Чумата се върна на Царевец в пика на COVID-19
Дима Максимова | 27 Юни 2020 г. | 307 показвания | 0 коментара

Средновековно модно ревю показа за пръв път копия на дрехите на царското семейство в Лондонското четвероевангелие

Умиращи по улиците хора. Престолонаследник, който ръководи изнасянето на труповете от масовия мор и се опитва да ограничи заразата, свещеник, прекръстващ и живи, и умрели. Историческата възстановка, представяща епидемия от чума от преди 7 века, оживя на Царевец в COVID-изданието на Средновековния фест "Корона и меч".

"Едно от най-тежките бедствия на средновековните хора, което периодично ги е застигало, това са чумните епидемии. В историческите извори има откъслечни сведения, че това бедствие е застигало и Търновград. Наричали са я "Черната смърт"", обясни историкът Николай Цонев.

Живата картина върна зрителите по време на управлението на българския цар Иван Александър (1331-1371 г.). През 1347 г. от изток, през границите на Византийската империя, започва разпространението на епидемия от чума, причинила обезлюдяването на голяма част от българските земи и загубата на около 30 – 60% от населението на Европа.

"Хората тогава са нямали обяснение за бедствието и са се обръщали към Църквата за спасение и упование. Освен това, заразата се е разпространява изключително бързо, нямало е достатъчно хора да погребват покойниците, нямало е място, затова и понякога телата са били полагани в общи гробове. Един такъв е намерен и на Трапезица и в него има следи от негасена вар, използвана вероятно за дезинфекция“, казва още Николай Цонев. За да спасят селищата от разпространяването на заразата, властите са били принудени да горят покъщнината на заразените, а често и целите им къщи. 

В съботния ден на Царевец туристите имаха възможност да видят за първи път и точни копия на одеждите на царското семейство, изобразено в Лондонското четвероевангелие. Дрехите на деспот Константин, Кера Тамара, Кераца и Десислава, са изработени от Надежда Николова от Шумен по снимки от Четвероевангелието на Иван Александър.

"Четири години съм работила по тези тоалети. Сега по време на коронавируса завърших и короните, които си имат и наушници, но тях ги спестихме за ревюто. Всичко е шито на ръка, всяка перла, всеки бод на бродериите. Трудно е, но удоволствието е неописуемо", разказва Надежда. И уточнява, че усещането да носиш тези тежки царствени облекла, е чудесно, защото материите са много приятни, когато докосват тялото. 

Надежда се заничава с реконструкция на средновековни облекла от Първото и Второто българско царство вече 10 години.

Над 60 участници от цялата страна показват в подножието на царския дворец бита, облеклото, кухнята, занаятите, изкуствата, оръжието и войнските умения от средните векове. В двудневния фест има и средновековни битки.

Организатори на събитието "Корона и меч" са Сдружение "Търновци", Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и местният клуб "Традиция".

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

63 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие, което е със 117 случая по-малко от вчера. PCR тестовете, направени за изминалите 24 часа, са 923. Това показва Националната информационна система. Най-много заразени са в София - 23, следва Кюстендил - 9, по пет са в Пазарджик, Пловдив и Благоевград, 4 са в Смолян

След гръмотевичния уикенд и новата седмица започва с валежи и условия за бури, но ще завърши със слънце и високи температури. В понеделник дъждове ще има предимно в Северна България и в планините, но във вторник те ще обхванат цялата страна. По-интензивни ще са валежите в Тракия и Добруджа Ще има условия за гръмотевични бури

Чистим България и къщичката си, написа в туитър Иван Гешев, който само преди 3 седмици му даде акта за встъпване в длъжност във ВКП Върховният прокурор Георги Асенов е арестуван и обвинен за хулиганство в събота, защото вилнял в болницата в Плевен, съобщиха от държавното обвинение в неделя. Това се случва по-малко от месец след като Асенов

На цигара, бира и хапване нищят футболни и други теми ...
Халфът на "Байерн" (Мюнхен) Тиаго Алкантара (29) е все ...
“Сърцето ми е тук” - патриотичният проект на “24 часа”, ...
Още една голяма сделка в ерата "коронавирус" вече е факт. ...
Министерството на културата ще осигури необходимите ...
Вдовицата на световноизвестния френски певец Джони Холидей, ...
Американски биолози успешно тестваха върху опитни мишки ...
Треньорът на "Левски" Георги Тодоров е стара лисица и знае ...
"Короната бяга от мен", отсече легендарният български борец ...
Завърналият се начело на ЦСКА-София треньор Стамен Белчев ...
Има кой да теши уволнения по скандален начин от "Дунав" ...
Лекарите и медицинските сестри получават похвали за своите ...
Новият проект на певицата превзе всички стрийминг платформи ...
Временния треньор на "Левски" Георги Тодоров се оплака, че ...
Европейската комисия отправя първата покана за представяне ...
Изследователи от Станфордския университет разработват нова ...