Рядка риба изплува от "Доспат"

Инспектори вадят рибата от мрежи на "Доспат"

Пеледът е от семейството на пъстървите и обича студеното време

Изключително рядка риба се показа от водите на язовир "Доспат". Става въпрос за пъстървовия вид пелед, за който се счита, че не може да се размножава по естествен път в нашите ширини. Изглежда тази теория може да стане на пух и прах, защото последните данни за развъждане на пелед са от края на миналия век.

Инспектори от Смолян този месец откриха и извадиха от водите на язовира 200 метра бракониерски мрежи. За всеобщо учудване в тях имало 22 броя риби от вида пелед с общо тегло около 20 килограма. Всички те са били освободени и върнати обратно живи и здрави. Това доказва, че рядката риба има своя популация в "Доспат". Водоемът се намира на цели 1200 метра надморска височина в Западните Родопи и вероятно пеледът е намерил подходящи условия за възпроизвеждане там.

Тялото на тази риба е сиво и покрито със ситни люспи. В естествените си условия може да достигне 1 метър дължина и тегло до 10 кг. В нашите водоеми рядко надминава 3 кг. Хвърля хайвера си ранна зима при температура на водата 1 градус. Избира каменисти или чакълести участъци по дъното. Пеледът се храни както с планктон, така и с дънни организми - предимно ларви на насекоми.

За риболов на пелед най-често се използват изкуствени примамки: сухи мухи и нимфи. Може да се хване и при подледен риболов, но язовир "Доспат" замръзва в много редки случаи само при люти и продължителни зими. Пеледът е много предпазлива и мнителна риба, затова трябва да се подхожда с изключително внимание и търпение при улова й. Все пак целенасоченото й търсене не е практика у нас. Да извадиш пелед на въдицата си е по-скоро изключителен късмет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене