Сатиричният театър започва сезона с нова зала и собствен химн
Мила Манолова | 12 Септември 2019 г. | 111 показвания | 0 коментара

Трупата е с рекордни приходи за сезон 2018/2029 - 1,2 млн. лв., има 11 премиери

На пресконференция директорът Калин Сърменов обяви резултатите от работата на колектива. Все още му се вижда малко, че са имали "едва" 76 хил. зрители. "Този сезон залагам на 90 хил.", направи облог със себе си той.

"Сатиричният театър ще има химн! Смятам по примера на големи компании да започваме и завършваме представлението с него. Усилено репетира и нашия собствен оркестър, който сега се казва "Мега сила" - преди беше "Калашников". Той е съставен изцяло от наши хора и много помага за духа на спектаклите", похвали свирещите актьори директорът.

Премиери от сезон 2018/2019

Общо – 11

"Хъкълбери Фин и Том Сойер"

"Как се обира банка"

"Стари времена"

"Островът"

"Смях на сбогуване"

"За какво ви е Дон Кихот?"

"Оркестър "Титаник"

"Провинциални анекдоти"

"Енергични хора"

"Тъпи ентусиасти"

"Трима мъже и една Маргарита"

Към началото на театралния сезон 2019/2020 Сатиричният театър има 24 заглавия от досегашния си репертоар, от които 7 са от български автори.

На 13 януари Сатиричният театър обяви резултатите от третия национален конкурс за Нова българска сатирична комедия „Алеко Константинов“, на който комедията на Лиза Шопова „Трима мъже и една Маргарита“ спечели наградата „Алеко Константинов“. Премиерата на нейната пиеса се състоя през април 2019 г.

Предстои обявяване на следващ,

четвърти конкурс на 13.1.2020 г.

През изтеклия сезон Сатиричният театър участва на фестивалите: „Сцена на кръстопът“ (Пловдив) с постановката „Терапевти“, „Варненско лято“ (Варна) със „Стари времена“ и „За какво ви е Дон Кихот?“, на фестивала в Куманово (Македония) с „Терапевти“ и на Международния фестивал „Театърът на Европа“ в Ресен, където постановката „Шеги на любовта“ спечели голямата награда.

Известният френски драматург Себастиен Тиери гостува на Сатиричния театър, за да гледа постановката по своята пиеса „Обичай ме!“, а след това тя бе част от Българските културни центрове в Братислава и Виена, а постановката „Стари времена“ се игра в Дом „Витгенщайн“ във Виена.

За трети пореден път връчихме

Националните награди „Златен кукерикон“

През 2020 г. предстои четвъртото раздаване на наградите.

През изтеклия сезон своите първи роли като актьори от трупата на Сатиричния театър изиграха Силвия Лулчева, Албена Михова, Стела Ганчева, Елена Атанасова, Иван Панев, Борислав Захариев, както и най-младото попълнение Стефания Кочева, Асен Мутафчиев, Васил Грънчаров и Симеон Гълъбов.

А през предстоящия сезон 2019/2020 ще видите

първите изяви като сатирици на актьорите

Теодор Елмазов и Мартин Гяуров

През изтеклия сезон 2019/2020 Сатиричният театър заяви за пореден път безусловно своето уважение и респект към личностите и традициите на този уникален културен институт – започна се с табелките с имената на неговите създатели в голям салон, изложба за годишнината на Невена Коканова, изложба със снимки от знаменития мач между артисти и журналисти, портрети на актьорите, карти "Ветеран" и активното използване на забележителния театрален архив за поддържане паметта на големите творци, работили на наша сцена.

С важна роля във възпитаване и отглеждане на бъдещата театрална аудитория на театъра е съвместната ни работа с детска студия „Дефисто“ – няма билети за мееци напред за постановката „Хък Фин и Том Сойер“.

Новият сезон 2019/2020 започва с участието на две постановки във фестивала „Сцена на кръстопът“ в Пловдив – „Тъпи ентусиасти“ на Теди Москов и „Трима мъже и една Маргарита“ на Лиза Шопов. Следва участие на „Смях на сбогуване“ в Куманово, Северна Македония и на постановката „Случайна среща“ на фестивала в Зайчар.

Предстои и гастрол на постановката „Островът“ в Берлин, Германия.

Тук в София новият сезон стартира в края на септември с премиерата за зрители от всички възрасти – „Абе….много любов“ по Шекспир, спектакъл на Димитър Еленов с актьори от Сатиричния театър и децата от Студио „Дефисто“, насочен към тийнейджърите.

В началото на октомври ( 3 и 4) очаквайте премиерите на „Ветрилото на лейди Уиндърмиър“ от Оскар Уайлд с режисьор Бойка Велкова, художник Чавдар Гюзелев, музика Теодосий Спасов и с участието на актьорите Силвия Лулчева, Иван Панев, Добрина Гецова, Стефания Кочева, Симеон Гълъбов, Красимир Куцупаров и др. Следващата премиера през октомври ( 9 и 10) 2019 г. е на постановката „Без задръжки“ от Жорди Галсеран с режисьор Антон Угринов, в която участват актьорите Александър Кадиев, Стела Ганчева, Борислав Захариев, Стефан Попов, Рада Кайрякова. През октомври режисьорът Андрей Аврамов започва репетиции на „Телевизионна мрежа“ от Лий Хол, чията премиера е предвидена на 19 и 20 декември 2019 г. Новата 2020 година ще започне с работата на Лилия Абаджиева над пиесата на Щефан Фьогел „Всички освен мен“ с участието на Любомир Нейков. На камерна сцена режисьорът Владлен Александров ще постави „Любовник на жена ми“ от Ели Саги. Един от акцентите на новия сезон е връщането на Кабарето в афиша на Сатиричния театър и това ще се случи през м. март.

Друг важен момент за сезон 2019/2020 г. е откриването на нова, трета сцена в Сатиричния театър. Нейното име „Хепи Сатира“ разкрива и намерението ни там да се предлагат атрактивни, нестандартни театрални срещи. Първото заглавие на новата сцена е спектакълът на Кирил Бояджиев „Помощ, имам две деца“, а младият режисьор Ивайло Ненов подготвя „Пет пъти за една нощ“ от Киара Атик. През следващия сезон 2019/2020 на сцена „Хепи Сатира“ предстоят срещите на известни и обичани актьори зрителите в постановки под надслов „Аз, актьорът…“. Първи ще се изяват с моноспектакли Александра Сърчаджиева, Славчо Пеев, Силвия Лулчева. На тази сцена се предвиждат интересни театрални експерименти, например театрални сериали за емблематични творци, свързали успехите си със Сатирата….

През новия сезон Сатиричният театър ще има две международни продукции. Първата е „Глобална комедия“ от Йордан Плевнеш с режисьор Патрик Вершуерен – една постановка, която ще има продължение като обмен с колегите от Франция, които ще подготвят спектакъл по същата пиеса. През 2020 година знаменитият италиански режисьор Карло Бозо ще постави автентична комедия дел арте с нашата трупа. Водим разговори с Оскарас Коршуновас за постановка през някой от следващите сезони, когато ще продължим да търсим и намираме баланс между касови заглавия и представления с повече естетически качества,поддържане на добри стари представления + експерименти, активно търсене на нови текстове и привличане на перспективни млади и утвърдени вече творци.

Предвиждаме следващия сезон да бъде с преобладаващо българска драматургия от класиката до съвременни нови текстове.

Добрите резултати от тази интензивна творческа дейност са отразени в „сухата статистика“:

ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ

Нов, модерен, комфортен салон

Нова сцена Хепи

Нова климатизация на салоните

Нова тротоарна част – официален вход

Обновена елегантна фасада

Обновена каса

Обновено фоайе

Съвременна система за сигурност

Две независими линии високоскоростен интернет

Нови технологии в сценичната визия 3D maping и др.

Маркетинг и продажби

Дигитален маркетинг и социални мрежи

Социални мрежи

Фейсбук Сатирата /за 2 г. 4 пъти увеличение на последователите/

YOUTUBE - видеоканал на Сатиричен театър

GOOGLE - Гугъл бизнес в партньорство с А1

Мобилни

А1-Сатиричен театър мобилно приложение

satirata.net сайт на Сатиричен театър ориентиран към мобилни устройства

Подобрени стратегии за работа с медиите /от пасивни към активни/

По-ефективни методи на продажба на билети:

Offline : Консултанти в билетна каса

Променено работно време

Ваучери, Последна минута, Уикенд пакети и др.

Online : EpayGO за бързи продажби на билети.

Нова надеждна система за видеонаблюдение и сигурност

Взаимстване на положителни практики от частния бизнес

ПРАВИЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ФИНАНСОВИТЕ РЕСУРСИ

46% ръст продажби спрямо 2018 г.

Сериозно увеличение на заплатите.

Едно от най-добрите съотношения капацитет/зрители/приходи.

С други думи и цифри:

580 места в двата салона

76 000 зрители за сезон 2018-2019

1 200 000 лв. приход

РЕЗЮМЕ В ЦИФРИ:

*Най-висок финансов резултат, откакто се води статистика 1 198 320 лв.

*Брой зрители 76 016

*46% ръст на продажбите спрямо предходния сезон

33% от продажбите са онлайн:

22% без регистрация

11% с регистрация

80% от „без регистрация“ през мобилни телефони

*Най-добри цени съотношение - комфорт/качество на преживяването - средната цена на билета е 20 лева.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 12 000 българчета всеки ден се сблъскват с този проблем “Искам си тате! Моля, помогнете!” С такъв надпис върху парче картон едно 12-годишно момче застана преди няколко месеца пред външното министерство. Алекс Христов е самотен в своя протест, както обикновено се случва на децата на затворници. Каквито и да са причините за попадането зад

Мария Игнатова ще заеме мястото на Венета Райкова в предаването “Папараци” по Би Ти Ви от есента. Форматът ще бъде доста променен, ще продължи да наблюдава светските личности, но вече с повече хумор. Променя се и името, ще се казва “Папараци - ново 20!”. Гостите в студиото, които ще застават срещу водещата Мария Игнатова

174 са новозаразените с COVID-19 у нас, което е със 111 повече от вчера.  Това сочат данните на Единния информационен портал.  За последното денонощие от COVID-19 са починали четирима пациенти.  Рекорден е броят на заразените с коронавируса в София - 86. През последното денонощие са направени общо 2775 PCR-теста

Британската носителка на награди "Грами" Адел влагала ...
Руският космонавт Иван Вагнер, който е част от екипажа на ...
Васил Говедарски извайва милите муцунки с моторен трион Има ...
Спектакълът „О, ти, която и да си...“ и филмът „Театър по ...
Фронтменът на бандата U2 Боно бил страстен слушател на ...
„Няма доказано научно обяснение, че 5G ще вреди. Масово ...
Планините на България! Те са красота, енергия, вдъхновение, ...
Съпругата на бразилската футболна звезда Луис Адриано - ...
Детективът Пери Мейсън отдавна направи своя създател - ...
Световните щанги отново бяха разтърсени след резултатите от ...
Рапърът Кание Уест обяви в "Туитър", че ще се кандидатира ...
РАБОТА В началото на седмицата не се захващайте с нови ...
РАБОТА Заради ретроградния Меркурий поставете само началото ...
РАБОТА Въпреки че ви изненадват запознанства, които не бива ...
РАБОТА Меркурий е ретрограден, а вие очаквате предложение ...
РАБОТА Изцяло сте във властта на емоцията, която пречи и в ...