Линда обикаля света от 10 години - сама и само с раница на гърба

Линда в  пустинята Сахара в Мароко. СНИМКА: Инстаграм

Като малка 29-годишната италианка нямала възможност да пътува, семейството ѝ било бедно

Линда Кампострини е красива блондинка на 29 години с чаровна усмивка, която омайва и мъже, и жени. От десет години родената в Морчано ди Романя, до Римини, италианка обикаля света сама, като от време на време спира в някоя страна и за по-дълго. Пътува единствено с раница, в която успява да побере всичко необходимо. Прескачайки от континент на континент, тя дори се дипломира по психология.

Днес момичето може да се похвали с 59 посетени страни в живота си. Когато е 19-годишна, или още преди да потегли с 200 евро в джоба си и с раницата, тя не е пътувала никога, тъй като семейството ѝ нямало средства за това удоволствие. С родителите си не е ходила никъде не само за ваканция, а дори и за един уикенд. Така малко преди да завърши средното училище, майка ѝ съобщава, че се мести да живее в Сицилия, поради което момичето трябва да си търси ново място за живеене.

След матурата си 19-годишната Линда набира кураж. С малкото си спестявания си купува еднопосочен билет и тръгва на път. В този момент се чувства щастлива и си дава сметка, че тепърва ѝ предстои да опознае и разбере света. Затова е убедена, че онзи, който мечтае да пътува, трябва да го направи веднага и не трябва да се оправдава с липсата на пари. “След като аз го направих, тръгвайки от нулата, всеки може да го направи”, казва Линда пред в. “Месаджеро”.

“Искам да накарам хората да разберат, че и една жена може да пътува сама. Не трябва да се обезкуражава заради страховете и предразсъдъците в тази сфера към жените”, допълва италианката.

В момента тя се намира в Африка на четвъртото си поред пътешествие около света. От границата между Алжир и Мароко се насочва към Мавритания, но иска да отиде и по на юг. Вече не планира пътуванията си, а кара ден за ден – където я отведат случаят и вдъхновението. “Емоциите са тези, които ми казват накъде да вървя.

Оставям се да ме води случващото се през деня”

Когато обаче Линда започва първото пътешествие в живота си преди 10 години, потегля в посока Франция. Оттам маршрутът ѝ преминава през Австралия, Индонезия, Сингапур, Малайзия, Тайланд, Лаос, Виетнам, Южна Африка, Намибия, Замбия, Зимбабве, Мозамбик, САЩ, Канада, Мексико, Колумбия, Перу и Боливия. Обиколката ѝ продължава година и половина.

Определящо за по-нататъшния живот на Линда се оказва обаче пребиваването ѝ в Австралия, която смята за едно от най-силните в много аспекти места в света.

“Спомням си как плаках от щастие, подскачайки сама от крак на крак по една водеща към нищото улица, докато гледах Млечния път.”

Линда решава да се дипломира, въпреки че пътува почти непрекъснато. Завършва психология в Париж – записва се в университета, без да знае френски. В момента говори свободно 4 езика. За сферата на психологията ѝ помага много престоят в Еквадор, където

живее в една гора със семейство шамани

Така успява да се задълбочи в изучаването на някои аспекти на човешката психика, които в западната култура се пренебрегват, а именно – да влизаш в силен контакт чрез емоции, емпатия, чрез лечението на душата.

Линда пътува само с раница на раменете си, защото е убедена, че в нея може да побере всичко, което ѝ е нужно. В Колумбия пътува веднъж заедно с местното момче Хосе. Той приема компанията ѝ само при условие, че тя не носи пари или кредитни карти. Линда успява да се справи и без цент в джоба си, правейки много неща. Често заработва като гайд, организира пътуванията на други, но е в състояние да върши всичко възможно, за да се издържа. Италианката има свой блог, в който разказва не само за себе си. “Занимавам се с пътешествия, приключения и благоденствие”, написала е тя. Чрез него всеки желаещ може да се свърже с нея, за да организира пътешествията му до всевъзможни места.

Когато пътува сама, Линда го прави почти винаги на автостоп. За да стигне до Канада за последната година от  обучението си в университета, тя тръгва 4 месеца преди това от Канкун. Пресича Мексико и САЩ, след което отива в Квебек, Канада. Младата жена се придвижва само с обществен транспорт, не ползва никога такси или “Убър”. За нея пътуването на автостоп означава споделяне на преживяванията, чувство за свобода, възможност за лично израстване в емоциите и отношенията с хората.

Независимо че много често изпитва страх, успява винаги да го преодолее и да продължи напред, надмогвайки себе си. Мнозина я мислят за луда, тъй като не е често явление момиче да обикаля света само.

“Не ме закриля ангел. Щом от 10 години успявам да пътувам сама без проблеми, значи е възможно”, твърди Линда. Според нея е много важно да имаш доверие в ближния. И да можеш да трансформираш всякакъв вид ситуации, превръщайки се от жертва в главен герой. Ако изпаднеш в паника или параноя, съществува голям риск човекът отсреща да се възползва от това. Един-единствен път Линда си мисли, че с нея е свършено – това става в Гватемала, когато

я напада глутница от 12 кучета

За Линда щастието е в чувството на свобода, в усещането сам да въртиш волана на живота и на съществуването си.

Важен етап в живота ѝ заема и периодът на пандемията. Тогава тя открива нещо ново – споделянето на пътешествията си. Когато отново потегля на път през декември 2021 г. в посока Южна Америка, си обещава, че повече няма да пътува “в мълчание”. Затова започва да показва преживяното в профила си в инстаграм. По този начин се опитва и да насърчи жените, които искат като нея да сбъднат мечтите си и да пътешестват, надмогвайки предразсъдъци и страхове.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене