Студентка по психология с първа стихосбирка и вече наградена
Димчо Райков | 01 Април 2020 г. | 38 показвания | 0 коментара

Студентката по психология Силяна Щилиянова от Бургас направи пробив в поетическата общност в родния си град с първата си стихосбирка "Пренареждане", за която бе отличена с националната литературна награда "Еквалибриум" на издателство "Либраскорб". Така 20-годишната бивша възпитаничка на Френската гимназия се нареди до утвърдени поети, удостоявани с приза през последните 15 години.

"Издателството винаги е подкрепяло талантливи млади автори, чийто творби заслужават да видят бял свят", казва известният бургаски издател Денчо Михов за новото си откритие.

Националната литературна награда "Еквалибриум" е учредена през 2005 г., а първият й носител е бургаският поет Илия Буржев. Излъчването на номинирани и наградени автори е на конкурентен принцип като постъпилите за участие творби се разглеждат от жури в състав, определен от издателството. Наградата няма парично изражение, а се състои в издаването на подготвен ръкопис като на автора се предоставя част от тиража.

За 20-годишно момиче стихосбирката няма белезите на детско-юношески наивизъм, а е по-скоро изповед на зрял човек, с чуствителен мироглед, пречупен през любовта, тъгата, самотата. А със свободния и бял стих  разкрива чуствата си във всичките нюанси на човешката душевност, зад които прозира много доброта.

"Любовта е нежната сила в нейната поезия - магическо лебедово езеро. С ранима топлота са рисувани трепетите на душата в търсене на идентичност и обич", казва критикът Динко Динев. 

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Големият артист в интервю за Ник Глас от Си Ен Ен: Винаги съм бил напълно свободен  Това е последното интервю на Кристо, дадено за Си Ен Ен на 23 май 2020 г., 8 дни преди смъртта на твореца. Аз съм напълно ирационален, напълно безотговорен, напълно свободен художник, казва Кристо, говорейки по видеовръзка от студиото си в Ню Йорк

Ученичката лекувана в “Пирогов” 3 пъти за 2 месеца, казва проф. Асен Балтов 13-годишното момиче, което беше пребито от над 10 свои връстнички в неделя, е било конфликтно и често е влизало в спорове с други деца, научи “24 часа”. Преди боя децата са се скарали в инстаграм. Жертвата им се подигравала и ги отбелязвала на обидни снимки като леки жени

Демонстранти палят коли и мародерстват в магазини Български полицай е бил ранен при масовите безредици в САЩ заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при арест. Това съобщи Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.) във фейсбук. Там допълват, че българинът, чието име не се разкрива, бил наранен със стъклена бутилка

Google пусна инструмент в помощ на хората, които трудно ...
На 29 май , от 20:00 часа българско време, интернет ...
Британският принц Хари в продължение на няколко години e ...
Здравейте, казвам се Елена Овчар, искам и аз да споделя, ...
Казахстанският клуб „Иртиш” (Павлодар) фалира. Отборът от ...
Родена съм в България, но живея в Канада. Изпращам ви линк ...
Българският ас в ММА Благой Иванов-Багата отново загуби със ...
31 май е ден на русокосите жени, празнува се от 2006 г. 31 ...
РАБОТА Началото на седмицата позволява активна работа и ви ...
РАБОТА Дори и да сте амбицирани да блеснете, не ...
РАБОТА Избягвайте многото и напрегната работа, както и ...
РАБОТА В началото на седмицата вашите срещи са свързани с ...
Крис О'Донъл - симпатичният американски актьор, който ...
РАБОТА През първите дни на седмицата стабилизирайте ...
РАБОТА Първите дни на седмицата ви позволяват да започнете ...
РАБОТА Демонстрацията на търпение и привидната ви ...