Скука и смях: Как пресъздаваме великото изкуството у дома по време на карантина (Галерия)

Снимка: Инстаграм

С чесън, кърпа и парче плат се пресъздава в инстаграм първата "творба" от инициативата, тръгнала от Холандия - "Между изкуството и карантината".

Картината "Момичето с перлената обица" на Йоханес Вермеер бе пресъздадена в дома на Анелус Офиси и Флур де Вегер в Амстердам и бързо се превърна в хит в интернет.

Формулата е много проста - избирате си произведение на изкуството, след това три предмета от пространството около вас и опитвате да създаде свой собствен шедьовър, който превръщате в оръжие срещу скуката под карантина.

След това качвате произведението си в инстаграм с хаштаг #tussenkunstenquarantaine.

Първото такова е от 14 март. Последователите на Анелус вече са над 145 хиляди. Младата жена първо изпратила снимката си на приятели и след като получила множество позитивни коментари, решила да я сподели в профила си в инстаграм.

Там я последвали хиляди потребители, сред които и Държавният музей на Амстердам - Rijksmuseum.

Хора от цял свят започват да пресъздават произведения на изкуството и да ги изпращат на Анелус.

"Много от творбите въобще не ги познавам, но се радвам на всяко споделяне. Надявам се, че хората не смятат, че разбирам от изкуство", казва тя пред холандското издание De Telegraaf.

Много често използвано пособие при интерпретацията на великите творби от съвременните потребители на социалните мрежи е тоалетната хартия - един символите на паниката от коронавируса.

Често имитирани са произведения като картината „Мона Лиза“ на Леонардо Да Винчи, стенописа „Сътворението на Адам“ на Микеланджело Буонароти или "Викът" на Едвард Мунк. Понякога в скуката се появява и британският художник на графити Банкси.

Общото между хората, обединени в инициатива - ироничният поглед към ситуацията, необходимостта от играта като част от природата ни и намигването, че всичко ще се оправи.

Последователите на Анелус вече са над 145 хиляди.
Последователите на Анелус вече са над 145 хиляди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене