Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония

Донка Ангъчева и Анатолий Попов в студиото на “24 часа от живота”
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Виртуозът Донка Ангъчева, която на 5 години сяда за първи път на пианото, днес е един от най-прочутите европейски пианисти с награди от десетки световни конкурси.

При ковид пандемията повежда инициативата “Изкуството в Австрия продължава да живее” – онлайн концерти, които насърчават артисти и публика, събират значителна сума за австрийските музиканти, поставени като всички свои колеги в принудителна почивка.

Първия си урок по пиано Ангъчева взима на 5 години, а на десет изнася концерт с Пловдивската филхармония. Завършва в класа на легендарния професор Хайнц Меджиморец във Виенския университет за музика и сценични изкуства, а следдипломното си обучение получава в La Chapelle Musicale Reine Elisabeth при световноизвестния квартет Artemis.

Любопитството към акордеона на вуйчо ѝ я отвежда до пианото.

“След известно време се оказа, че имам талант и притежавам абсолютен слух. Започнах да печеля награди и усетих тази магия, която сцената носи.

Това е любов, която остава завинаги и не може да се опише, нещо неземно”, казва тя.

 За трудния път от Пловдив до Виена, каква е формулата на успеха, имало ли е момент, в който е искала да се откаже от музиката, какви уроци иска да предаде на двете си дъщери и още от интересния разговор с Донка Ангъчева слушайте в подкаста “24 часа от живота” в сайта на “24 часа” и във всичките ни подкаст платформи.

  • Ключови думи:
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене