Хипопотамите на Ескобар тормозят Колумбия, за 30 г. от 4 станали 130

Един от стерилизираните хипопотами в Колумбия. 
СНИМКА: ОФИЦИАЛНИЯТ САЙТ НА ПАРКА

  • Размножават се бързо, настанили се около 4 езера, което води до промени и щети на екосистемите
  • Ще бъдат преместени в Индия и Мексико

30 години след смъртта на наркобоса Пабло Ескобар духът му още витае над Колумбия и създава проблеми. Сега обаче те са свързани с оставените от него 4 хипопотама, които се множат с бясна скорост и вече са достигнали до 130. Все още създават грижи само на населението и природата в района на река Магдалена, но има реална опасност и за останалите части от страната.

През 80-те години на миналия век собственикът на луксозното имение “Хасиенда Наполи” - Пабло

Ескобар, вкарва контрабандно от Африка 4 хипопотама - един мъжки и три женски

След ареста му през 1991 г. и смъртта му 2 г. по-късно имението, което се намира в департамент Антиокия, между Меделин и Богота, е национализирано. Семейството му води съдебни битки с правителството за имота, но ги губи.

В имението е имало испанска колониална къща, десетки скулптури и зоологическа градина с много видове екзотични животни като слонове, жирафи, антилопи, щрауси и др. Сред тях са били и 4-те хипопотама.

В ранчото на кокаиновия крал е имало и частно летище, голяма колекция от стари и луксозни коли и дори автомобилна писта. Над входа му е била монтирана реплика на самолет Piper PA-18 Super Cub, с който Ескобар внася за първи път кокаин в Северна Америка.

Години след смъртта му сградите в имението са се разрушили, част от животните са подарени на зоопаркове. Хипопотамите се оказват твърде трудни за залавяне и преместване и затова са били оставени в необитаваната хасиенда да се движат свободно. Така те са се заселили около река Магдалена. Станали са диви и живеят вече в няколко езера в района и в съседни реки.

През 2022 г. правителството на Колумбия забрани тяхното възпроизвеждане

и комерсиализация и обяви хипопотамите за инвазивен чужд вид. Този вид се развива извън естественото си местообитание и води до промени и щети на екосистемите. Лесно се приспособяват и бързо се размножават, така действат като хищници и конкуренти на местните видове.

Популацията им вече е достигнала до над 130 екземпляра и се очаква до 2030 г. броят им да стигне до около 430 според проучване на института “Александър фон Хумболт”. Обитаемото пространство за един хипопотам е средно 8 кв. километра, необходимо за хранене, движение, чифтосване, подслон и почивка.

Хипопотамите не са местни в Южна Америка. Колумбия е единствената в света извън Африка, където има такава естествена популация на огромните, на пръв поглед безобидни животни. Те живеят в спокойна среда, без естествени хищници и завземат все по-големи райони. Това е биологично нашествие, което генерира дисбаланс в екосистемата.

В последните години зачестяват оплаквания от рибари, че не могат да се прехранват заради хипопотамите в реките, които, освен че замърсяват водата, нападат и хора.

Тревопасните унищожават и растителния свят, замърсяват почвата,

прогонват местните животински видове. Въпреки теглото си тези животни могат да тичат със скорост от 30-40 км/ч, което ги прави опасни за хората и случаите на нападение. Преди десетина години се появяват около 17-хилядното градче Пуерто Триунфо до река Магдалена. Има разкази на местни жители, че хипопотами излизат от реката и стигат до улиците на града, където се разхождат.

Правителството на Колумбия прави опити да ограничи популацията им. Няколко хипопотама бяха прехвърлени в биопарка “Укумари”, но това по никакъв начин не решава проблема.

Преди година природозащитната организация “Корнаре” съвместно с властите направи и първата стерилизация на женски хипопотам с тегло от около 1200 кг. Това бе особено рядка и сложна медицинска процедура, която се състои в хирургично отстраняване на яйчниците. Над 30 хирурзи, анестезиолози, инструменталисти, ветеринарни лекари, биолози и асистенти са участвали в процедурата, продължила 10 часа.

Предизвикателство е било и непълнотата на знания около анатомията на хипопотама, защото в литературата почти нямало съобщения за стерилизация на тези големи бозайници, тъй като целта в Африка не е да се предотврати тяхното размножаване.

Стерилизирни са общо 12 животни

През 2021 г. пък е пробвана и имунокастрация с дарени дози лекарство от САЩ. Препаратът е разработен в началото на 90-те години на миналия век, регистриран е в САЩ за употреба при някои животни като елени и диви коне. Също така е тестван върху кенгура в Австралия и използван върху диви говеда в Хонконг.

Ваксинирани са били 38 хипопотама от главното езеро в близост до “Хасиенда Наполи”. Това третиране трябва да се повтаря в продължение на 3 г. и може да доведе до пълна стерилизация както на мъжките, така и на женските. В същото време женските раждат по едно малко на всеки две години и ефектът от стерилизацията е минимален.

Не е ясно какъв резултат са дали тези опити за ограничаване на популацията. Сега властите твърдят, че са намерили решение. Планират да заловят около 70 от животните и да ги изпратят в убежища в Индия и Мексико. Шестдесет трябва да бъдат транспортирани със самолет до Центъра за зоологическо спасяване и рехабилитация в Гуджарат, Индия. Останалите трябва да отидат в подобен резерват в Мексико.

Изпращането на хипопотамите в чужбина ще струва скъпо

Ще се наемат товарни самолети, способни да превозват 20-30 хипопотама, от беларуската компания. Полет до Мексико може да струва $ 400 хил., а за Индия ще бъде $ 900 хил. Всеки хипопотам трябва да бъде поставен в специална дървена клетка, която може да струва до $ 10 хил. В същото време имението на кокаиновия крал вече е превърнато в голям атракционен парк ала “Джурасик” на площ от 1600 хектара. Талисманът на парка е хипопотамът Ванеса, родена там, но отхвърлена от стадото си, която си знае името и отговаря при повикване, както и обича да се храни с моркови, подадени ѝ от посетители.

Хипопотамът Ванеса в атракционния парк “Хасиенда Наполи”
Хипопотамът Ванеса в атракционния парк “Хасиенда Наполи”
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене