Щуката край Янтра се развихри
24 часа | 29 Юни 2022 г. | 34 показвания | 0 коментара

На старите речни корита има страхотни попадения от хищници

Страхотни щуки се ловят по старите речни корита на река Янтра в Северна България. През последните дни хищниците са доста активни. Пред "България Днес" риболовци се похвалиха с впечатляващи попадения.

След коригирането на Янтра в долното й течение големи участъци от начупеното старо корито се заблатиха и обраснаха с растителност. Макар и отделени от реката, тези уж затворени водоеми се влияят от нивото й - пролетно време са пълни с вода, през лятото и есента доста изплитняват. Сред въдичарите са известни като корекции, макар това им наименование да не е съвсем точно. Такива заблатени участъци има по поречието на повечето ни северни реки, вливащи се в Дунав.

Представляват интерес за въдичарите, тъй като държат разнообразна риба - шаран, каракуда, платика, бабушка, костур и др. Щуката е пълновластният господар по корекциите в Горнооряховско, като обект на внимание са примамливи участъци в землищата на селата Бреговица, Драганово, Раданово, Петко Каравелово, Крушето. През това лято безспорен хит в щукарския риболов са корекциите при село Куцина. Именно там се събира основното рибарско войнство от близките градове Велико Търново и Горна Оряховица, че и от по-далеч. Ловят се щуки с всякакви размери, като излизат и доста прилични екземпляри по над 3 кг.

В минали години лидерството в улова на щука се държеше от корекциите при Драганово. Напоследък обаче толкова обраснаха с шавари и водорасли, че достъпните места се ограничиха само в неголям периметър в покрайнините на селото.

Класика в улова по старите корита на Янтра е живата рибка, подадена на плувка (тапа). Масово се залага на жива стръв, понеже местата, където може да се опитва на спининг, са доста ограничени. И все пак с повърхностна блесна шансовете са налице. Особено добри резултати дава изкуствена силиконова жабка, която след замятане се движи по повърхността на водата.

От корекциите ежегодно излизат и трофеи. По-паметливите си спомнят попадения от по 7-8 кг през минали години. Щуката е активна цяло лято и есен. По поречието на самата река Янтра също има популация от щука, но основният хищник там в момента е сомът. Риби с всякакви размери могат да се уловят по дълбоките вирове и по-бавните участъци. Те предпочитат грозд от земни червеи, попови прасета и пиявици. Кълват привечер или рано сутрин на зазоряване.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Арабаджиев от ПП инвестирал в производство на канабис и в компанията на милиардера Ричард Брансън за космически полети По-солидни банкови сметки и акции в атрактивни дружества декларират депутатите от последния парламент. Това става ясно от декларациите им, пуснати в публичния регистър на КПКОНПИ вчера

10 млн. долара загубила България от сметката за новите F-16. Молим САЩ да ни чакат до 15 декември по офертата за вторите Стоянов питал за изтребители на лизинг, докато МиГ-овете чакат ремонт в Полша Американски ракетни установки HIMARS и натовски 155-милиметрови гаубици, които в последните два месеца обръщат хода на войната на Украйна срещу Русия

Само месец след като през май България зае челна позиция в ЕС по ръст на индустриалното производство, вече се усеща първото охлаждане в икономиката. През юни промишленото производство намалява с 0,8% в сравнение с май, показват данни на НСИ, публикувани в сряда. Такъв спад на месечна база не се е случвал от година

Новото попълнение на "Барселона" Роберт Левандовски се ...
"Барселона" ще се раздели с поне един измежду нападателите ...
Моля ви, изключете острата светлина, страхувам се от нея... ...
В забавния езиков спор "войни или воини" се включиха втори ...
Министерството на културата напомня на държавните органи и ...
Нина Добрев подкара АТВ на плажа. Актрисата с български ...
Ан Хечи е в кома в критично състояние, след като се блъсна ...
Годишнината от безпрецедентното събитие в историята на ...
Нова, цветна и луксозна книга с главен герой Зайчето Питър ...
Тази есен е премиерата на "?1.618“ - първия пълнометражен ...
Мъжкото достойнство изигра лоша шега на италианеца Алберто ...
Над 30 нови робота ще дебютират на тазгодишната Световна ...
Без никакви проблеми паркира големия си автомобил в малък ...
Виктория Бекъм изглежда тормози снаха си Никола Пелц и ...
Джон Траволта взриви социалните мрежи с думите си за ...
Брад Пит и ролята му на "Калинката" в "Убийствен влак" ...