Глобалното затопляне - безлик враг, когото все още не познаваме
24 часа | 24 Ноември 2022 г. | 5 показвания | 0 коментара

За милиони хора по света през 2022 г. глобалното затопляне е реален и належащ проблем, който променя и влияе на настоящето им. Климатичните промени засягат геополитиката и икономиката, миграцията и здравеопазването, но за широката публика те сякаш остават безлик враг, когото все още не познаваме. 

Именно с отговорната задача да обогати разбирането ни за най-основната глобална заплаха на нашето време се захваща световноизвестният физик, космолог и популяризатор на науката д-р Лорънс Краус в ценното издание “Науката за климатичните промени”, което вече може да бъде намерено и на български език (ИК “Сиела”).

Познат на читателите у нас с книгата “Вселена от нищото” и известен съратник на Ричард Докинс в каузата за налагане на основан на науката и рационален мироглед в обществото, Лорънс Краус се заема накратко и ясно да представи най-фундаменталните факти за науката за изменението на климата както на специалисти, така и на незапознати с темата и терминологията читатели.

Увлекателна, премерена и все пак отправяща предупредителен вик, “Науката за климатичните промени” обяснява най-основните физични принципи, на които се базира науката за глобалното затопляне. Показва и ролята на човешката дейност като главна причина за изменението на климата, разглежда щетите, които вече сме причинили, и сценариите, които ни очакват, ако не променим курса на действията си. 

Макар да не разглежда глобалното затопляне като политически въпрос, книгата посочва как и най-консервативните прогнози за бъдещето са свързани с огромни проблеми за човечеството и заплаха за прехраната и подслона на стотици милиони хора. 

Но освен да предупреждава, най-важната цел на този фундаментален наръчник за климатичните промени е да покаже на читателите, че всички тези проблеми все още могат да бъдат избегнати или смекчени. 

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Модернистите на XX век” изложени в галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 Малко показваните графики на Пикасо “Балетните танцьори”, ръчно подписани от големия художник, са сред най-любопитните експонати в изложбата “Модернистите на XX век”, която галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 открива по традиция в края на годината

Вече има първи признаци за спад - през октомври производствената инфлация пада с 6,2% спрямо септември Компаниите ще получават и през 2023 г. компенсации за тока, когато цената на борсата мине над 200 лв. за мегаватчас. Помощта в пълен размер ще важи за всички, гласуваха депутатите от енергийната комисия

Френският президент Еманюел Макрон посети днес централата на НАСА във Вашингтон и отбеляза важното значение на правилата за дейностите в космоса в първия ден от визитата си в Съединените щати, по време на която ще обсъди с американските лидери въпроси, вариращи от войната в Украйна до отношенията с Китай, предаде БТА, като се позова на Ройтерс

Роден съм между Сливен и Казанлък, в село Твърдица. ...
С бурни аплаузи публиката в Загреб посрещна Софийската ...
Легендарната американска хеви метъл група "Металика" обяви, ...
Внимателен пешеходец е Христо Мутафчиев. С помощта на ...
С "Бентли" се придвижва из София Красьо Черния. Добилият ...
Младо момче помага на Йорданка Христова. Знаменитата певица ...
Луана призна за раздялата с нападателя Звездата на Бразилия ...
Сертификатът подарък от "отбора епоха" Илиана Раева получи ...
Космическият апарат "Орион" на НАСА достигна на рекордно ...
За чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски, дмн, началник на ...
Пистолети, голямо количество диетична кола и вода - това са ...
Скулптури от стъкло представя художничката Ангелина Петрова ...
Швейцарският мултиинструменталист Александър Селие, син на ...
Казват, че традициите съществуват, за да бъдат спазвани, а ...
Американската звезда на риалити телевизията и социалните ...
Карли Найт е готова на всичко, за да забие футболист. ...