7-те най-важни неща в живота на митрополит Антоний
Кирил Борисов | 19 Януари 2020 г. | 64 показвания | 0 коментара

Владиката участва в кондиционни тренировки, когато му остане време

Духовните лица не робуват на вещи. Изцяло ползваме заобикалящия ни свят, но той е средство, а не самоцел. С това уточнение Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний се съгласява да се включи в рубриката на “24 часа” “7 любими неща”. В петък той отбеляза и имения, и рождения си ден на празника на неговия небесен покровител св. преп. Антоний Велики. “Придържам се към думите на св. апостол Павел: “Всичко ми е позволено, но не всичко е полезно”, казва Негово Високопреосвещенство. Любимите му неща имат духовно измерение, водени от Бог и вярата в него.

1. Бог

За един духовник да обича Бога е първото нещо, което води живота му. Той е създателят, творецът, началото и краят на всичко”, казва митрополит Антоний. Още като дете вярва, че има нещо, което е извън човешките възможности. Спомня си, че тогава е имало режим на тока. Спирали го точно когато има детски филмчета. “Молих се с поглед нагоре да дойде тока, за да ги гледам. Изглежда наивно, но бях дете. ” Осъзнава Бог в пълнота като възпитаник на Духовната семинария и Богословския факултет на Софийския университет. “Както в семейния живот колкото повече опознаваш човека до себе си, толкова повече го обикваш, така и за духовника е с любовта към Бог и вярата. Колкото повече ги опознаваш, толкова по-силно те остават в сърцето ти”, казва владиката.

2. Природата като

Божие творение

“Бог е сътворил света толкова премъдро - с такава хармония и разнообразие, че когато човек вникне дълбоко в него, вижда съвършената ръка на Твореца. Обичам България - прекрасните планини, реки, морето, разнообразието на флората и фауната. Човекът се намесва с гордостта и тщеславието си, опитва се да развали тази хармония, но в крайна сметка природата възстановява нарушения баланс”, обяснява митрополит Антоний. Той често стои на брега на морето, което показва безкрайността, в която човек намира себе си и Бога.

3. Пътуването

Пътуването ме обогатява. Обичам да пътувам. Служението ми в църквата съвпадата с това, което обичам. Пътувам много. Епархията е голяма. Пътувайки, човек посещава различни места, среща се с различни интересни хора и черпи опит и познания.

4. Спорт и

здравословно хранене

Активният начин на живот - спорт и здравословно хранене, също са много важни за Негово Високопреосвещенство, без обаче да се превръщат в култ и да обсебва вниманието му.

“Здравословното хранене е залегнало в устоите на православната църква - постите в определени периоди на годината, когато човек физически пости заедно с духовния пост. Тялото има нужда от тази почивка”, казва той. За него е важна и разнообразната храна, която да не натоварва организма. Тя трябва да бъде умерена, както съветва църквата. 

“Спортът - за да с чувства човек в кондиция. Когато се занимаваме с интензивна мисловна дейност, спортът помага на концентрацията. Човек трябва да бъде в добро физическо здраве. “Защото никой никога не е намразил плътта си, а я храни и съгрява”, казва св. апостол Павел. Но не бива да превръщаме грижата за тялото във фикс идея”, разказва владиката. Той обича да ходи сред природата, а когато има време, участва в кондиционни тренировки. За него спортът създава самодисциплина и калява волята - качества, които църквата толерира. “За един духовник е по-добре да прекара 1 час във фитнеса, отколкото на маса за ядене, пиене и безполезни приказки”, категоричен е той.

5. Общуването с

интересни хора

Така виждаш споделен опит на различни хора. Човек е сътворен да се стреми към съвършенство. То е свързано с познаването на Бога, с развиването на талантите, които Бог е вложил в него. С вяра и трудолюбие те дават плодове. Наред с това е важно общуването с децата. Те са много чисти и непринудени, дават ясни и непринудени отговори на неща, които човешкото съзнание оставя на заден план заради суетата на ежедневието и ангажиментите. Те са бъдещето и трябва да знаем, че е много важно какво ще посеем в тяхните души. Затова църквата настоява за въвеждане на вероучението в училищата.

6. Изобразително

изкуство

То показва, че човек е призван да бъде съработник на Бог чрез усъвършенстването на уменията си. Когато застанеш пред картина или скулптура, виждаш душевността на твореца. Ако е в мир със себе си, тя излъчва хармония в цветовете и пропорциите. Виждат се и хаос и безредие. Не харесвам всякакви видове изкуство, но обичам да го наблюдавам, защото то подбужда възхищение и преклонение пред Бога, който е вдъхновил твореца.

7. Четене на книги

Човек трябва да чете. Трупането на познание води до убедеността в съществуването на Бог. Освен Библията - книгата на книгите, има много други с духовна тематика. Но човек трябва да разшири познанията си с научна и художествена литература.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жена и двете ѝ деца имат нужда от психологическа помощ, но не могат да си я позволят по финансови причини 8-годишният ми син всеки път ме моли да проверявам дали няма огън, като влизаме в новото си жилище, казва Деница от апартамента над взривения Още на втория ден намерих квартира, не мога да живея в това гробище - има лоша енергия

Все още няма големи преки щети за нас, тъй като българските търговци са предвидили неработния период в Китай за тяхната Нова година, казва председателката на Българо-китайската камара за индустриално развитие: - Какво е отражението на епидемията от коронавирус върху китайското производство, г-жо Дончева

“Аз обичам живота, но съм влюбен в смъртта” са най-изповедните думи на поета Ако не през 1995 г., а сега в. “Дума” беше написал за неизвестна картина, притежавана от Пеньо Пенев, щяхме да имаме и негово неизвестно стихотворение. Така както беше за 110-ата годишнина на Никола Вапцаров в края на декември 2019 г

"Оскар" за най-много изпушени цигари за отрицателно време е ...
Глобалното затопляне и окисляването на водата в океаните ...
Имотът на актьора Джордж Клуни и съпругата му Амалия, който ...
Тихо и скромно, без да парадира, ученият и бивш седесарски ...
Треньорът на ЦСКА Милош Крушчич готви наказание за ...
Египетски археолози откриха скрити камери в 3400-годишната ...
Певицата завладява "Като две капки вода" Поканиха ме на ...
Янис Каргас, Илия Юруков и Здравко Димитров са на мушката ...
Много хора я наричали “Мама Леда”, тя пък им правела ...
Христо е един обикновен семеен човек, който живее със ...
Диана Пеева пусна кадър на премиера уж с моделката от ...
Звездата на "РБ Лайпциг" Тимо Вернер продължава да си ...
С годеницата му са заедно от 7 години и са ...
Двайсет години след премиерата си в тв ефира “Сладко ...
Тайсън Фюри се извиси до боксовия пантеон четири години ...
Милена Тодорова финишира 28-а в последната дисциплина при ...