Браян Мей от "Куин" изследва произхода на астероидите Бену и Рюгу
24 часа онлайн | 02 Юни 2020 г. | 43 показвания | 0 коментара

Китаристът на "Куин" и астрофизик Браян Мей изследва заедно с други специалисти произхода на два сходни астероида - Бену и Рюгу, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция.

Екипът изследователи е симулирал с помощта на суперкомпютър мащабен сблъсък на астероиди, за да изследва произхода им. Резултатите са публикувани в сп."Нейчър комюникейшънс", Браян Мей е съавтор на публикацията, предава БТА.

Астероидите Бену и Рюгу, посетени съответно от сондата на НАСА "ОЗИРИС-РЕкс" и японската "Хаябуса 2", имат сходна плътност и идентична форма. На Бену, който е с диаметър 525 метра и е доста "млад" за астероид - 100 милиона години, има доста повече вода, отколкото на Рюгу, с диаметър един километър.

"Формата на астероидите и нивото на вода са реални индикатори за проследяване на произхода и историята им", казва Браян Мей.

Ръководител на изследването е Патрик Мишел, директор по изследванията във френската Обсерватория на Лазурния бряг и водещ учен на мисията "Хера" на Европейската космическа агенция.

При компютърната стимулация учените стигнали до заключението, че по всяка вероятност астероидите, образували се след космически сблъсък, са придобили характерната си сферична форма заради натрупването на материя около централния диск и разпределението й в сфера, която се дооформя в рамките на по-малко от един милион години.

Браян Мей е работил заедно с Клаудия Манцони от Лондонската компания за стерескопия за създаване на трииизмерни изображения на случващото се непосредствено след космическия сблъсък, когато отделните фрагменти са с различна температура и съответно ниво на хидратация.

"По време на сблъсък е възможно да се оформи астероид като Бену, който се е затоплил по-малко и друг, от по-нагорещена материя, какъвто е Рюгу", пояснява Мей.

Китаристът на "Куин" е работил съвместно с екипите на "Хаябуса 2" и"ОЗИРИС-РЕкс". Той е и член на надзорния съвет на проекта НЕО-МАПП, финансиран по програмата "Хоризонт 2020" на Европейската комисия.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

18 години затвор за Мария Велева и 15 години затвор за мъжа и  - Свилен Велев обвинени в жестокото убийство на 86-годишния баща на Мария в ж.к. "Люлин", присъди Софийски градски съд. Стефан Янев бе убит с крак на табуретка след като сигнализирал, че внучките му са държани под ключ с години в столичния квартал "Люлин" Децата не посещавали училище

Емблематичното предаване се превръща в първия по рода си комедиен таблоид Тази есен bTV ще изненада зрителите с шоу, което няма аналог в телевизионния ефир у нас. Предаването „Папараци” поема в нова посока и ще се трансформира в първия по рода си комедиен телевизионен таблоид в България, който ще носи името – „Папараци – ново 20!”

8 години затвор даде Апелативният специализиран съд на бившата кметица на район Младост. Наказанието й бе намалено с 12 години, тъй като предишната инстанция я осъди на 20 г. лишаване от свобода. Намалени са и присъдите на Диляна Петрова и Петко Дюлгеров. Петрова получи 7 г. лишаване от свобода, а Дюлгеров - 6

РАБОТА От първия ден на седмицата стабилизирайте ...
РАБОТА Въпреки ретроградния Меркурий известие повлича ...
РАБОТА Стабилизирайте постигнатото през изминалата седмица ...
РАБОТА В началото на седмицата въпреки ретроградния ...
РАБОТА В петък и почивните дни съгласно повелята на ...
РАБОТА Въпреки все още ретроградното движение на Меркурий ...
Херо Мустафа танцува под звуците на кънтри музика С ...
Момичето се подготвяло да учи монтаж в НАТФИЗ, а в момента ...
Брайън Мей и Роджър Тейлър продължават да поддържат групата ...
Американски астрофизици изчислиха за пръв път колко ...
Чаровно гадже е надъхало вратаря на "Локомотив" (Пд) Мартин ...
Изследователи от шведския университет в Упсала разработиха ...
Актрисата Ернестина Шинова казва за себе си, че е сноб и не ...
Радарни данни от лунни кратери разкриха, че лунната кора е ...
Турският гранд "Галатасарай" е хвърлил око на нападателя на ...
На необичайна гледка станаха свидетели почиващите на плажа ...