Изкуствен интелект се учи да „чете мисли“
24 часа онлайн | 31 Март 2020 г. | 30 показвания | 0 коментара

Четенето на мисли се приближи с една стъпка по-близо до реалността – учени са създали изкуствен интелект, който може да трансформира мозъчна дейност в текст, пише „Гардиън“, цитиран от БНР. 

И докато системата работи по невронни пътеки, засечени, докато някой говори на глас, експертите смятат, че това може евентуално да помогне за комуникация с хора, които не могат да говорят или пишат.

„Още не сме стигнали дотам, но мислим, че това може да бъде основа за речева протеза“, коментира д-р Джоузеф Макин, съавтор на изследването Калифорнийския университет, Сан Франциско.

В статия за сп. „Nature Neuroscience“ Макин и колегите му разкриват как са разработили своята система с помощта на четирима участника, които имали имплантирани в мозъка електроди за мониторинг на епилептични пристъпи.

Те трябвало да прочитат на глас по много пъти комплект от 50 изречения, включително „Тина Търнър е поп певица“ и „Тези крадци задигнаха 30 бижута“. Екипът проследявал невронната дейност по време на говора.

Тези данни след това били вкарвани в алгоритъм за машинно обучение – тип изкуствен интелект, който превръща данните от мозъчната дейност за всяко прочетено изречение в поредица от числа.

За да се увери, че числата се отнасят само до аспекти от речта, системата сравнявала данните със запис. Поредицата от числа след това била въвеждана във втора част от системата, която я превръщала в поредица от думи.

Първоначално системата произвеждала безсмислени изречения, но когато започнала да сравнява последователността на думите с изреченията на глас, започнала да се учи как поредицата от числа са свързани с думите и как самите думи следват една друга.

Системата не била перфектна и допуска грешки, но за един от участниците допуснала само 3 процента грешки средно.

„Системата не чете мисли, а мозъчната дейност, въвлечена в речта“, коментира д-р Крисчън Херф от Маастрихтския университет, който не е участвал в проекта, но похвали бързината на обучението му.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Роднински връзки между Атанас Бобоков и вицепремиера Красимир Каракачанов и бившия собственик на КТБ Цветан Василев, и срещи с Васил Божков били описани по делото срещу собственика на заводите “Монбат”. “Какво нередно има в това, че са се виждали с Божков, като допреди 3 месеца всички се виждаха с него, а допреди няколко години и с Цветан Василев

Българският спорт загуби една от големите си фигури Европейската борба е имала само двама президенти в историята си. Пърият е германецът Херман Швиндлинг, който поема поста през 1978 година при създаването на континенталната централа на конгреса на световната в Оулу, Финландия. Той умира през 1995 година и на неговото място идва членът на

Големият артист в интервю за Ник Глас от Си Ен Ен: Винаги съм бил напълно свободен  Това е последното интервю на Кристо, дадено за Си Ен Ен на 23 май 2020 г., 8 дни преди смъртта на твореца. Аз съм напълно ирационален, напълно безотговорен, напълно свободен художник, казва Кристо, говорейки по видеовръзка от студиото си в Ню Йорк

Google пусна инструмент в помощ на хората, които трудно ...
На 29 май , от 20:00 часа българско време, интернет ...
Британският принц Хари в продължение на няколко години e ...
Здравейте, казвам се Елена Овчар, искам и аз да споделя, ...
Казахстанският клуб „Иртиш” (Павлодар) фалира. Отборът от ...
Родена съм в България, но живея в Канада. Изпращам ви линк ...
Българският ас в ММА Благой Иванов-Багата отново загуби със ...
31 май е ден на русокосите жени, празнува се от 2006 г. 31 ...
РАБОТА Началото на седмицата позволява активна работа и ви ...
РАБОТА Дори и да сте амбицирани да блеснете, не ...
РАБОТА Избягвайте многото и напрегната работа, както и ...
РАБОТА В началото на седмицата вашите срещи са свързани с ...
Крис О'Донъл - симпатичният американски актьор, който ...
РАБОТА През първите дни на седмицата стабилизирайте ...
РАБОТА Първите дни на седмицата ви позволяват да започнете ...
РАБОТА Демонстрацията на търпение и привидната ви ...