Бивш пилот, с шанс дори за Формула 1, организира погребението на кралицата

Хергоцът на Норфолк на погребението на кралицата.

От векове херцогът на Норфолк е начело на поклонения и коронации в британския двор

Един възрастен мъж с очила постоянно гледаше в часовника си и наблюдаваше всеки момент от погребението на кралица Елизабет II. Защото за последните 20 години той планира точно това.
Едуард Уилям Фицален-Хауърд е наследникът на най-старата благородническа фамилия във Великобритания. Той стана 18-ият херцог на Норфолк, след като баща му Майлс почина през 2002 г.

За повече от 350 години неговите предшественици са начело на древния офис на херцог-маршал. Това означава, че те отговарят за погребенията в кралското семейство, коронация на британските монарси и дори откриването на парламента.

И понеже титлата е наследствена, дядо му Бернард,
16-ия херцог на Норфолк, е организирал коронацията
на Елизабет II през 1953 г., държавното погребение на сър Уинсън Чърчил през 1953 г. и издигането на Чарлз като принц на Уелс през 1969 г.

Наследствена е и любовта към автомобилните състезания. Започва дори от прадядо му. Херцогът има дори шанс за Формула 1, преди баща му да му спре парите. Най-големият му син Хенри стига до Формула 3, като изкарва един сезон в отбора, който е собственост на Кими Райконен.

Еди, както е известен сред приятелите си, организира най-голямото събитие в съвременната история на Великобритания с присъствието на над 2000 знаменитости, крале и кралици, премиери, императори и прочее. И според 86% от британците се е справил великолепно.

Започва да работи по погребението седмица след смъртта на баща си преди 20 години, въпреки че плановете за поклонението или операция “Лондон Бридж” са налични от 60-те години на миналия век. Всяка година има среща в тронната зала на Бъкингамския дворец и работи заедно с подполковник Антъни Матър в първите 10 години. Матър носи знамето на погребението на Чърчил. А за две десетилетия хората в операцията нарастват от 20 до 280 през април тази година.

Той взема решението за поклонение в Уестминстърското абатство за първи път от над 200 години. Последното там е на крал Джордж ІІ през 1760 г. Причината - да може да се съберат над 2000 гости. А лично решава да отпусне още един за поклонение в Уестминстър хол. По думите му “така още 85 000 човека успяха да се поклонят пред Нейно Величество”.

Херцогът  е далечен роднина на крал Едуард
Завоевателя и кралица Елизабет I. Херцогството е основано през 1397 г. по времето на Ричард II, или Ричард от Бордо. Първият херцог е Томас дьо Маубрей, който умира в изгнание във Венеция.
Освен херцог на Норфолк, Еди притежава и титите херцог на Арундел, херцог на Съри, барон на Бюмонт, барон на Малтравърс, барон ФицАлан, барон Клун, барон Освалдестре и барон Хауърд на Глосоп.
Като част от задълженията си херцогът на Норфолк наблюдава и прокламацията на крал Чарлз III в двореца Сейнт Джеймсис. Той е и голям земевладелец като богатството му се оценява на 100 милиона лири. Има компания и за газирана вода. Любимото му занимание днес е ловът в имението на замъка му Арундел, който е на близо 1000 години. И е бил толкова близък до кралицата, че тя го кани на своите ловни излети в любимата Шотландия.

Той получаава най-високата степен на Викторианския орден - рицарски голям кръст, по време на платинения юбилей на Елизабет II.

По ирония на съдбата, херцогът, който има диплома от “Оксфорд”, е и най-високопоставеният благородник на католическата църква във Великобритания. Така един католик организира погребението на главата на англиканската църква.

Все пак не е примерен католик, след като се разведе със съпругата си Джорджина след близо 20 г. брак Двамата се ожениха през 1987 г. и имат 5 деца на възрст между 24 и 33 години. Разделиха се първо през 2011 г. Според близки до кралицата това решение на един от нейните хора я засегнало много. Заради това херцогът отсъства от сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън. За да не бъде в една стая с бившата си.
През 2016 г. обаче отново се събраха. Малко преди сватбата на най-големия си син, който ще наследи титлите. Кралицата изразява публично радостта си, а дори се появава и статия в “Католически Хералд” за смелостта да бъдат отнова заедно.

Но миналата година херцогът обяви, че всичко е приключило и той вече е във връзка с Фраческа Хърбърт, бившата съпруга на Хари Хърбърт, чийто баща - седмият херцог на Карнавон, бе един от най-близките на кралицата.

Тогава двамата смятаха, че са далеч от развод, но през април хергоцът обяви, че бъдещето е неясно. И през юни обяви развода.

“Опитахме, за бога, опитахме. Заради семейството и защото сме католици, и заради това, че опитахме всичко. Но стана невъзможно и трябваше да продължим напред. Разводът бе подготвян от миналата година и сега е в сила. Наистина е тъжно. Но трябва да продължим напред заради децата. Нямаме право да ги подлагаме на това”, заяви той в интервю.

Джорджина, която е на 60 и е с 5 години по-млада от съпруга си, се нанесе в къщата на семейството в Ангмеринг парк със 100 акра от имението. Това е малка част от 16 000 акра, които херцогът притежава в Южните долини.

Той пък живее на по-малко от 3 километра от фермата в Пеперинг, която бе собственост на хергоцогинята и тя живееше там по време на разделите им.

Титлата му означава, че той е благородник от Норич, традиционното място на херцога на Норфолк, а всъщност той е на над 300 километра в замъка Арундел в Западен Съсекс. Ситуацията не е странна. Днес много малко британски херцози живеят близо до мястото, откъдето идва титлата им. Така домът на херцозите на Девоншър - Чатсуърт хауз е в Дербишър. От векове традиционното местопребиваване на херцога на Уестминстър е Итън Хол в Чешър. Причина е елементарна. Повечето от тях са придобили домовете си и земята си доста преди да получат титлата. И просто запазват своите домове.
Замъкът Арундел е даден на хергоца на Норфок малко след нормандското нашествие през XI век, а титлата е създадена няколко века по-късно.

Традиционните местостояния на титлите днес са доста разтегливо понятие, заради продажбите им и обърканите наследства. Така например херцогът на Манчестър живее в Лас Вегас и дори по едно време
местостоянието му бе в щатския затвор на Невада.
Доста далеч от фамилния замък Кимбълтън, който в момента е училище.

“След развода, ако съм честен, няма какво да споделяме. Замъкът е мой, за семейството и уикендите. Тя владее само Ангмеринг хауз. Финансовото споразумение бе готово от дълги години. Чак сега обаче влезе в сила. Но и на двамата ни е тежко от това, че не успяхме. Не беше само една причината. Опитвахме, опитвахме и опитвахме за 8 години. Дадохме най-доброто от нас. Останахме приятели и изключително разочаровани”, призна организаторът на погребението в интервю.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йордан Лечков стана за първи път дядо
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса

Напишете дума/думи за търсене