Китайски учени разработиха робот, който може да променя формата си

Вдъхновени от морската краставица, учени от университета „Сун Ятсен“, Университета на Джъдзян и университета „Карнеги Мелън“ разработиха деформиращ се, магнитно контролиран течен метал, който може да променя твърдостта си, за да подобри капацитета си на натоварване.

В демонстрационното видео се вижда как направеният от течния метал хуманоиден робот излиза от клетка, като се превръща в течност и след това автоматично възстановява предишната си форма, предаде Радио Китай.

Учените вградили магнитоактивна фазова преходна материя в течния метал, така че да може да превключва между твърдо и течно състояние чрез нагряване с променливо магнитно поле или чрез охлаждане на околната среда, се посочва в резултатите от проучването, публикувани в сп. „Matter“.

Роботът е показал високи механична якост и капацитет на натоварване, както и бърза скорост при движенията в твърдата си форма, а при течната – отлична адаптивност, като разтегливост, разделяне и сливане.

Това ново откритие може да бъде приложено при изработването на променящи формата си винтове за интелигентно сглобяване или за отстраняване на чужди тела от стомаха, посочват още изследователите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"

Напишете дума/думи за търсене