". Той ще направи своя дебют на 25 февруари срещу Фабиан Едуардс в мач от средна категория. Шоуто ще бъде в Дъблин (Ирл), а сред публиката се очаква да бъде легендарният Конър Макгрегър.

- Марияне, страхотно предизвикателство ви очаква. Как се стигна до мача с Фабиан Едуардс?

- Новината се знаеше още преди Нова година. Изчаках да влезем в 2022 г., за да я обявя като един нов старт. Изключително щастлив съм, че имам такова предложение от голяма организация като "Белатор". Чувствам се страхотно. Физически и психически. Готов съм за този мач. Смятам, че ще го взема. Няма да имам никакъв проблем. Оттук насетне само ще качвам стъпълцата на световния ММА.

- Каква беше първоначалната реакция, когато ви попитаха дали искате да се биете за "Белатор"?

- Първото нещо беше да кажа мигновено да. Повечето хора, които ме следят, знаят, че не съм играл две години. Това представляваше голям проблем. Тази неактивност в клетката и ринга трупа само негативи за всеки един спортист. Предложението беше точно навреме. Качих се на гребена на вълната. Съгласих се, преди да знам името на съперника. Това е моят път. Няма как да се спра пред каквото и да е предизвикателство. Аз съм боец. Харесвам и обичам да се бия. Нямах търпение да се стигне до такъв мач.

- Фабиан Едуардс е брат на една от големите звезди в UFC - Леон Едуардс. Какво мислите за стила на вашия противник?

- Доста ерудиран и атлетичен състезател. Има силни страни. Страйкингът е една от тях. Има качество да напипва удобна дистанция. Обратен гард е. Притежава стабилна лява ръка и заден крак. Смятам, че мога да се противопоставя на уменията и качествата. Аз съм състезател, който също има силни страни. Ще наложа моя стил и ще стигна да победата.

- Как ще протече подготовката?

- Тази седмица ще бъда в София. През следващата планирам лагер в Италия. Там ще бъда с треньора на един от топ бойците на UFC Марвин Ветори, който също очаквам да се прибере от Щатите. Той е изключително добър състезател. Много високо ниво. Страхотен професионалист, когото харесвам. За мен ще бъде изключително голямо предизвикателство и удоволствие. Това е идеалното място за подготовка. По първоначален план ще остана две седмици. Всичко зависи от Марвин Ветори и неговите планове. Дали ще се връща в САЩ. Ще ползвам Марвин. Ще се опитам да изградя доста стабилна тактика, за да стигна до победата.

- На какво се дължеше дългата пауза във вашата кариера?

- Една от най-големите причини е пандемията, която ни сполетя. Блокира повечето от галавечерите. Големите промоутъри ограничиха своите събития. Мениджърът, с когото работех, преди да подпиша с "Белатор", водеше преговори с големи световни организации. Имаше дори предложение да се бия в Абу Даби за UFC с кратко предизвестие. Но нещата не се случиха. Бях на подготовка в Стокхолм, Швеция. Една от най-добрите зали в света. Там тренира Хамзат Чимаев. Споделих доста опит с него. Нещата не се случиха, но за сметка на това имаме добра новина. "Белатор" е голямо стъпало.

- Колко добър е Чимаев? Говори се, че той е следващата голяма звезда в UFC.

- Изключително голям професионалист. Работи здраво. Живее, за да тренира. Много техничен, подготвен физически и технически. Той не само ще тероризира, но и ще малтретира полусредна категория. Да не казвам и средна. Ще бъде едно от водещите имена.

- Какво научихте от спарингите с него. Даде ли ви съвет?

- Не сме стигали до по-близки отношения. Изключително обран. Има си близки хора. Контактува с тях. Обсъждали сме техники. Показвал ми е неща, които са ми били от полза. Сега се опитвам да ги прилагам и подобрявам в тренировъчния процес. Здраво стъпил е на земята.

- Имате опит и с други бойци в UFC. Преди време тренирахте с Алистър Овърийм отново в Италия.

- Беше преди три години. Тогава участвах в семинар. Беше няколко дни. Основно аз партнирах с Алистър, защото съм значително по-лек от него. Показа доста добри неща. Каза ми доста съвети. Път, по който да вървя. Изключително съм благодарен. Много голяма звезда в световния ММА. Това са плюсове и позитиви.

- Колко е важно да се срещате и да обмените по няколко думи с хора като Овърийм и Чимаев? Бяхте в Санкт Петербург, където се видяхте с Ислам Махачев, Хабиб Нурмагомедов и баща му Абдулманап.

- Когато се докоснеш до такъв човек, се отпускаш психологически. Особено когато тренираш с такива хора, играете спаринги. Правите техники. Виждаш, че дяволчето не е толкова черно и къде се намираш, когато се сравниш със състезател на световно ниво. Ако си като равен с равен срещу него, се зареждаш и мотивираш. Дава ти страхотно самочувствие. То помага в подготвителния процес. Действа зареждащо.

- Колко близко бяхте до дебют в UFC?

- Единият от случаите беше много близко. Бях влязъл в подготовка около две седмици. Трябваше да играя с един бразилец, който се маскираше като Жокера на кантарите - Маркус Перес. Излезе с предпоставката, че не е готов за стил като моя. Тогава прие друг опонент и загуби от него. Не ми даде шанс. Ако беше приел да се бие с мен, щях да подпиша с UFC.

- Имате 10 поредни победи, но започвате с две загуби в ММА. Какво си казахте след тях?

- Когато започнах да тренирам ММА, излизах за мачове с приказки между приятели от сорта: "Айде бе, брат, що не се качиш. Пробвай се. Тоя не е нищо особено". ММА е изключително комплексен спорт. Изисква много труд, усилия и техника. Когато не си подготвен, няма смисъл да се качваш на ринга. Тогава излязох от днес за утре. Едната ми загуба е от Светлозар Савов. Ние сме приятели с него дълги години след това. Приех мача два-три дни преди самата галавечер. Излязох без никаква физическа и психическа подготовка. Взех първия рунд. След което Зарко направи триъгълник и нещата приключиха. Загубите действат мотивационно. От тях можеш да направиш много по-големи изводи, отколкото от победа. В живота ми съм натрупал доста подобни поражения още от моя първи спорт - борбата, въпреки че съм пет пъти шампион на България. В бойното самбо съм световен вицешампион. Там също имам доста поражения.

- Как се запалихте по борбата?

- Моят брат, който е по-малък от мен, имаше интерес да влезе в спортно училище и да се занимава с борба. Преди това играех футбол както повечето деца. Отидохме на проби за моя брат. Приеха го. Треньорът ме забеляза, че имам физика за този спорт. Предложи ми да се занимавам. В началото бях негативно настроен. Не исках да започвам. Харесвах футбола. После си казах - защо не, а то взе, че се получи.

- Защо не се получиха нещата в борбата на по-сериозно ниво?

- В годините, когато бях национал, имаше няколко момчета реална конкуренция. Не се знаеше кой може да надвие другия. Имаше един състезател, който беше световен шампион. Сега е президент на федерацията - Христо Маринов. Нямаше как да го изместим и реших, че няма да чакам.

- Тогава влизате в бойно самбо. Как попаднахте там?

- Бях поканен от Росен и Румен Димитрови, както и Евгени Василев да направя спаринг с Генко Иванов, който се готвеше за световно първенство. Никога досега не бях правил самбо мач. Близнаците бяха доста изненадани. Започнаха доста по-често да ме викат. Правехме техники с ръце и техники на земя. Тогава бяхме изключително добър състав. Здраво работехме. Ръководството, Стоян Саладинов и Евгени Василев бяха до нас. Когато имаш хора, които те подкрепят, успехите са неизбежни.

- Какво послание имате към Фабиан Едуардс?

- Да се готви и да бъде готов. Да излезе да се забавлява. Ще направим страхотно шоу. Ще зарадвам цяла България със страхотна победа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление

Напишете дума/думи за търсене