Китай планира бъдещи изследвания на дълбокия Kосмос

Китай ще извърши повече мисии за изследване на дълбокия Kосмос през следващите 10 до 15 години, съобщи за Радио Китай У Уейжен, главен инженер-дизайнер на китайската програма за изследване на Луната и академик към Китайската инженерна академия.

Китай планира четвъртия етап от лунната си програма, която ще включват мисиите „Чан‘ъ-6“, „Чан‘ъ-7“ и „Чан‘ъ-8“. „Чан‘ъ-6“ ще събере проби от далечната страна на Луната и ще ги върне на Земята за анализ. Ако успее, за първи път човечеството ще извърши такава мисия. „Чан'ъ-5“ извлече 1731 грама лунна почва от близката страна на Луната. Надяваме се следващата мисия – „Чан‘ъ-6“ успешно ще събере още проби от далечната страна, като се стремим да постигнем целта от 2000 грама", каза У.

За други лунни мисии „Чан‘ъ-7“ ще кацне на Южния полюс на Луната и ще търси вода в пещерите там. „Чан‘ъ-8“, който ще бъде изстрелян около 2028г., ще бъде основата за построяването на научно-изследователска станция на Южния полюс на Луната. "Надяваме се да си сътрудничим с други страни за изграждането на международна лунна научно-изследователска станция до 2035г.и да реализираме съвместно проектиране, съвместно проучване, обмен на научни данни и съвместно управление на станцията."

По отношение на малките небесни тела У каза, че Китай планира да вземе проби от астероиди през следващите 10 до 15 години и се готви да извърши планетарна отбранителна мисия, която ще включва откриване, ранно предупреждение и отклоняване на малки небесни тела, представляващи потенциални заплахи за Земята.

Междувременно Китай планира да вземе проби от Марс и да извърши междупланетно изследване на Юпитер и Уран. Изследването на нашето Слънце и изпращането на сонда до края на Слънчевата система също са потенциални цели, които се разработват в момента.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ивайла Бакалова е прелестна и в топ форма 2 месеца след раждането
Ирина Тенчева спря алкохола
Последният майстор-стъклар в Белослав: От 4 г. никой дори не е опитвал да усвои занаята (Снимки)
Актрисата Дженифър Гарнър с нова любов
Брайън Адамс отказва да присъства на наградите „Грами“
"

Напишете дума/думи за търсене