И Болшой театър пусна онлайн спектаклите си

Московският Болшой театър е поредният голям световен оперен театър, който пуска онлайн спектаклите си по време на коронакризата. Те започват днес от 17 часа българско време с „Лебедово езеро“ с участието на Светлана Захарова като Одета-Одилия, Денис Родкин като принц Зигфрирд и Артемий Беляков като Ротбарт. Спектакълът е заснет през януари 2015 г.

Следват „Спящата красавица“ пак със Светлана Захарова, операта „Царска невеста“ на Римски-Корсаков, „Марко Спада“, „Борис Годунов“ и „Лешникотрошачката“. Излъчванията се правят само в реално време в ютюб канала на Болшой театър, като на практика почват един час по-рано от обявеното с излъчване на интервюта с изпълнители и постановчици. Часовете на излъчванията на пратика съвпадат с тези на сайта на Софийската опера и балет, която тази вечер по същото време ще пусне балета „Баядерка“, заснет в началото на годината при гостуването на Кимин Ким.

Междувременно Нюйоркската Метрополитен опера премести онлайн излъчванията на свои спектакли на специална платформа, тъй като преди две седмици се получи претоварване на сървърите и много хора особено извън САЩ не можеха да гледат записите. Достъпът до нея е през сайта на Мет. Тази седмица Мет показва постановки на Вагнерови опери, а от понеделник почва нова серия от знакови спектакли на „Дон Карлос“, „Норма“, „Диалогът на кармелитките“, „Макбет“ и др. За разлика от останалите оперни театри Метрополитен дава възможност излъчванията да се гледат в продължение на цяло денонощие, като се започне от 1,30 часа българско време и се приключва в 21 часа вечерта, като видеофайлът може да се оставя от потребителя на пауза. В излъчванията на Метрополитен опера има възможност за избор на субтитри измежду основни езици – английски, френски, немски, италиански.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене