Георги Мамалев и Юлиан Вергов четат Вазов за 170-годишнината на поета (Видео)

Георги Мамалев чете произведение на Вазов.

Клиповете от кампанията на Народния театър “Препрочитаме Вазов” ще вървят по БНТ

Руси Чанев, Георги Мамалев, Юлиан Вергов, Параскева Джукелова, Радина Боршош - едни от любимите артисти на поколения българи, застанаха пред камера с книга в ръка, за да четат стихове. Така се включиха в нова кампания на Народния театър, с която ще се отбележи 170-ата годишнина от рождението на патрона на театъра Иван Вазов.

В четенето на неговите шедьоври

ще участват не

само актьори, но и

журналисти,

политици, учени,

банкери, работници, студенти и деца. Режисьорът Борис Радев засне 130 клипа с тях, в които се представят различни части от литературната вселена на големия писател.

Инициативата “Препрочитаме Вазов” ще започне на националния празник Трети март, едновременно в ефира на БНТ, в сайта и във фейсбук страницата на театъра.

От тогава започват излъчванията на кратките видеа, които ще се въртят по три пъти на ден в програмата на обществената телевизия. Те ще се излъчват в продължение на 4 месеца - до 9 юли, когато е рожденият ден на патриарха на българската литература. Тогава ще е и

кулминацията на

националните

чествания - със

спектакъла

“Нова земя”

по едноименния роман на писателя. Той ще се играе на откритата сцена на “Театър пред театъра”. Пиесата е дело на драматурга от Народния театър Юрий Дачев, а режисьор е Бина Харалампиева.

“С кампанията “Препрочитаме Вазов” искаме да припомним на всеки българин, а и на самите себе си, че сътвореното от нашия национален писател, от нашия народен поет е истински необят - духовна история и география на България. То не се ограничава с красивия и вдъхновяващ патос на няколкото стихотворения и песни, които знаем наизуст още от детството си, още преди да сме се научили да четем. Не е и само онова, което изучаваме в програмите по литература. “Под игото” и “Немили-недраги”, “Опълченците на Шипка” и “Една българка” са важни знаци по пътя на националното ни самопознание, но нима “Великата рилска пустиня”, “Чичовци”, “Към пропаст” и “Нова земя”, “Отечество любезно” и “Моят път” не са?”, казва драматургът на театъра Мирела Иванова. Тя добавя: “Словото на Иван Вазов е вградено в червените белите ни кръвни телца, все едно дали го знаем и искаме или не, то ни държи изправени, насърчава ни в надеждата и ни дава куража, че сме обичани, че сме родени с благословията на своя национален писател. И как да му се отдължим ли - като го четем и препрочитаме”.

Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 г. в Сопот. През 1870 година, когато е на 20 г., излиза първото му печатано произведение – стихотворението “Борба” в “Периодическо списание” на Браилското книжовно дружество. Той пише в трите литературни рода с изключително жанрово разнообразие. Доразвива и обогатява съществуващите преди него литературни жанрове, но създава и нови. Творчеството му е отражение на две исторически епохи – Възраждането и следосвобожденска България.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене