Шест години след като участва в “Бригада”, Сергей Безруков става народен артист на Русия

Безруков често пуска свои снимки във фейсбук и разказва как минава денят му.

Четири московски момчета са приятели от деца - израснали са в един двор и заедно са минали през много неща. Сега, вече пораснали, те искат да намерят своя път, но влизат в криминалните среди, като сами стават част от тях. А накрая един от тях от дребен гангстер се превръща в шеф на мафията и дори е избран да влезе в Думата.

Историята е добре позната за любителите не само на руското, а и на световното кино, защото тя отдавна излезе отвъд границите на страната си. Това е сюжетът на сериала “Бригада”, който се появи по екраните преди близо 20 години и не след дълго мнозина го определиха като култов. Сега БНТ започна излъчването му в слота за късно кино от 22 часа.
Началото на сериала показва как Александър Белов, в чийто образ е Сергей Безруков, излиза от казармата и заедно с верните си приятели Фил (Владимир Вдовиченков), Космос (Дмитрий Дюжев) и Пчелата (Павел Майков) се замесва с хора от криминалния контингент в Москва. Не след дълго Александър е натопен в убийство, но благодарение на бащата на Космос успява да се измъкне от ситуацията. Младият мъж е принуден да напусне града в следващите 2 години.

Когато се завръща в Москва, се събира старата им приятелска група и четиримата започват престъпния си бизнес. Те организират канал за превоз на наркотици и наричат групата си “бригада”, която не след дълго става една от най-силните групировки в Русия.

“Бригада” излиза през 2002 г. и е най-скъпият руски телевизионен сериал за времето си. Криминалната драма е заснета на филмова лента, като всеки един от 15-те епизода струва 200 хил. долара. В нея участват повече от 110 актьори, използват се над 900 костюма и над 100 автомобила от различни марки и класове - “Москвич”, “Жигули”, “Шевролет”, “Мерцедес”, “Крайслер”, “Ламборгини” и много други. Сцените са заснети на различни места, като има кадри дори от сградата на Министерския съвет и от съветския изолатор за политически затворници “Бутирка”.

По сценария на сериала се работи повече от 2 години, като за него екипът се консултира както с хора от милицията и спецслужбите, така и с криминалния контингент. Героите нямат определени прототипи, а са по-скоро обобщен образ на събитията, случили се през 90-те години в Русия.
Месец преди да започнат снимките, по идея на продуцента Анатолий Сивушов, четиримата актьори, които ще изпълняват главните роли, заживяват заедно, за да се опознаят и сближат. 

Актьорът се върна в театъра за репетиции с маска на лицето.
Актьорът се върна в театъра за репетиции с маска на лицето.

Сред тях е и Сергей Безруков - най-младият лауреат на Държавната премия на Русия и водещ актьор в театър “Табакерка” под ръководството на Олег Табаков, който по това време е натрупал опит по сцените. “Бригада” му помага да направи големия пробив. “В театъра съм играл доста големи роли, но в киното имам повече второстепенни. Прочетох сценария на “Бригада” преди време и още тогава ме грабна”, разказва актьорът, докато работи по криминалната драма. “Ролята ми е на сериозен човек, който е такъв въпреки младостта си. Той е жесток, но нелишен от обаяние. И не е просто убиец. Аз оправдавам своя герой”, обяснява Безруков. 

Сергей е роден на 18 октомври 1973 г. в Москва. Баща му - Виталий Безруков, е актьор и режисьор, който е работил в сатиричния театър в руската столица. Майка му Наталия е била управителка на магазин.
Когато завършва гимназия, Сергей влиза в Московския институт за театрални изкуства. Завършва го 4 години по-късно, през 1994-а, със специалност по актьорство в драматичен театър и в киното, и веднага е приет в трупата на Олег Табаков.

“Бригада”, в който Сергей изпълнява главната роля, постига небивал успех - актьорите тепърва трябва да свикват със славата, която ги спокожда. “Аз бих сравнил нашия филм с “Москва не вярва на сълзи”. Само че този път разказът не е за тъкачка, а за бандити”, казва тогава продуцентът Анатолий Сивушов.

Сериалът отваря много врати за Безруков - големите режисьори са забелязали таланта му. През 2005 г. получава ролята на поета Сергей Есенин в едноименния тв сериал, който е направен на основата на роман на бащата на Безруков. Това е сбъдната мечта за актьора - да влезе в кожата на човека, на когото е кръстен, и то да го направи толкова убедително. 

Четиримата главни герои са приятели от деца.
Четиримата главни герои са приятели от деца.

Малко след това му дават друга главна роля - на Йешуа Ха-Ноцри в сериал по забележителния роман на Михаил Булгаков “Майстора и Маргарита”.

Сергей има още знакови роли в кариерата си. Той изобразява барда Висоцки - с много грим и компютърни ефекти става неузнаваем и заприличва досущ на големия музикант.
С указ на президента Дмитрий Медведев от 12 юни 2008 г. Безруков става народен артист на Русия.

В края на миналата година актьорът бе в България за снимките на сериала “Оптимисти”. Тогава показа с кадри във фейсбук колко приятно е впечатлен от Киноцентъра в “Бояна” и мащабните декори там. “Последни снимачни дни в Ню Йорк. Нее. В България - в софийското киностудио работим”, обясни във видеото той.

Сергей е изключително активен в социалните мрежи. Често показва с видеа как минава денят му или разказва каква е следващата му роля. Подобно на повечето си колеги по цял свят, и той се върна към сцената и пред камерата, щом паднаха сериозните противоепидемични мерки. Сега много се вълнува, че отново ще пресъздаде Есенин в театъра.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене