“Молец” опоскаха наградите на БГ Радио

Кристиян Макаров, Юлиян Славчев и Светослав Аргиров на връчването на наградите на БГ Радио 
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Музиката на нашумелия рап дует помагала срещу депресия, а името им идва не от насекомото, а от богомолец

Някак на шега две музикални момчета се събират в дует през 2020 г. и го наричат с уж не много сериозното име “Молец”.

Три години по-късно - на 27 май, Юлиян Славчев и Кристиян Макаров, вече доста нашумели сред връстниците си, стават гръмко известни, след като печелят 4 награди от общо пет номинации на годишните музикални награди на БГ Радио. Двамата получиха отличията за BG дует и дебют, а песента им “7 дни” взе наградите за текст и за музикален видеоклип, режисиран от влогъра Крис Захариев.

Успехът им обаче е предизвестен, след като групата, създадена на шега, тръгва да се развива в друга посока. От “Аре, бе, кога ще седнем да правим музика?” се стига до разпродадени билети буквално за часове.

Юли и Крис, както ги наричат приятелите им, се познават още от деца. Както разказва едната втора от дуета - Юлиян Славчев, в късометражния документален филм “Началото и края”, Крис Макаров го е виждал буквално след родилното, тъй като е малко по-голям от Юлиян. Двете момчета са израснали заедно покрай родителите си, които са и близки семейни приятели. Но не “Молец” дава начало на любовта им към музиката. Още преди да създадат дуото, Юли Славчев е бил вокал и текстописец на групата “Три Биполяр”. Първата си песен пише на 15-годишна възраст, след като вижда едно момиче в автобуса. А Крис Макаров непрекъснато ходел на уроци по китара. Освен това с баща си, който също е музикант, свирил на перкусии до момента, в който започнал сам да пише песни. 

Кадър от филма за група “Молец” “Началото и краят”
Кадър от филма за група “Молец” “Началото и краят”

И така от едно просто разбиране да създадат заедно “нещо”, защото имат “сходни музикални и поетични усещания”, се ражда група “Молец”. Идеята за името им идва от библейския текст “Проповед на планината” от Новия завет.

“Молец” крие значението на молещ се човек. Не един път момчетата са казвали, че са вярващи. Неслучайно в текстовете към песните им могат да се открият много библейски препратки. В никакъв случай обаче целта им не е да евангелизират песните си или да налагат своите вярвания на феновете си. Пишат за Бог, защото го обичат.

“Мед” е първата обща песен, която пускат година след като са сформирали групата. Двамата пробиват обаче с парчетата “Еуфория” (2021) и “7 дни” (2022), която вече има над 7,5 милиона гледания в ютюб.

И досега двете песни продължават да се въртят в радиоефира, както и да звучат в различни клубове и заведения. 120 души се събират и за първия им концерт през април миналата година в столичен клуб. Билетите се разпродават изключително бързо, но желаещи да ги чуят и видят на живо все още има. Затова момчетата правят второ участие на следващия ден. Най-много хора - 3500 души, се събират на концерта им в зала “Христо Ботев” на 8 декември 2022-а. 

"Молец" пълнят залите на всяко свое участие.
"Молец" пълнят залите на всяко свое участие.

Ефектът, който песните на “Молец” има върху публиката им, е забележителен и дори помага на феновете им да се справят с трудните дни. “Дойде един човек след едно участие и сподели, че наши песни са му помогнали да мине през изключително депресивен момент с помисли за самоубийство - разказва Крис Макаров в документалната лента за групата им. И продължава: - Това да беше единственото нещо, която моя песен е направила някога, на мен щеше да ми е тотално достатъчно. Мога никога повече да не направя нито една песен, знаейки, че това нещо лежи по някакъв начин и аз съм част от него.”

Анеотлъчно до тях през цялото време е режисьорът и влогър Крис Захариев. Той режисира техните видеоклипове, включително и 30-минутния документален филм, посветен на феномена “Молец”. А лентата, която се казва “Началото и краят”, Юлиян Славчев и Кристиян Макаров описват като най-личното нещо, което са правили досега. Двамата вече имат участие в още една българска късометражна продукция - “Парти бус”. Филмът е в жанра драма с елементи на трилър, а сюжетът е вдъхновен от действителни събития. Кристиян и Юлиян ще изиграят приятели от шумна компания, която търси превоз обратно към София, след като е купонясвала няколко дни в гората. Те обаче не подозират, че автобусът, който виждат като спасение, ще се превърне в кошмар. “В сградата, в която се провеждаше кастингът, е студиото, където записваме музиката си. Видяхме надпис “Кастинг - “Парти бус” и решихме да се пробваме. Прослушванията бяха приключили, но ни дадоха възможност да се представим, като имахме буквално няколко минути да се подготвим.” Дуото кандидатства за една и съща роля. Оказва се обаче, че се представят толкова различно, но същевременно с това по “отговарящ на търсенето начин”, че режисьорката Диляна Данева решава да одобри и двамата. Тя е и сценарист на филма, а лентата е дебютна за нея. А момчетата не пропускат да споменат и Роби - човека зад пулта, който прави много от бийтовете към песните им. 

И все пак на този етап първо място заема музиката. Групата ще има турне, на което ще представи първия си албум. Една от песните дори излезе съвсем наскоро и се казва “Цялото време”. В репертоара си имат и общи тракове с дъщерята на Ваня Щерева Мила Роберт (песента “Силна”), с варненския рапър V:RGO (“Аз и ти”), както и с американския музикант Ернесто Валенсуела (парчето “Има кой”). 

"Молец" и Крис Захариев на церемонията по връчване на наградите на БГ Радио.
"Молец" и Крис Захариев на церемонията по връчване на наградите на БГ Радио.

Старт на турнето момчетата ще дадат на 29 юни на стадион “Юнак” в София. На 10 август ще бъдат на сцената на Летния театър във Варна, а на 16-и ще излязат пред публика в Стара Загора. На 17-и продължават с участията в Бургас, а на 20-и ще се качат на сцената на Античния театър в Пловдив. Турнето ще завърши в Русе на 28 август.

Очаква се целият албум на “Молец” да излезе през септември, а по време на живите изпълнения на турнето публиката ще чуе и някои от съвсем новите им парчета за първи път.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене