Гардеробът на Тодор Живков – последен писък на модата или средство за манипулация
24 часа онлайн | 18 Май 2019 г. | 405 показвания | 0 коментара

Модата е неизменна част от живота на хората и макар в миналото да не й е обръщано чак такова внимание, тя винаги е била част от бита. Една дреха или аксесоар говори много и нерядко може да се превърне в символ на дадена обществена личност.

Всички знаем каква е шапката на Наполеон, мустакът на Хитлер, пурата на Чърчил или сакото на Сталин. Те са техните отличителни, запазени знаци.

А какъв е модният стил и аксесоарите на нашите управници от близкото минало? Защо Тодор Живков неизменно носи каскет и как е подбирал дрехите си? Предлагаме ви любопитен откъс от книгата на Боян Кастелов – „Мит и истина” – благодарение, на който ще можете да надникнете в гардероба на бившия Първи.

6. Битност и нрави - в оригинал и негови подобия

Съблазняване

Модата на обличане, твърди се, е изкуство на доброволното съблазняване. Но като при всяко съблазняване има излъгани, особено когато смените са бързи и стилово полюсни. Това не отминава и новия партиен лидер Т. Живков.

От запазените фотоси се вижда, че като млад той е обичал да се снима с костюм, вратовръзка и принадлежащите към официалното облекло аксесоари. Освен когато е бил в букволеярната, на излет в планината или при партизаните. Съсухрен и слаб, тогава той е със светъл панталон, изтъркани обувки с крачоли в тях, стар балтон или изтрита винтяга. Гологлав. При посрещане на чавдарци в столицата го виждаме и с шпицпуловер.

Обличайки униформата на полковник от милицията, той излъчва съвсем друга визия. Но за кратко. По силата на партийната повеля организационният работник отново се облича по старому - семпло, дори без вкус за представителните му длъжности. Пък и все още е в плен на селския си вкус - широки крачоли, риза без вратовръзка, нашенски каскет и пр.

По подобие на видните съветски ръководители (след смъртта на Ленин неговите съратници Сталин, Троцки и др., а после и техните наследници продължават да носят куртки, с изключение на Вячеслав Молотов като външен министър) и у нас се спазва тази традиция. И като подражание, и като самовнушение, че военизираното облекло очертава най-добре индивидуалността на силната личност.

И Живков, по примера на Вълко Червенков, започва да облича куртка, съчетавайки я с нашенски каскет. Това обаче не продължава дълго - с развенчаване на култа към личността той смъква тази дреха, а не след дълго маха и каскета. Като партиен лидер пак подражава в обличането си, но този път на Никита Хрушчов, възродил пренебрегваното от неговите предшественици облекло.

Облича модни костюми, поставя на главата си бомбе, а вратовръзката става задължителен аксесоар, макар да не е особено прецизен към нея. Това личи и от свидетелските показания на Ани Младенова пред съда, която е трябвало - според модата - да ги стеснява или разширява.

Веднъж ръководителят на стопанския отдел на УБО полк. Анчо Бекяров си позволява лека закачка: „Абе, шефът ти с пет делегации в чужбина - все с една и съща вратовръзка. Не можеш ли да я смениш?”

Ако медсестрата-майор, иначе властна и с остър характер жена, не отреагира на мига, то Живков веднага би излязъл от положението. Както някога младият Хитлер например. Когато агентът от щатската разведка Хонфщенгъл (известен повече с псевдонима Путци) се е опитал (1923) да откаже неизвестния тогава ефрейтор от смехотворния му мустак, бъдещият фюрер пророчески отвръща: „Не се грижете за мустака ми. По-късно той ще бъде смятан за последния писък на модата само защото е мой”.

Уви, Живковата вратовръзка - стеснявана и разширявана - така и не става хит като мустака на фюрера.

Гардеробна метаморфоза

Външният вид социализира индивида с желаната от него среда, прави го съпричастен на дадена прослойка или съсловие. Това важи най-вече за политическата класа, воглаве с първите й хора.

И Т. Живков не се отличава с облеклото и неговите характерности на работещите в ЦК апаратчици. Като тях и секретарят през 50-те години носи голф от шаячен плат, тежки туристически обуща с габъри. И с неизменен каскет. Разбира се, не поради липса на материални средства и рано притъпени капризи. Целта е просто партийният ръководител да се „орабочи”, т. е. и по външност да заприлича на работническата класа.

В края на десетилетието партийният апарат започва да се „европеизира”, като този процес стига върха си през „застойните години” на Брежнев. Костюмът, вратовръзката, бомбето стават просто задължителен атрибут в облеклото му.

И Живков захвърля „работническите” си одежди, влиза в крак с модата, усвоява маниерите и характерностите на елита от господстващата класа. „Започва да носи вратовръзка и бомбе” - отбелязва в спомените си Нико Яхиел. Тоест тази „метаморфоза” у него става пред очите на съветниците му. На главата му могат да се видят черни, сиви и бели бомбета. През 1976 г. с черно бомбе и шлифер той става атракция по време на пускането на 100 000-тонния кораб „Хан Аспарух” в морската столица. „А само след няколко години - продължава спомена си Яхиел - го гледах на прием във Виена, облечен в смокинг и с папийонка”.

Каскет „а ла Живков”

Историческите личности са имали особен нюх спрямо облеклото си в определен момент и на конкретно място се появяват в най-удачния външен вид. Ленин например. Не със своя писклив глас и специфичното „р”, а с нахлузения каскет е привлякъл руския пролетариат през размирната 1917-а. Тогава масите са искали да видят нови лица. И Ленин, без да се разделя със своя „буржоазен” костюм, ги спечелва с каскета до такава степен, че те възприемат за необратим посочения от него изход - революцията. Поне така твърди руският историк Владимир Булгаков. Именно този Ленинов „аксесоар”, закупен от някакво стокхолмско магазинче, изиграва „фаталната роля за Русия”.

Каскетът у нас е също революционен знак, олицетворяващ промените на 9 септември 1944 г. Затова, волю-неволю, първите ни ръководители нахлузват каскети. Първо Георги Димитров, Вълко Червенков, а после и Т. Живков. И за по-дълго. Не е доказана „фаталната” роля на каскета му за България, но се знае, че освен новия политически стил Живков започва да диктува и този на тогавашната мода.

Дали нашенският каскет не е някаква алтернатива на съветската ушанка, своеобразна демонстрация на привидна независимост от по-големия брат? Едва ли. По-скоро той е, както се казва, втори братовчед на калпака, но със сенник. Обикновен поглед, нищо и никакъв аксесоар, а през ония бурни времена е превърнат в символ на авторитарния режим.

Наследил го по партийна линия, Живков осмисля работническия атрибут по новому. Реши ли да се идентифицира с народа, той го нахлузва. С него крачи по митинги, открива нови строителни обекти или дефилира из черноморските ни градове. Покрил плешивеещата му глава, каскетът поражда истерия в цялата соцдържава. По него се равняват апаратчиците от ЦК и тези от местните структури на властта. От неговия каскет се вдъхновяват стотици ударници и отличници в социалистическото съревнование.

Да бъдеш с каскет „а ла Живков” не значи просто да си в крак с модата, а да си част от системата. В мъжката мода каскетът се превръща в истински култ. Затова, въпреки дефицита на ежедневни потребителски стоки, от салоните на ЦУМ до модна къща „Валентина” рафтовете се пълнят с тази шапка, предпочитана и от работническата класа, и от управляващия елит.

Разчупил протокола

Т. Живков има заслуга и в популяризиране на късите сака, залели пазара в края на 70-те и началото на 80-те години. Той пръв от партокрацията, естествено, разчупва протокола, като вкарва в употреба тесните сака, прилепени по тялото. Десенът е в строги цветове - черно, кафяво, както и всички разновидности на сивото и бежовото.

Докато е жива д-р Малеева, тя изпълнява ролята на домашен консултант в облеклото му. След нейната смърт с тази задача се заема личната му медицинска сестра Ани Младенова. „Аз се занимавах със закупуване на дрехи, ризи и други неща - не без задоволство заявява тя. - Лично на ръка съм давала пари”.

Що се отнася до попълване на гардероба му с костюми, тази задача е поверена на варненския завод „Дружба” и по-конкретно на майстора-шивач Петър Балевски и модистката Веска Марешка. Общественото му положение, честите му посещения в чужбина („Той обиколи света”, д-р Борис Джибров), даваните приеми или срещите му с високопоставени гости естествено е да обогатяват гардероба на държавния глава.

Макар и понапълнен с дрехи, Младенова не си позволява да го разчисти от тях. „Просто не смеех, те стояха там. Сравнително запазени, годни за носене”. Ръководена явно от познатата черта на българката - да мисли и за „черни дни”, добре е направила медсестрата. Оставен само на пенсия за прослужено време, низвергнатият Живков е принуден да заоблича някои от тези „годни за носене” дрехи. Оглеждайки костюма си от изкуствена материя, той извинително ще каже пред журналистите: „Вече е демоде, но това ми е останало”.

Или остро ще възнегодува: „Нямам нищо. Лични са ми само дрехите, които нося”.

Из „Мит и истина”

Книгата може да поръчате тук!

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът Бойко Борисов инспектира разширението на разширената модернизирана пречиствателна станция за отпадни води в Китен. С него са и министърът на околната среда и водите Емил Димитров и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и кметът на Бургас Димитър Николов.  "Огромна пречиствателна станция

„Коронавирусът е само една от многото бели, които могат да ни дойдат на главата. Трябва да водим здравословен начин на живот, така че каквото и да ни дойде на главата, да го преживеем“. Това каза в предаването „Тази неделя“ по bTV д-р Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща във вчерашната си реч по случай Деня на независимостта да срази радикалната левица и осъди събарянето на паметници на исторически фигури като опити да бъдат унищожени Съединените щати, предаде Ройтерс. "Напът сме да победим радикалната левица, марксистите, анархистите, подстрекателите и грабителите"

Орхан Памук тъкмо завършвал новата си книга "Чумни нощи", в ...
Аржентинската звезда на "Барселона" Лионел Меси иска да ...
Актрисата Кристина Ричи се развежда със съпруга си Джеймс ...
Маймуни, заразени с новия коронавирус COVID-19, са били ...
Зарязал я месец след раждането на детето им Екссъпругата на ...
От една седмица бях решил, че Пиргов ще пази наказателните ...
Само с най-близките си ще празнува рождения си ден днес ...
Талантливият актьор Владимир Пенев показа успешно, че може ...
Аварийната дирекция на София ще охранява балетистите на ...
Брокер на имоти не спира да глези тенисистката София Жук. ...
Знаменитости от цял свят връщат на мода розовия цвят, като ...
Известният испански режисьор Педро Алмодовар, който се ...
Една от най-добрите българаски лекоатлетки Габриела Петрова ...
Все още не е ясно кога Григор Димитров ще се завърне на ...
Мениджърът на Кубрат Пулев Ивайло Гоцев нападна жестоко ...
Френската манекенка Синди Бруна, която имаше кратък флирт с ...