Египтяни си искат Розетския камък от Британския музей

Египтяни се обърнаха към Британския музей с искане да си върнат Розетския камък

Египтяни се обърнаха към Британския музей с искане да си върнат Розетския камък, предаде АП, цитирана от БТА. Дебатът за връщане на антични артефакти се превръща във все по-голямо предизвикателство за музеите в Европа и Северна Америка.

Епиграфският черен гранитен камък е изнесен от Египет през 1801 г. от британските войски.

Сега най-големият британски музей отбелязва 200 години от разчитането на йероглифите. Хиляди египтяни обаче отправиха искане за връщането на камъка.

„Задържането на камъка в Британския музей е символ на културното насилие, осъществявано от Запада срещу Египет“, каза Моника Хана от Арабската академия за наука, технология и морски транспорт и организатор на една от двете петиции за връщането на Розетския камък. Петицията на Хана е подписана от 4200 души.

Друга петиция за връщането на Розетския камък е събрала над 100 000 подписа. Неин организатор е Захи Хауас, историк и бивш министър по въпросите на паметниците на културата.

Никълъс Донъл, адвокат от Бостън, специализирал в областта на изкуството и артефактите, каза, че не съществува международна правна рамка за подобни спорни въпроси. Макар да е очевидно, че артефактите са изнесени нелегално, репатрирането е въпрос на решение от страна на музеите.

Британският музей призна, че различни държави са отправили няколко искания за репатриране на артефакти, но не предостави подробности пред АП за статуса на исканията или за техния брой.

Според Найджъл Хедърингтън, археолог и изпълнителен директор на онлайн академичния форум „Паст призървс“, липсата на изявление от страна на музея е свързана с опасения от намаляване на броя на посетителите в случай на връщане на артефакти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене