Неизлагани творби на Марк Шагал показани в Париж, преди да бъдат продадени на търг
24 часа | 13 Май 2022 г. | 27 показвания | 0 коментара

Неизлагани творби на Марк Шагал са показани в Париж преди да бъдат продадени на търг в Лондон, предаде Франс прес.

Произведенията в преливащи се цветове са рисувани между 1938 и 1984 г. В голямата си част те никога не са били излагани или пускани в обращение на пазара на изкуство след смъртта на художника през 1985 г. в Сен Пол дьо Ванс (Югоизточна Франция), където е погребан, казват от аукционната къща "Кристис".

В творбите присъстват всички символи, скъпи за художника и неговата уникална мечтана вселена: летяща брачна двойка, коне, петел, музиканти, юдаизъм, цирк и свидните на сърцето му градове, предаде БТА.

Те са част от значима колекция от картини с маслени бои, творби на хартия, графики и книги от семейното наследство на художника, роден през 1887 г. във Витебск, тогава част от Руската империя (днес Беларус) и живял в Париж между войните (1923-1939 г.), а след това в САЩ (1941-1947 г.), където пребивава в изгнание, преди да се завърне във Франция през 1948 г.

Шестте ключови творби, представени в Париж, ще бъдат предложени на търг в Лондон на 28 юни заедно с още 16 други оригинални произведения (маслени бои и гваш).

Паралелно ще бъде организирана онлайн продажба на селекция от книги, принадлежали на художника или в които той е участвал, както и произведения на хартия и репродукции, съобщават от "Кристис".

Подобни търгове са планирани за есента в Хонконг, след което в Париж и Ню Йорк. От аукционната къща не разкриват повече подробности за общия брой произведения, включени в тази колекция от семейното наследство на Шагал, нито цялостната й оценка.

Сред произведенията, представени в Париж, са две маслени платна, сред които "Двойка и цигулар". Творбата, нарисувана от Шагал през 70-те години на миналия век, е с оценка между 1,4 милиона и 2,1 милиона евро.

Другото платно, "Художникът и женените в три цвята", нарисувано през 1984 г. от 97-годишния тогава Шагал, е оценено на между 1,1 и 1,7 милиона евро.

Други четири произведения на хартия, съчетаващи техники с гваш, пастел, мастило и молив, са с оценки между 140 000 евро и 351 000 евро. Сред тях са "Етюд за червения кон" (1938-1944) и "Петел на червен фон" (1981).

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дни след това композиторът предлага брак на любимата си Натка Работил е като помощник-съдия, бил е и в трупата на “Сълза и смях”, която го праща да учи музика в Милано Първата редакция на нотописа е дарена на държавния архив от внучката му Яна Пипкова 9 май 1901 г. В един от часовете учителят по музика в Петокласното мъжко училище “Йосиф I” в

Цар, президент и патриарх сред посрещачите. Така на 24 май 2002 г. вестник “24 часа” публикува информация за първата визита на римски папа в България. Йоан Павел Втори пристига в България след отправена към него покана от нарочен инициативен комитет, в който са Соломон Паси и главният редактор на “24 часа” Венелина Гочева, български интелектуалци

Учени откриха пътя на “приятното докосване” от кожата до мозъка Всеизвестно е, че прегръдките, вплитането на длани, галенето пораждат емоционална наслада, но досега не се знаеше как и защо. Екип от медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис даде научно обяснение на този феномен. Той установи

Оперната певица Мария Павлова взе наградата за впечатляващ ...
Чужденци искат да бягат от ЦСКА след ексцесиите на ...
В “Братя” е мафиотът Сандо, преди това беше Мартин - ...
Без да е актриса, блесна в “Стъклен дом”, сега снима “С ...
"Боксът спаси моя живот. Можех да съм по затворите. Вървях ...
По ирония на съдбата възлюбеният на дъщерята на руския ...
Освен да се боксира, Тайсън Фюри може и да танцува. ...
Любимата двойка на цяла Испания - Сара Карбонеро и Икер ...
Призракът от мрачните години, когато английският футбол ...
Бях инспирирана и от “Кралство Чамла”. Вълнуваше ме ...
Алена Середова изглежда блестящо на 44 години и грее от ...
Националната художествена галерия (НХГ) организира ...
Капитанът на "Левски" Николай Михайлов ще остане на ...
Любен Дилов-син бил автор на последния стих от прочутата ...
"10 години женени и половин живот заедно. Готови сме за още ...
Напрежението в края на сезона във Висшата лига явно идва в ...