Брук Шийлдс: Развратиха ме на 10 г. и ме изнасилиха. Чудо е, че оцелях (Обзор)

Актрисата се кълне, че никога не би допуснала дъщерите си до порнографията, както е постъпила майка ѝ.

Зависима от алкохола, майка ѝ продава невръстното ѝ голо тяло на “Плейбой” и Холивуд и уврежда психиката ѝ за години напред

През 1975 г. един находчив и вероломен фотограф забелязва чудно красивата 10-годишна дъщеря на семейни приятели и я снима гола във ваната, за да продаде снимките на “Плейбой”.

Малко по-късно 11-годишното момиченце с помощта на майка си е наето за ролята на детска проститутка в нашумял филм и позира разсъблечена в обятията на 30-ина годишен екранен партньор. Заставена е да го целува страстно, преди да е познала истинските целувки от любов.

Момиченцето е Брук Шийлдс, a сексуалната експлоатация на деца в киното – тайна или явна, е в разцвет. “Познавам тази индустрия, тя оцелява, като изяжда малките си - казва 57-годишната днес актриса в документален филм за живота ѝ, чиято премиера ще е на 3 април. – Опитвам се да защитя моите дъщери.”

Неземна красавица, печелеща по $ 10 хил. на ден още преди да стане тийнейджър, Шийлдс изглежда късметлийка. Но не е - принудена е да порасне без време с майка алкохоличка и в свят на извратени представи за морал и слава. “Чудя се как оцелях след всичко това”, казва тя.

Брук, както я наричат почитателите ѝ, се ражда на 31 май 1965 г. в Манхатън. Семейството на бащата, чиито деди са италиански аристократи, дава пари на майката - беднячка с британска кръв, за да махне детето. Тя ги взема, но не прави аборт. Така бизнесменът Франк Шийлдс и засуканата дъщеря на чистачка - Тери, се венчават, но бракът трае 7 месеца. Но бебето е законно и с фамилията Шийлдс.

Официално тя е потомка на тежки благородници от Рим и Генуа с корени от XIV век – графове и принцеси от  династии като Палеологос, Савой, Гатилузи, Грималди и др. Това обаче не  грее дъщеричката, а още по-малко майка ѝ – безпарична и пристрастена към чашката. Тя

започва търговия с прекрасната като картинка Брук

още когато е на 11 месеца, като я кани за бебе манекен в агенцията Ford Models. С годините момичето продължава да хубавее – искрящи сини очи, засенчени от плътни вежди, чувствени устни, изящно носле, гъста лешникова коса, стройна фигура като на зряла девойка.

С тази метаморфоза нарастват и апетитите на Тери. През 1978 г. тя убеждава 11-годишната си дъщеря да играе невръстна проститутка във филма Pretty Baby с внушението, че прави изкуство. Аурата на филма е явно педофилска – дъщеричката на блудница живее в бардак с майка си и мъжете я разиграват на търг. Нo не е само сюжетът. Брук се снима гола в еротични сцени, целува се с 27-годишния Кийт Карадайн. “Не знаех как се прави това. Извръщах си главата, когато Кийт понечваше да ме целуне. А той ме успокояваше, че всичко това е наужким”, разказва актрисата в документалния филм “Брук Шийлдс: Pretty Baby”. Разярен от нейната неопитност, режисьорът ѝ крещи. Тя не разбира защо, а майка ѝ, която присъства на снимките, си мълчи.

Филмът с участието на звездите Сюзън Сарандън и Барбара Стийл има спорен успех: мъжете точат лиги по детето кокотка, но пресата клейми лентата като похотлива и педофилска. Тери крие публикациите от дъщеря си. Но напразно - момичето вече се е докоснало до тинята на перверзни отношения и сексуална извратеност.

На 14 г. Брук започва да снима друг пълен с еротика и сексуални сцени филм – “Синята лагуна”, където играе гола, възбудена и прави любов с 18-годишния Кристофър Аткинс на пуст тропически остров. По-късно актрисата разказва как я подтиквали към истинска връзка с младия ѝ екранен партньор за по-голяма автентичност на страстите.

Горе-долу по същото време друг скандал нанася непоправими щети на психиката ѝ. Надъхана от успехите на Шийлдс, майка ѝ съди фотографа Гари Грос за порноснимките, продадени на “Плейбой”, където със силен грим и червило, намазана с масажно олио, Шийлдс показва 10-годишното си голо тяло в цял ръст. Обвинява го, че е опозорил момичето ѝ, и иска $ 1 млн. Но излиза, че фотосите са правени със съгласието на Тери. Г-жа Шийлдс губи делото и младата Брук чува от съдията за

“майка, живееща от падението на дъщеря си”

Детето е принудено да дава показания и да отговаря на въпроси дали голите снимки му носят удоволствие.  

“Хората се гневяха на мама, упрекваха я, че ме продава. Но аз не можех да не я защитя – казва актрисата в документалния филм. - Тя бе така уязвима, вярваше, че правя изкуство, радваше се на славата ми.”

Любителят на юношеския секс Франко Дзефирели  (“Ромео и Жулиета”) също я забелязва и през 1981 г. я снима в “Безкрайна любов”. При една секссцена  прочутият режисьор жестоко извива палеца на крака ѝ, за да измъкне малко страст, но ѝ причинява само болка.

До 16-ата си година става най-младият модел на корицата на “Вог”, a сп. “Тайм” я обявява за лице на 80-те. Тийнейджърката редовно купонясва в модния клуб Studio 54, където я води Анди Уорхол, а мaчовците я зяпат и забравят да си изтръскат пепелта от пурите. Снима скандално чувствени реклами за впити джинси със слоган: “Искате да знаете какво има между мен и дънките ми? Нищо!”.

Но зад този имидж стои момиче, което си ляга в 10 ч и не пипа дрога. Майка ѝ и неин мениджър срязва всеки похотливец: “Долу ръцете или ще ти отрежа топките и ще те накарам да ги изядеш”. Брук учи съвестно и завършва романски езици в елитния Принстънски университет. Не спи с мъже и я наричат “най-известната девственица”. На 22 г. за първи път прави секс със състудента си Дийн Кейн, по-късно звезда от “Супермен”. Брук е покрусена, изпитва чувство за вина и смята, че е трябвало да отложи този момент за по-късно. Наскоро призна, че се е събудила сексуално едва на 40 г. Скрупулите ѝ явно са резултат от ранния контакт със света на порока и защитна реакция срещу хищниците на Холивуд. Но не успява да се спаси. След като се дипломира от Принстън през 1987 г., един от тях я

кани в хотел на разговор за филм и я изнасилва

“Покани ме горе, за да ми поръча такси. Влезе в банята, излезе оттам гол и ми се нахвърли. Замръзнах, уплашена, че ще ме убие, и му се оставих. Знаех как да се отделям от тялото си. Бях го практикувала”, споделя актрисата.

След случката се мята на такси и през целия път плаче. С години отказва да приеме какво я е сполетяло. Изпада в депресии, лекува се с години. Омъжва се едва на 31 г. за тенис звездата Андре Агаси против волята на майка си. Бракът трае 2 г., а развода обясняват с неговата наркомания и ревност и нейната гей ориентация. Наистина през 2000 г. Шийлдс каза в интервю: “Има ред жени, които намирам за много привлекателни. Но в нашия сват това е неприемливо”. Клюката, че е обратна, увисва във въздуха през 2001 г., когато тя се омъжва за режисьора  Крис Хенчи, с когото е до днес. Ражда му две деца инвитро – 19-годишната днес Роуън и двойничката на майка си Гриър, на 16 г. Вече не е ничия марионетка, сама взема решенията и отдавна се е научила да казва “не!”.

Актрисата се кълне, че никога не би допуснала дъщерите си до порнографията, както е постъпила майка ѝ. “Не знам защо смяташе, че това е редно. Просто не знам”, казва тя през сълзи за Тери, отдавна вече покойница. И не разрешава на децата си да я гледат в ролите на малка изкусителка. Те и не желаят. В документалния филм дъщеря ѝ Роуън казва: “Това е детско порно! Би ли ни го причинила на 11-годишна възраст?”. А майка ѝ отговаря: “Никога!”

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене