“Кръстникът” се завръща

Бестселърът на Марио Пузо излиза с твърди корици

“Кръстникът” - романът, който разказва историята на легендарния Вито Корлеоне, се завръща в луксозно издание с твърди корици. Така най-популярната мафиотска сага, одобрена дори от Коза ностра, отново оживява с изданието на “Сиела”.

През 1969 г. тази книга завинаги променя изкуството. Емблематичният роман “Кръстникът” от американския писател c италиански произход Марио Пузо бележи началото на нова ера в популярната култура и се превръща в една от най-четените следвоенни американски книги, продадена в над 21 млн. тираж в цял свят.

51 години по-късно историята на Вито Корлеоне ще бъде представена отново у нас в превода на Елена Юрукова и с художественото оформление на Дамян Дамянов.

Сюжетът се разгръща в завладяващ разказ за пътя на едно момче от бедно сицилианско селце до върховете на сенчестия бизнес в самото сърце на Америка.

В света, който Пузо съумява да изгради, злото никога не е било по-привлекателно. От смазания с кръв механизъм на организираната престъпност, през грехопадението и покварата на властимащите до войната с безскрупулни врагове и политически машинации – в 552-те страници на книгата властва друга митология със собствени правила. Митология, която напуска границите на художествената измислица и която и до днес диктува правилата на съвременното литературно и филмово изкуство.

“Кръстникът” е притча, вдъхновена от реалността, която се превръща в непреходен символ на сблъсъка между покварата и честта, смирението и властолюбието, грехопадението и изкуплението.

Марио Пузо е роден през 1920 г. в семейство на емигранти от Сицилия, живеещи в Ню Йорк. По време на Втората световна война служи в Азия и Германия. Най-популярният му роман “Кръстникът” е екранизиран в трилогия, режисирана от Франсис Форд Копола. Трите филма получават общо 9 награди “Оскар” и още 20 номинации.

Асен Агов представя дебютната си книга “Добър вечер, дами и господа”

“Добър вечер, дами и господа!” е заглавието на дебютната книга на журналиста и политик Асен Агов, която ще излезе на пазара на 5 март с логото на издателство “Сиела” .

Тогава ще бъде и премиерата на изданието, което ще бъде представено от Татяна Дончева, проф. д-р Веселин Методиев и журналистите Милен Цветков и Милена Милотинова. Книгата на бившия депутат (1994 - 2013) проследява бягството към свободния свят на българското общество от комунизма до наши дни.

Заглавието е вдъхновено от фразата, превърнала се в символ на стремежа за независимост в журналистиката и откъсване от комунистическото минало. Като водещ на “По света и у нас” Асен Агов избира да се обърне към зрителите за пръв път с “Добър вечер, дами и господа” вместо с приетото “другари и другарки”.

От събитията, натрапили на България комунизма и неговите гонения, през свалянето на режима, бурните години на прехода с неговите протести и митинги в търсене на политическа и гражданска свобода чак до първите две десетилетия на XXI век –  книгата  е личен поглед към историята на съвременното българско общество на човек, прекарал цялата си кариера във вихъра на обществения живот.

Представянето на книгата ще бъде от 18,30 ч в “Сити Марк Арт Център” (бул. “Янко Сакъзов” 30).


Вижте класацията на най-купуваните заглавия на "Сиела": 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Списание "Тайм" обяви списъка си за най-влиятелните личности на 2024 г. (Снимки)
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори

Напишете дума/думи за търсене