Дарвин проверява сред джентълмени мита, че блондинките са по-секси, но не го доказва

Младата Норма Джейн Мортънсън, преди да се изруси и да стане известната Мерилин Монро.

  • За еволюцията движещо не е привличането към русите, а към младите
  •  Жените обаче харесват мъже с тъмни коси – изглеждат зрели, но и в силата си
  • Мерилин Монро е брюнетка, със смяната на цвета кариерата ѝ тръгва
  • Заради почитателки и за да пести пари, ранният Елвис Пресли използва черна вакса за обувки

Митът, че блондинките са по-секси, е устойчиво вярване, разпространено сред джентълмените от европеидната раса и особено сред северните народи.

Това е мит, за който има няколко “научни” аргумента, които не са доказани. Едната хипотеза е, че русите жени отделят повече естрогени - женски полови хормони, и следователно са по-плодовити. От няколко века се смята, че праисторическите мъже от Северна Европа подсъзнателно са били привличани от руси жени, защото така

си гарантирали многолюдно

семейство и съответно

работна ръка

10 години след като публикува “Произходът на видовете”, дори Чарлз Дарвин се заема да търси връзката между русата коса и сексуалното привличане, но след като не открива никакви податки, сам изоставя темата, пише лондонският вестник “Телеграф”.

По-нови изследвания преформатират възгледа на праисторическите джентълмени. В русата коса те съзирали младост, тоест наистина вероятност от по-голям фертилитет. Но всъщност това, което е движело еволюцията на човека, е привличането към млади жени. А косата, преди да побелее, при възрастните от бялата раса първо потъмнява. С една дума - естествено русата коса гарантира младост.

Тъй или иначе социокултурният предразсъдък, че русите са по-секси, съществува. Вероятно се подхранва и от филма с Мерилин Монро “Джентълмените предпочитат блондинки”.

Куриозното е,

че Монро е

перхидролена

блондинка

- реално е тъмна, но се изрусява, за да ѝ потръгне кариерата.

Заради етични и религиозни задръжки обаче никой не смее да каже истината за сексуалното влечение на мъжете към русото. То не е заради сложни недоказани връзки между меланина и естрогена, а заради влечението към младото тяло. 

Младият Елвис Пресли е рус, но за да изглежда по-мъжествен, боядисва косата си черна.
СНИМКИ: ВЛАДИМИР СТОЯНОВ,
 VISITGRASELAND,
 MERILYNMONROE.COM,
АРХИВ “24 ЧАСА”
Младият Елвис Пресли е рус, но за да изглежда по-мъжествен, боядисва косата си черна. СНИМКИ: ВЛАДИМИР СТОЯНОВ, VISITGRASELAND, MERILYNMONROE.COM, АРХИВ “24 ЧАСА”

И обратното - жените са привлечени повече от мъже с тъмна коса, защото изглеждат по-зрели, но и в силата си. Например Елвис Пресли е боядисвал русата си коса черна, за да изглежда по-секси за почитателките си. Първоначално го е правел с черна вакса за обувки, за да спестява разходи за брилянтин.

Няма нито един, какъвто и да е расов белег, който да се свързва с понижена интелигентност при блондинките. Напротив, повечето жени на ръководни позиции са руси и затова се приема, че вицовете за тях ги съчиняват от завист брюнетките. А подобни шегички са просто проява на расизъм.

Българските блондинки под прикритие харесват вицовете за себе си

 

Аделина Радева
Аделина Радева

“Като излизам от вкъщи, имам фиксация да се връщам по няколко пъти, за да проверя дали съм изключила ютията”, смее се водещата в БНТ Аделина Радева. Заради натовареното всекидневие, в което се налага да мисли за няколко неща едновременно, понякога се случва вместо за нейната емисия, да влезе и да пише в тази на друг колега, който излиза в ефир преди нея или е в по-късен час.

Наталия Симеонова пък изобщо не може да се сети за някаква бъркотия или смешни случки, защото е брюнетка под прикритие, както сама се шегува тя.

Две блондинки си говорят. Едната пита другата:

- Муци, кое е по-близо - Луната или Париж?

- Ама, муци, много си проста. Ти, като отвориш прозореца, кое първо виждаш - Луната или Париж? 

ДЕСИ БАКЪРДЖИЕВА
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
ДЕСИ БАКЪРДЖИЕВА СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Това е любимият виц на актрисата Деси Бакърджиева. Дълги години тя е червенокоса, но заради сериала “Фамилията”, в който участваше, смени цвета си на рус. Тогава колегите ѝ непрекъснато се шегуват с нея, като ѝ разказват вицове за блондинки, които тя помни и до днес. “Всеки милиардер има блондинка до себе си. Това е лаф, който винаги съм харесвала, но до мен няма милиардер, така че явно правилото не важи”, разказва актрисата. А другият ѝ любим виц е:

Как може една блондинка да направи много бързо един човек милионер? Когато преди това е бил милиардер.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене