Китайски учени разработиха робот, който може да променя формата си

Вдъхновени от морската краставица, учени от университета „Сун Ятсен“, Университета на Джъдзян и университета „Карнеги Мелън“ разработиха деформиращ се, магнитно контролиран течен метал, който може да променя твърдостта си, за да подобри капацитета си на натоварване.

В демонстрационното видео се вижда как направеният от течния метал хуманоиден робот излиза от клетка, като се превръща в течност и след това автоматично възстановява предишната си форма, предаде Радио Китай.

Учените вградили магнитоактивна фазова преходна материя в течния метал, така че да може да превключва между твърдо и течно състояние чрез нагряване с променливо магнитно поле или чрез охлаждане на околната среда, се посочва в резултатите от проучването, публикувани в сп. „Matter“.

Роботът е показал високи механична якост и капацитет на натоварване, както и бърза скорост при движенията в твърдата си форма, а при течната – отлична адаптивност, като разтегливост, разделяне и сливане.

Това ново откритие може да бъде приложено при изработването на променящи формата си винтове за интелигентно сглобяване или за отстраняване на чужди тела от стомаха, посочват още изследователите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене