София да помни Яна Язова – сред каузите на кмета Фандъкова
24 часа | 27 Септември 2022 г. | 197 показвания | 0 коментара

След акция на “България днес” общината сложи надгробна плоча на писателката, чиито книги бяха забранени

Столичната община постави в понеделник паметна плоча на гроба на една от най-талантливите български писателки - Яна Язова. Отслужено бе и възпоменание от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

На 23 май, когато се навършиха 110 години от рождението на Люба Тодорова Ганчева - каквото е истинското ѝ име, Йорданка Фандъкова направи стъпка към съхраняване на спомена за талантливата жена, умряла при неизяснени обстоятелства в далечната 1974 г.

“Да върнем паметта и да я съхраним е наша кауза и моя лична задача като кмет на София. Виждаме, че когато паметта е загубена, се случват много тежки неща и това го забелязваме всеки ден. Дължим го на човека, който не се примири със системата, който загуби и беше наказан по най-жестокия начин - да не бъдат издавани творбите ѝ по комунистическото време, който отказа да стане идеолог на комунистическата партия със своите произведения.

Благодаря на инициаторите и на хората, които се обърнаха към нас, за да можем да възстановим тази памет. Разбрахме го през изданията на пресгрупата - “24 часа” и “България Днес”, благодаря на г-жа Венелина Гочева и на нейния екип, които направиха достояние тази история с липсата на паметен знак”, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че следващата инициатива ще е да се постави пейка с фигурата на Яна Язова до любимия ѝ Софийски университет. 

И досега не е разкрито при какви обстоятелства през 1974 г. умира писателката, която е погребана в Централните софийски гробища. На гроба ѝ нямаше паметна плоча и това бе причината Столичната община заедно с изследователите на нейното творчество - Петър Величков и Атанас Димитров, да я постави.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Условието е документите да се подадат месец преди това  Сега хората с увреждания може да останат и година без никакви средства Хората с увреждания, чиито ТЕЛК-ове изтичат, да продължат да получават пенсиите си за инвалидност, както и финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания. Освен това с изтекло решение до издаването на новото

Три законопроекта намаляват правомощията на Радев над НСО, МВР и ДАНС Президентът да не може да избира шефовете на НСО, МВР и ДАНС. Освен това да се  намали транспортът на администрацията на държавния глава и да му се отнеме шофьорът година след като е напуснал поста. Това са част от промените в три закона

“Модернистите на XX век” изложени в галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 Малко показваните графики на Пикасо “Балетните танцьори”, ръчно подписани от големия художник, са сред най-любопитните експонати в изложбата “Модернистите на XX век”, която галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 открива по традиция в края на годината

Роден съм между Сливен и Казанлък, в село Твърдица. ...
С бурни аплаузи публиката в Загреб посрещна Софийската ...
Легендарната американска хеви метъл група "Металика" обяви, ...
Внимателен пешеходец е Христо Мутафчиев. С помощта на ...
С "Бентли" се придвижва из София Красьо Черния. Добилият ...
Младо момче помага на Йорданка Христова. Знаменитата певица ...
Луана призна за раздялата с нападателя Звездата на Бразилия ...
Сертификатът подарък от "отбора епоха" Илиана Раева получи ...
Космическият апарат "Орион" на НАСА достигна на рекордно ...
За чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски, дмн, началник на ...
Пистолети, голямо количество диетична кола и вода - това са ...
Скулптури от стъкло представя художничката Ангелина Петрова ...
Швейцарският мултиинструменталист Александър Селие, син на ...
Казват, че традициите съществуват, за да бъдат спазвани, а ...
Американската звезда на риалити телевизията и социалните ...
Карли Найт е готова на всичко, за да забие футболист. ...