90 г. от откриването на Плутон: 1 негов ден се равнява на близо 6 земни
24 часа онлайн | 18 Февруари 2020 г. | 56 показвания | 0 коментара

Хората, изпитващи носталгия по доброто старо време, когато Плутон все още беше планета, днес могат да отбележат 90-годишнината от откриването на малкия скалист свят, пише "Атланта джърнъл кънститюшън", цитиран от БТА.

Няколко интересни факта за Плутон

Плутон орбитира около Слънцето на средно разстояние от 5,7 милиарда километра. Планетата-джудже е по-малка от Луната - диаметърът й е 2250 километра.

Плутон се движи бавно в елиптична орбита. Един негов ден се равнява на близо шест земни, а една година - на 248 земни. Плутон има скалиста структура с рядка атмосфера, която в комбинация с отдалечеността от Слънцето прави повърхността му изключително студена.

Откриването на Плутон

Според nineplanets.org още през 40-те години на 19-и век астрономите започват да подозират, че отвъд Нептун има масивен обект, който оказва влияние върху орбитата му.

Изследователят Пърсивал Лоуъл нарича загадъчния обект "Планета Х" и посвещава времето си в обсерваторията "Лоуъл" в Аризона в опити да го открие. Търсенето на загадъчния транснептунов обект "секва" след смъртта му през 1916 г.

Наследникът на Пърсивал Лоуъл, Весто Слайфър, през 1929 г. наема 23-годишния астроном Клайд Томбо, който да продължи делото на предшественика му. Година по-късно, на 18 февруари 1930 г., Томбо открива Плутон.

Нова технология, която младият астроном прилага в изследванията си, позволява откритието му да бъде потвърдено.

Новината за откриването на Плутон е съобщена на 13 март 1930 г., когато се навършват 75 години от рождението на Пърсивал Лоуъл. Вестта е посрещната с огромен интерес по света, тъй като това е първото ново попълнение в Слънчевата система след откриването на Нептун 84 години по-рано, отбелязва ДПА.

"Кръстница" на новооткрития обект става 11-годишната Венеция Бърни, ученичка от Оксфорд, Великобритания. Тя предлага отдалеченият и тънещ в мрак свят да бъде кръстен на древноримския бог Плутон, владетел на подземното царство. Името допада на широката общественост, тъй като съдържа инициалите на Пърсивал Лоуъл, чийто труд допринася за откритието на Клайд Томбо.

Плутон бързо става знаменитост - Уолт Дисни кръщава на негово име кучето на прочутия си персонаж Мики Маус. Наименованието получават и елементът плутоний и антарктически ледник.

След откриването си Плутон е класифициран като планета - статут, който запазва в продължение на 76 години.

Междувременно астрономите се натъкват на обекти със сходни размери в Кайперовия пояс. Откритието на Ерида налага да се вземе решение - или Ерида да бъде обявена за десетата планета в Слънчевата система, или Плутон да бъде "разжалван".

През 2006 г. Международният астрономически съюз осъвременява квалификацията си за космическо тяло, разглеждано като планета. Организацията "понижава" Плутон и го причислява към нововъведената група на планетите-джуджета.

Международният астрономически съюз все още е в процес на дефиниране на точната категория, към която спада Плутон. На този етап той се числи към планетите-джуджета заедно с Ерида и Церера. За описание на малките скалисти светове се използват и термините транснептунови обекти и дори "плутоиди".

Решението за "разжалването" на Плутон предизвиква всеобщо недоволство. През 2006 г. глаголът "плутонирам" е избран за дума на годината.

Длъжностни лица от НАСА също не са съгласни с "положението" на Плутон.

"Просто за да знаете, според мен Плутон е планета. Можете да напишете, че директорът на НАСА още веднъж го обяви за такава. Държа на мнението си. Вярвам, че Плутон е планета и ще продължавам да го повтарям на всички", заяви наскоро Джим Брайдънстайн.
Интересът към самотната бивша планета се възроди през 2015 г. благодарение на близкото прелитане на сондата "Нови хоризонти" на НАСА. Изображения, уловени от апарата, разкриха, че Плутон има ледници, сини небеса, планини, луни и дори червен сняг.

"Сложността на системата Плутон - от геологията до спътниците и атмосферата, е отвъд най-смелите ни представи. Накъдето и да погледнем, се натъкваме на загадки", казва Алън Стърн, главен изследовател на мисията "Нови хоризонти".

Учените продължават да обработван данни, събрани от сондата. Стърн се надява на бъдещи мисии до отдалечения свят, например през 2030 г. по повод 100-годишнината от откриването на Плутон.

"Завесата е повдигната. Предстои обсъждане през следващите няколко години", казва Алън Стърн относно идеята около Плутон да бъде изпратен орбитиращ апарат или на спътника му Харон - спускаем апарат.

По повод юбилея руската редакция на Би Би Си предлага няколко интересни факта:

- Гравитацията на Плутон е толкова слаба, че ако се закачи баскетболен кош на височина 45 метра, пак ще може да се скочи до него.

- Опитът да се види Плутон с невъоръжено око е все едно човек да се опита да съзре гръцки орех от разстояние от 50 километра.

- Водата на Плутон е над три пъти повече, отколкото във всички океани на Земята.

- Формата на огромния ледник, покриващ почти една четвърт от повърхността на планетата-джудже, наподобява на тази на сърце.
- Пътешествието до Плутон на сондата "Нови хоризонти", изстреляна през 2006 г., продължи почти девет години. На борда й се намира урна с част от прахта на Клайд Томбо.

- Като награда "кръстницата" на Плутон Венеция Бърни получава пет лири, които по сегашния курс се равняват на около 300 долара.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кризата заради заразата от коронавируса отлага старта на проект на Благо Георгиев. Бившият футболен национал е почти напълно готов за отварянето на своята школа за деца. Тя е в столичния квартал “Суходол”, където е и неговият дом. Благо изпипваше последните детайли, преди да даде начало на проекта, когато в България влезе в сила извънредното

Мъж на 86 г. и 3-годишно дете са най-възрастният и най-младият пациент Щабът вече ще дава брифинги само веднъж дневно - в 17 ч Четирима души починаха от коронавирус само за ден в събота. Така жертвите на заразата у нас станаха 6. За един тревогата се оказа фалшива, но го преброиха. Рано сутринта в “Пирогов” почина 64-годишна жена

Учени от Тайван са убедени, че с тях навън хората се заразяват по-малко Европа и САЩ подцениха много носенето на маски и шалове и изложиха на ненужен риск населението си. Това твърдят учени от остров Тайван (Република Китай) , съобщи Би Би Си. В Тайван има много малко разпространение на новия вирус именно заради местната етика

Най-големите плейби са наказани да стават бащи на момичета ...
С няколко пакета боб и зарзават се запаси Валентия Заяков, ...
Отварянето на пластмасова опаковка може да изхвърли ...
Рокаджията от САЩ Джон Бон Джоуви обедини усилия с ...
Московският Болшой театър е поредният голям световен оперен ...
Националът не спазва забраната за посещение на природните ...
“Сладко отмъщение” е поредното предаване, което ще слезе от ...
Честит Международен ден на театъра на всички представители ...
“Животът като епидемия" е името на най-новия документален ...
Нека се въоръжат с търпение, призова големият шампион в ...
Конър Макрегър също дарява милион, след като леля му ...
Митко Щерев, Илия Ангелов и Атанас Копчев от “Диана ...
Американският актьор Марк Блум почина от усложнения, ...
Оттеглилият се капитан на националния отбор Ивелин Попов ...
Бившият евродепутат Николай Бареков с ново ...
Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън се скара със ...