224 неизвестни животни и растения открити в Югоизточна Азия
24 часа | 26 Януари 2022 г. | 14 показвания | 0 коментара

Учени от цял свят, само за една година, са открили 224 неизвестни досега животински и растителни вида в страните по поречието на река Меконг в Югоизточна Азия, съобщава БТА.

Според доклад на Световния фонд за дивата природа (WWF), публикуван днес, в допълнение към 155 вида растения са документирани 35 вида влечуги, 17 вида земноводни, 16 вида риби и един вид бозайник. Той е маймуна, наречена Лангур Попа. Представителите на вида имат характерни "призрачни" бели петна около очите и сивкава козина. От вида, кръстен на планината Попа, издигаща се върху древен вулкан в централната част на Мианма, са останали едва между 200 и 250 екземпляра. Видът е окачествен като критично застрашен.

Общият брой на животинските и растителни видове, открити в Тайланд, Камбоджа, Лаос, Виетнам и Мианма от 1997 г., вече възлиза на 3007, според организацията за опазване на околната среда.

Това без съмнение прави района на река Меконг "глобален първенец" в откриването на нови видове, отбелязва Щефан Зиглер, говорител за Югоизточна Азия от WWF - Германия.

"Той е дом на някои от най-известните и най-застрашени видове в света, като тигъра и гигантския сом от Меконг", казва Зиглер.

По думите му "местообитанията трябва да бъдат защитени и запазени на всяка цена поради огромното биоразнообразие".

"Ако загубим региона на Меконг като биологична гореща точка, губим значителна част от глобалното биоразнообразие", обяснява Зиглер.

Според доклада най-много нови видове са открити миналата година във Виетнам (91), следван от Тайланд (69).

Докладът на WWF обединява работата на стотици учени, работещи за университети, природозащитни организации и изследователски институти.

Специалистите използват измервания и проби от музейни колекции, за да сравняват и идентифицират ключови разлики с характеристиките на новооткритите животни и растения, се посочва в доклада.

Изучаването на тези различия може да помогне за определянето на ареала на видовете и заплахите за тяхното оцеляване.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Учени откриха пътя на “приятното докосване” от кожата до мозъка Всеизвестно е, че прегръдките, вплитането на длани, галенето пораждат емоционална наслада, но досега не се знаеше как и защо. Екип от медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис даде научно обяснение на този феномен. Той установи

Т. нар. умни договори връщат парите от отменен полет същата вечер Цифрова картина бе продадена за $ 91 милиона  Биткойн - най-масовата криптовалута, за седмица загуби половината от стойността си, като сривът ѝ бе драматичен (виж вдясно), и охлади вярата, че блокчейн технологията дава защита от инфлацията в трудни времена. Загубите са за 600 млрд

Разходите ще са изцяло за сметка на държавата Неограничен платен “менструален отпуск” ще бъде предлаган на жените в Испания всеки месец, ако страдат от тежка болка, предвижда одобрен от правителството законопроект, пише в. “Дейли мейл”. Така страната ще бъде първата в Европа, осигурила на жените в трудоспособна възраст подобни социални права

Оперната певица Мария Павлова взе наградата за впечатляващ ...
Чужденци искат да бягат от ЦСКА след ексцесиите на ...
В “Братя” е мафиотът Сандо, преди това беше Мартин - ...
Без да е актриса, блесна в “Стъклен дом”, сега снима “С ...
"Боксът спаси моя живот. Можех да съм по затворите. Вървях ...
По ирония на съдбата възлюбеният на дъщерята на руския ...
Освен да се боксира, Тайсън Фюри може и да танцува. ...
Любимата двойка на цяла Испания - Сара Карбонеро и Икер ...
Призракът от мрачните години, когато английският футбол ...
Бях инспирирана и от “Кралство Чамла”. Вълнуваше ме ...
Алена Середова изглежда блестящо на 44 години и грее от ...
Националната художествена галерия (НХГ) организира ...
Капитанът на "Левски" Николай Михайлов ще остане на ...
Любен Дилов-син бил автор на последния стих от прочутата ...
"10 години женени и половин живот заедно. Готови сме за още ...
Напрежението в края на сезона във Висшата лига явно идва в ...