Приказката на Мария Оряшкова
24 часа | 27 Юни 2019 г. | 166 показвания | 0 коментара

Автобусната спирка на село Бъта изглежда странно. 12-годишно момиче се оглежда с притеснение. До нея има сакче, а рейсът за Панагюрище закъснява.

В столицата на Беларус - Минск, са се събрали елитни спортисти от цяла Европа. Сред тях с българския флаг на куртката си е порасналата Мария Оряшкова. Тя току-що е спечелила три много оспорвани срещи в категория до 80 кг. Наградата е златен медал от европейските олимпийски игри. Още един трофей в богата колекция, в която има 4 световни и 9 европейски титли.
"Това е най-високото стъпало в самбото - сподели пред "България Днес" Оряшкова. - Най-изстраданият медал. По неволя на съдбата още в първия кръг срещнах беларускинята, която ме победи в предишните два мача, но я победих с една точка."
Мария е уникална спортистка. Тя е шампионка на България в четири различни спорта - самбо, джудо, сумо и борба. Участва с успех и на международни състезания в тях.
От днес Оряшкова ще гони втори медал в Минск. Тя ще участва на състезанията по борба в категория до 76 кг.
"Трябваше да сваля четири килограма за четири дни - добави 31-годишната ветеранка. - Самбото е любимият ми спорт. С борбата се различават, защото няма куртка, за която да се хванеш. Ще трябва да играя по-наведена, но като опре ножът до кокала, излизаш и се бориш. Не очаквах да спечеля златото на самбото, защото през последните месеци тренирах само борба."
На пръв поглед спортовете изглеждат близки, но се различават драстично. Конкуренцията в борбата е много по-сериозна, защото е олимпийски спорт.
"Харесва ми да излизам от зоната на комфорт - добавя Мария, която не е забравила през какво е минала. - Когато за пръв път станах световна шампионка по самбо, сама се прибрах на село. Нямах дори мобилен телефон. Никой не ме е карал да спортувам. Още на първата тренировка усетих как ми харесва повече от нещата, които правеха моите връстници. Беше трудно. За мен и родителите ми. Налагало се е да оставам и да спя в една стаичка близко до залата."
Желанието да предизвика себе си на най-големия спортен форум праща Оряшкова в залата по борба преди две години. Самбото не е олимпийски спорт, както и сумото.
"Целта е да участвам на световното първенство и да гоня олимпийска квота", допълва Мария Оряшкова.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 2030 г. всички аптеки да работят с е-рецепта, а всички болници - с достъп до медицинското досие на пациентите, предвижда здравното министерство До 2030 г. да се намалят директните плащания от джоба на пациентите и да се увеличат разходите за доболнична медицинска помощ. Това са част от приоритетите на здравното министерство

Председателят на БОК Стефка Костадинова подари снимка с автограф на фондация “София - европейска столица на спорта” от световния си рекорд. Тя бе получена от нейния директор Анатоли Илиев. Стефка бе една от звездите, които уважиха първата изложба на известния фотограф Иван Йочев, чийто път тръгна от “24 часа”

Кухненските кърпи може да заменят слайдерите След карантината и на прага на лятото много хора се сещат, че трябва да свалят някой и друг излишен килограм и да влязат във форма. Спортът има ключова роля за това. Ако нямате време да ходите до фитнес залата, а не ви се дават пари за гирички, ластици, дъмбели и т.н

Сексът с някой, който не живее в дома ти, вече ще е ...
Гаджето на халфа на "Реал" (Мадрид) Хамес Родригес - Шанън ...
Режисьорът Джеймс Камерън и продуцентът Джон Ландау са ...
“Байерн” може да остане без нито едно ново попълнение това ...
Министерството на културата напомня на доставчиците на ...
В ръководството на футболния "Левски" трябва да има ...
17-годишният талант на “Ливърпул” Харви Елиът е отрязал ...
Празнувайте Деня на детето с палавия пухкав любимец на ...
Биографията "Лейди Люсил" разкрива тайния и дългогодишен ...
Робот, който се движи сам и е снабден с камери и ЛЕД екран, ...
"Днес е 1 юни - Денят на детето, един много специален ден и ...
На 30 май от 39-и стартов комплекс на Космическия център ...
Уникална снимка на Джон Ленън на която дава автограф на ...
Ресторантите вероятно няма да се върнат към старите начини ...
Днес се очакват да пристигнат акциите на "Левски". Те ще ...
Гаджето на Лаутаро Мартинес празнува края на извънредното ...