10 изумителни атракции, които ще бъдат открити през 2015 г. (галерия)

Индонезийските  острови Риау скоро ще се превърнат в Остров на фантазията.  СНИМКИ: АРХИВ

От откриването на най-големия археологически музей до най-мащабния екопарк - 2015 година обещава да е особено привлекателна за туристите от цял свят. В различни точки на планетата завършва строителството на забележителни нови музеи и тематични паркове, които ще бъдат открити за посетители в следващите месеци. Ето 10 от тях, подбрани от Си Ен Ен:

Паркът “Хелоу, Кити” (провинция Жеянг, Китай)

Откриване: януари

Паркът е дело на японско-китайско смесено предприятие и зарадва почитателите на прочутата котка от японската анимация на Нова година. Тя е главен герой и в много детски електронни игри. Новият парк има 11 тематични зони за забавления, луксозен курорт за гостите и дори голяма маджонг зала. Проектът, който струваше $ 215 млн., е първият парк “Хелоу, Кити” извън родната на котето Япония. Очаква се той да привлича най-малко 1 млн. посетители годишно.

Национален музей на видеоигрите (Нотингам, Англия)

Откриване: март

Замислен като “първия в света културен център на видеоигрите”, музеят ще предлага не само пътешествие в историята им, но и ще организира лекции и дискусии, образователни програми, тематични галерии, интерактивни изложби. На разположение на посетителите ще са 5 етажа в най-артистичната част на Нотингам. Сградата, за чието строителство бяха отделени $ 3,9 млн., ще подслони 12 000 предмета. Амбицията на музея е да вдъхновява създателите на видеоигрите на бъдещето.

Големият тексаски спортен и развлекателен комплекс (Ню Кани, Тексас, САЩ)

Откриване: през пролетта

Първата част от новия огромен развлекателен парк на 30 км от град Хюстън ще включва зона, посветена на мотоспорта, спортна зала и воден парк. Именно тя ще бъде открита тази пролет, но през следващите години разширяването на парка ще продължи. Като цяло комплексът ще включва 7 тематични зони, сред които и търговска с много магазини, многофункционална зала, където може да се организират и концерти, езеро за лодки и водни колела, пътека за езда, както и вилно селище за посетителите от чужбина и други щати.

Национален музей на блуса (Сейнт Луис, Мисури)

Откриване: втората половина на 2015 г.

Феновете на блуса ще имат добра причина да се усмихнат по-късно тази година, когато посветеният специално на този музикален жанр музей ще отвори врати. Подкрепен финансово от много блус легенди като Бъди Гай и почитатели като актьора Джон Гудман, комплексът, струващ 13,5 млн. долара, ще приютява интерактивни експозиции, театър със 100 места и много наситен календар от събития. Музеят ще разполага с площ от 1500 кв. м.

Музеят на съвременното изкуство “Гараж” (Москва, Русия)

Откриване: юни

Замислен през 2008 г. от Даря Жукова - спътницата в живота на олигарха Роман Абрамович, гаражният музей най-после ще се премести в първото си постоянно място на обитаване. Датският архитект Рем Кулхаас е осъществил трансформацията на павилион от съветската ера, разположен в парка “Горки”, в арткомплекс върху 5400 кв. м. В него ще бъдат излагани образци на съвременното изкуство от Русия и света.

Пътят на вечността (Пекин, Китай)

Откриване: лятото на 2015 г.

Китайците твърдят, че това ще е техният първи хайтек парк, който ще представя китайската история с “технологична фантазия” на територията на две обширни зони (едната на открито, другата вътре). Паркът се изгражда в непосредствена близост до китайската столица на път за Великата китайска стена. Около него ще има цял комплекс от аутлет магазини, хотели и център за конференции.

Големият египетски музей (Кайро, Египет)

Откриване: есента на 2015 г.

На половината път между пирамидите в Гиза и модерната столица Кайро, този музей за $ 800 млн. скоро ще е дом на 100 хиляди древни артефакти, отразяващи 7000 години история. С откриването си Големият египетски музей ще се превърне в най-голямата археологическа институция в света. Към него ще има център за конференции и обучение, където ще се организират големи научни форуми и ще гостуват млади археолози от цял свят. Една от най-интригуващите колекции ще е безспорно тази от 3500 предмета, принадлежали на фараона Тутанкамон.

Националната галерия на Сингапур (Сингапур)

Откриване: ноември 2015 г.

Разположена върху 65 000 кв. м, Националната галерия ще е най-мащабната визуална придобивка на Югоизточна Азия, когато отвори врати, за да покаже колекциите си от регионално изкуство от XIX век до наши дни. Откриването е планирано да съвпадне със Златния юбилей на Сингапур (50 години независимост) и разкрива амбициите на града държава да се превърне в международен център на изкуствата.

Островът на фантазията (острови Риау, Индонезия)

Откриване: края на годината

Инвеститорите изграждат този най-голям в света тематичен екопарк за $ 240 млн. на границата на индонезийските острови Риау с териториалните води на Сингапур. Осемте екозони ще дават възможност за пътешествия в тропическите гори, за сафари по суша и вода, за гмуркания с шнорхел и дълбоководни спускания. Ще представят интерактивно местообитанието на делфините, а в аквариума желаещите ще могат да поплуват сред акули.

Лувърът в Абу Даби (ОАЕ)

Откриване: декември 2015 г.

Богатото на петрол емирство Абу Даби плати главозамайващата сума от $ 525 млн. само за да бъде асоциирано с марката “Лувър”, както и още 747 млн. за заеми, свързани с изкуството, и за мениджърски съвети. Като се добавят и $ 100 млн. за сградата, се получава най-скъпата културна институция, която изобщо е замисляна. Сградата е дело на прочутия френски архитект Жан Нувел. В нея 6000 кв. м ще са посветени на постоянните колекции, а на площ от 2000 кв. м отстрани ще се разполагат временните експозиции. 

Материалът е на вестник "24 часа"

Танци при откриването на парка “Хелоу, Кити” в Китай.
Танци при откриването на парка “Хелоу, Кити” в Китай.
Големият египетски музей ще съчетава модерна архитектура и древна история.
Големият египетски музей ще съчетава модерна архитектура и древна история.
Лувърът в Абу Даби
Лувърът в Абу Даби
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене