Има заразени актьори, но театрите не затварят, предстоят премиери Театралните трупи се сражават геройски на първа линия в борбата с коронавируса. Играят при разпродадени представления според необходимите проценти зрители в залата, че и репетират и о

Театралните трупи се сражават геройски на първа линия в борбата с коронавируса

Играят самоотвержено при разпродадени представления според необходимите проценти зрители в залата, че и репетират и обещават премиери, научи "24 часа" след допитване до всички столични и извънстолични трупи.

Много малко от салоните са наложили карантина (виж графиката), но се очаква от началото на ноември да има раздвижване. Все пак всеки вариант е предпоследен.

Трупите не крият, че има заразени актьори и персонал. Правят се тестове, състоянието им се следи, на повечето вече са излезли отрицателни резултати от тестовете, вземат се всички мерки за дезинфекция.  

"Не бихме заплашили здравето на зрителите. Спектакли с актьори с COVID се свалят, играят се други, много е динамичноФ, казаха от Народния театър.

В Сатиричния положението е същото - дори имат премиера на "Кабаре" на 16.11.

От Театъра на армията се похвалиха с разпродадени зали - особено за спектакъл с участието на Васил Михайлов. Предстои им важна годишнина.

А от Стара Загора обещават оперен фестивал в средата на ноември.

Ето някои подробности от трупите:

Пловдив

Заразен артист затвори театъра

в Пловдив, операта също спря

Двете най-големи културни институции в Пловдив - Държавната опера и Драматичният театър, затваряне за две седмици и предсрочно всички представления.

Положителна проба на актьора Ивайло Христов принуждава театърът да преустанови работата досега след премиерата на "Закуска в Тифани", в която Христов влезе. Преместени са и други спектакли, в които той играе - „Дебелянов и ангела“ и „Работно време“.

Тестването на екипа продължава, засега няма нови положителни проби.

„Продължаваме с дезинфекция на препарати и с бактерицидни UV лампи с озон във всички помещения на театъра. Такива лампи със съответстващ капацитет за кубатура на помещенията са монтирани както във фоайета, така и в два зрителни зали и се включват всеки ден“, уверена от ръководството на Драмата в Пловдив.

„Преместихме спектакъл с надежда, че ще може да се случи през ноември - има премиера на балета„ Баядерка “. Затворихме, тъй като рисковете за целия екип станаха прекалено големи. В най-малкото представяне участват поне 80 души, които се събират в затворени помещения “, заяви пред „ 24 часа" Лили Бързева.

В състава засега няма заразени, но има поставени под карантина. Затварянето става след като Пловдивската опера представлява изключително силен летен сезон с фестивала „Opera Open“ на Античния театър.

При спазване на строги мерки се забелязва и се възстановява публиката на закрито при капацитет от 50% от мястото. „Билетите и за двете представления на „Евита“ през октомври бяха изкупи. Наложи се да се върнем хората“, казва Бързева.

Освен отлива на посетителите, от пролетта рязко спадна и само предлагане на културни събития. След като Министерството на културата спиро субсидиите за продадени билети, държавни театри и оркестри рязко прекратиха всички си турнета и гостувания.

На пазара оставаха единствено частни трупи, които обикалят сцените на големи градове. Средният приход от представяне е спаднал до 4000 лв.
Враца

Врачанският драматичен театър спря да работи на 20 октомври, когато се разбра, че сред актьорите и персонала има заразени.
Освен собствените спектакли, в театъра отложиха и гостуващи постановки. После със заповед на кмета на Враца всички представления бяха спрени до 10 ноември.
Сега в театъра са възстановени репетициите и се надяват след 10 ноември да започнат отново представленията при изискваните мерки за заемане на 30 на сто от местата в салона.
Монтана

Драматичният театър "Драгомир Асенов" в Монтана ще работи според заповедта на здравния министър на 30 процента. Столовете, на които не трябва да се сяда, са залепени с тиксо.
Плевен

Плевенският драматично-куклен театър Иван Радоев НЕ Е ЗАТВОРЕН заради ковидкризата. Продължава да изпълнява репертоара си при стриктно спазване на мерките. На представленията зрителите запълват залата 30% от капацитета й.
Кърджали

Единственият театър в Кърджали - ТМЦ "Димитър Димов", продължава да работи, макар и на залата 30 процента от местата. Те са 570, което означава, че постановка не може да се играе пред повече от 170 души. Според директора на театъра Гълъб Бочуков това неизбежно ще се отрази върху приходите, но ще бъде компенсирано като се играят постановки, изискващи по-малко разходи.
Смолян

РДТ "Николай Хайтов" в Смолян работи при допустим капацитет на публиката от 30%.

Представления нямаше от март до началото на юни. През летните месеци театърът представяше репертоара си пред собствена публика в Смолян и изнесени представляния в градовете в рамките на областта, за да са пестят средства от пътуване, каза директорът му Румен Бечев.
При сегашния допустим капацитет не е изгодно да има представления дори в рамките на областта, защото залите, където се играе, са малки.
Заповедтта на областния щаб за капацитет от 30% засега е с продължителност от три седмици. Новият сезон стартира с "Театър, любов моя".

Публиката, която е допускана до спектаклите, е до 50%, за да се спазват противоепедемичните мерки и дистанция между зрителите. Трупата на РДТ представя този сезон комедията "Ами сега" ,"Там, където не сме", "Калуня-каля", "Палежи и грабежи", "Антигона и хората" и др.

Вървят и спектакли за деца.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене